+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Csathó Ábel
2020. június 3. szerda, 11:55
Előfordulhat, hogy valaki egy időben vall náci nézeteket, később pedig nem vall náci nézeteket. Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki, aki cigányként született, később ne legyen cigány.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A cigányok nem bűnözők, a szurkolók nem nácik – írja Schiffer András vasárnapi véleménycikkében az Azonnalin. De vajon mit mondjunk azokra, akik az Országos Roma Önkormányzat előtt találkoztak, hogy ott megmagyarázzák, hogyan is kell helyesen érteni a cigánybűnözés kifejezést – hogy tudniillik tökmindegy, hogy cigány-e az elkövető (nem az), akkor is cigánybűnözésről van szó?

 

Mit mondjunk akkor, amikor a tömeg kellős közepén felhangzik a stadionokból jól ismert rigmus?

 

„Sallalalla-lallalalla-laaalala
Sallalalla-lallalalla-laaalala
Cigánybűnözés, cigánybűnözés,
Igenis van cigánybűnözés!”

 

Persze egészen biztos, hogy voltak a tömegben nem kevesen, akik ezekkel a gondolatokkal a legkevésbé sem tudtak azonosulni, akik valóban csak megemlékezni szerettek volna a két fiatal tragikus haláláról. De bizony olyanok is voltak, szintén nem kevesen, akik azért mentek oda, mert gyűlölik a cigányokat, és meglátták a helyzetben a lehetőséget, hogy ennek végre ne csak a faluszélen, esetleg egy stadion lelátóján, hanem egyenesen a főváros szívében adhatnak hangot, senkitől sem zavartatva. Ők nácik voltak, legalábbis náciként viselkedtek.

 

Ez egyébként nem tragédia, attól még, hogy valaki náci gondolkodású, adott esetben náci identitású, lehet hasznos tagja a társadalomnak, és egyébként is, egy egészséges társadalomnak megvannak a maga szélsőségesei, már csak a normál eloszlás görbéjéből is következik valami ilyesmi. És ezekkel

 

a szélsőségesekkel lehet, sőt kell is párbeszédet is folytatni, meg kell hallgatni, és valóban meghallani a problémáikat, esetleges tévedéseikre pedig rámutatni.

 

Szociológusként erősen hiszen abban, hogy senki nem születik náciként, szélsőséges reakcióik inkább valós problémákra adott nem túl árnyalt válaszok. Ha pedig nem születtek náciként, rá lehet mutatni az esetleges logikai bukfencekre az érvelésükben, megismerhetnek új szempontokat, akár változhatnak is. Előfordulhat, hogy valaki egy időben vall náci nézeteket, később pedig nem vall náci nézeteket. Ez pedig fejlődés – mert azért azt szögezzük le, náci nézeteket vallani rossz.

 

Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki, aki cigányként született, később ne legyen cigány.

 

Az etnikumot nem választjuk, ahogy nézeteinket, nem szakadhatunk ki belőle, nem léphetünk tovább – legfeljebb letagadhatjuk. A szurkolók talán nem nácik, de ezen a megemlékezésen náciként nyilvánultak meg, nem is kevesen közülük. Reméljük, legközelebb nem így fognak. Akkor majd nem mondjuk rájuk, hogy náciként viselkedtek. Ha pedig valaki úgy érzi a szurkolók közül, nem tud azonosulni ezzel a csoporttal, választhat úgy, hogy nem jár ki meccsekre, esetleg egy másik szektort választ.

 

Ha cigánybűnözőzünk, akkor azonban valami olyasmiről beszélünk, ami soha, semmilyen körülmények között nem levetkőzhető. Éppúgy vonatkozik a 80 éves aggastyánra, mint az újszülött csecsemőre. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a munkaadóknak: ha lehet, inkább ne vegyél fel cigányt, biztos, ami biztos. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a főbérlőknek és a tulajoknak: inkább fehéreknek adjátok a lakást, sosem lehet tudni. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a rendőrnek: ha barna a bőre, valószínűleg ő a bűnös. Ha cigánybűnözőzünk, minden egyes személynek, aki cigányként születik, megnehezítjük az életét.

 

Értem tehát Schiffer András álláspontját a kollektív bűnösség elvének helytelenségéről, és egyet is értek vele. De

 

összemosni a náciként viselkedő szurkolócsoportok lenácizását és a cigánybűnözés emlegetését, véleményem szerint éppoly hibás érvelés.

 

A szerző szociológus, közgazdászhallgató, és Schiffer András A szurkolók nem nácik, cigányok nem bűnözők című cikkére reagált. Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás