40 éves minden idők egyik legnagyszerűbb vígjátéka, az Airplane!

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.03. 20:00

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből, pedig közben már az a műfaj is meghalt, amit épp az Airplane! teremtett meg. Érdekességekkel ünneplünk.

40 éves minden idők egyik legnagyszerűbb vígjátéka, az Airplane!

Negyven éves lett minden idők talán legjobb vígjátéka, az Airplane!. A film nem csak a mai napig idézhető, egyáltalán nem elavult vígjáték egy egész stílust teremtett, aminek a nagyszerűségén az sem tud rontani, hogy azóta ez a stílus nagyjából meg is halt.

Ebben a filmben vált a világ legviccesebb tekintetű emberévé a Csupasz Pisztolyokban aztán ezt a színvonalat többször is megismétlő Leslie Nielsen. Itt kaptak először lehetőséget a Zucker-testvérek forgatókönyvet írni, és itt váltak az akkoriban nagyon népszerű repülőgép-katasztrófafilmek először nevetség tárgyává. 

Az Airplane! így már negyven éve számít a szokszor tökéletesen öncélú poénok gyűjteményének, ahol a történet inkább csak azért létezik, hogy legyen mire felfűzni a folyamatosan és gyorsan érkező gegeket.

Mivel ez már csak egy ilyen ünnep, leírunk pár nem mindenki által ismert funfactet az Airplane-ről!

+ Az alapötlet valójában már létezett, az 1957-es Zero Hour! című tévéfilmből származik, aminek a jogait is megvették.

+ Viszont a Zero Hour! nem komédia volt, tehát tényleg csak az alapsztorit vették meg: így történhet az, hogy Thus Hailey úgy van feltüntetve íróként az Airplane!-ben, hogy a film másfél óráig nevetteti ki az egész történetét.

+ Egészen a Szellemirtók 1984-es érkezéséig ez volt minden idők legtöbb pénzt hozó komédiája, a 3,5 millió dolláros költségvetésből 158 millió dollár jött vissza.

+ A már említett „csöveses” rész szövegét a két fekete színész írta, és eredetileg az akkoriban nagyot futó Shaftet idézték meg vele. A valóságban nem így beszéltek. A szöveg angolul érdekesebb, hiszen azt a fajta jive-nak hívott fekete akcentust hozza, amiről 2010-ben az amerikai drogelhárítás képzést kezdett el tartani azért, hogy lehallgatásokkor értsék a nyomozók, miről van szó a telefonban.

+ Az Universal stúdiót egy kicsit zavarta, hogy a rivális Paramountnál egy, az ő addigra már négy Airportjukhoz (az 1970-es években nagyon mentek a repülős katasztrófafilmek) hasonló darab fog pörögni, ezért amikor megtudták, hogy az ő filmjükben is feltűnő Helen Reddy is feltűnne a paródiában, akkora pert helyeztek kilátásba, hogy a színésznő visszalépett.

+ A Murdock kapitányt alakító Peter Graves azt mondta a forgatókönyvre, hogy „ízetlen szemét”. Egyedül a pedofilos vicceket találta jónak.

+ Eredetileg 115 percesre vágták, ebből lett 85. A kivágott jelenetek nagyrészét szerencsére meg lehet már nézni könnyen, és meglepő módon azok is méltók a végső verzióhoz.

+ Leslie Nielsent azért vették fel egyáltalán a stábba, mert akartak egy igazi komoly színészt, aki rendes filmeken edződött. Arra senki nem számított, hogy ezzel megteremtik a vígjátékok királyát, aki egyébként fingógépet is árulni kezdett.

+ 1980 óta egyetlen repülőtársaság vállalta be a film repülőjáratokon való sugárzását, az Aeromexico.

+ Ted Striker pilótát alakít a filmben, de azt kevesen tudják, hogy az őt alakító Robert Hays szintén rendelkezik pilóta képzettséggel.

+ Az Airplane-ből készült egy második rész is 1982-ben, viszont ez nemcsak a három rendezőt és Leslie Nielsent nem vonultatta fel, de ők azóta is hangoztatják, hogy még csak nem is látták. A szörnyű film helyett dolgoztak a Nagyon különleges ügyosztály-sorozaton, a Csupasz pisztoly-trilógián, de a Nagy durranások is ennek a társaságnak hála születtek meg.

Szóval jó szórakozást estére!
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek