+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Csathó Ábel
2020. június 3. szerda, 11:55
Előfordulhat, hogy valaki egy időben vall náci nézeteket, később pedig nem vall náci nézeteket. Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki, aki cigányként született, később ne legyen cigány.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A cigányok nem bűnözők, a szurkolók nem nácik – írja Schiffer András vasárnapi véleménycikkében az Azonnalin. De vajon mit mondjunk azokra, akik az Országos Roma Önkormányzat előtt találkoztak, hogy ott megmagyarázzák, hogyan is kell helyesen érteni a cigánybűnözés kifejezést – hogy tudniillik tökmindegy, hogy cigány-e az elkövető (nem az), akkor is cigánybűnözésről van szó?

 

Mit mondjunk akkor, amikor a tömeg kellős közepén felhangzik a stadionokból jól ismert rigmus?

 

„Sallalalla-lallalalla-laaalala
Sallalalla-lallalalla-laaalala
Cigánybűnözés, cigánybűnözés,
Igenis van cigánybűnözés!”

 

Persze egészen biztos, hogy voltak a tömegben nem kevesen, akik ezekkel a gondolatokkal a legkevésbé sem tudtak azonosulni, akik valóban csak megemlékezni szerettek volna a két fiatal tragikus haláláról. De bizony olyanok is voltak, szintén nem kevesen, akik azért mentek oda, mert gyűlölik a cigányokat, és meglátták a helyzetben a lehetőséget, hogy ennek végre ne csak a faluszélen, esetleg egy stadion lelátóján, hanem egyenesen a főváros szívében adhatnak hangot, senkitől sem zavartatva. Ők nácik voltak, legalábbis náciként viselkedtek.

 

Ez egyébként nem tragédia, attól még, hogy valaki náci gondolkodású, adott esetben náci identitású, lehet hasznos tagja a társadalomnak, és egyébként is, egy egészséges társadalomnak megvannak a maga szélsőségesei, már csak a normál eloszlás görbéjéből is következik valami ilyesmi. És ezekkel

 

a szélsőségesekkel lehet, sőt kell is párbeszédet is folytatni, meg kell hallgatni, és valóban meghallani a problémáikat, esetleges tévedéseikre pedig rámutatni.

 

Szociológusként erősen hiszen abban, hogy senki nem születik náciként, szélsőséges reakcióik inkább valós problémákra adott nem túl árnyalt válaszok. Ha pedig nem születtek náciként, rá lehet mutatni az esetleges logikai bukfencekre az érvelésükben, megismerhetnek új szempontokat, akár változhatnak is. Előfordulhat, hogy valaki egy időben vall náci nézeteket, később pedig nem vall náci nézeteket. Ez pedig fejlődés – mert azért azt szögezzük le, náci nézeteket vallani rossz.

 

Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki, aki cigányként született, később ne legyen cigány.

 

Az etnikumot nem választjuk, ahogy nézeteinket, nem szakadhatunk ki belőle, nem léphetünk tovább – legfeljebb letagadhatjuk. A szurkolók talán nem nácik, de ezen a megemlékezésen náciként nyilvánultak meg, nem is kevesen közülük. Reméljük, legközelebb nem így fognak. Akkor majd nem mondjuk rájuk, hogy náciként viselkedtek. Ha pedig valaki úgy érzi a szurkolók közül, nem tud azonosulni ezzel a csoporttal, választhat úgy, hogy nem jár ki meccsekre, esetleg egy másik szektort választ.

 

Ha cigánybűnözőzünk, akkor azonban valami olyasmiről beszélünk, ami soha, semmilyen körülmények között nem levetkőzhető. Éppúgy vonatkozik a 80 éves aggastyánra, mint az újszülött csecsemőre. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a munkaadóknak: ha lehet, inkább ne vegyél fel cigányt, biztos, ami biztos. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a főbérlőknek és a tulajoknak: inkább fehéreknek adjátok a lakást, sosem lehet tudni. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a rendőrnek: ha barna a bőre, valószínűleg ő a bűnös. Ha cigánybűnözőzünk, minden egyes személynek, aki cigányként születik, megnehezítjük az életét.

 

Értem tehát Schiffer András álláspontját a kollektív bűnösség elvének helytelenségéről, és egyet is értek vele. De

 

összemosni a náciként viselkedő szurkolócsoportok lenácizását és a cigánybűnözés emlegetését, véleményem szerint éppoly hibás érvelés.

 

A szerző szociológus, közgazdászhallgató, és Schiffer András A szurkolók nem nácik, cigányok nem bűnözők című cikkére reagált. Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás