+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. június 2. kedd, 17:50
Nincs ember a világon, aki hit nélkül bevállalná azt, amit a Jobbik elnöke úgy, hogy még pénzt vagy hatalmat sem kap érte.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Viszonylag nagy hacacáré lett a két hete megjelent, a Jobbik vizuális arculatváltása kapcsán Jakab Péter pártelnök tevékenységét kritizáló véleménycikkemből.

 

Az írást öt másik, hasonló témájú publicisztika követte az Azonnalin (ezeket itt, itt, itt, itt, és itt olvashatjátok), a Jobbikhoz közeli Zsúrpubi névtelen válaszcikkben osztott ki és bértollnokozott le, majd ezt a Jobbik vezetése is megtámogatta egy belső leveles konteózással.

 

Az ügyet egyáltalán nem tekintem személyesnek, a pártvezetés reakciója teljesen érthető, sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb számukra az összeesküvés pedzegetése annak elismerése helyett, hogy egy 2018-ban a pártra szavazó, de a régi, radikális Jobbikkal soha nem szimpatizáló, jobboldali érzelmű fiatal számára Jakab egyszemélyi irányítása alatt valóban teljesen vállalhatatlanná vált az egykor nemzeti kötődésű párt.

 

Személyesen legfeljebb annyit sajnálok, hogy a képviselő nyitottsága ellenére sem kaphattam interjút múlt héten Brenner Kolomantól, aki valószínűleg Sneider Tamás utódja lesz a parlament alelnöki székében.

 

De ez most mellékes, ugyanis

 

ez egy Jakab Pétert bizonyos szempontból méltató jegyzet lesz.

 

A független újságírást tagadó, vagy legalábbis megkérdőjelező jakabistáknak felvilágosításul: nem, nem érkezett érte utalás a számlámra Jakab Pétertől, ezt is önszántamból írom, úgy, mint az előzőt.

 

A pártelnök politikai leszámolásai és a kilépési hullám után (vagyis inkább közben, mert kedden a komplett ozorai alapszervezet feloszlatta magát Jakab miatt, és szintén kedden Mirkóczki Ádám egri polgármester is kilépett a Jobbikból, állítása szerint amúgy nem Jakab miatt) egy kérdés foglalkoztatott: miért?

 

Miért éri ez meg Jakab Péternek?

 

Miért éri meg szinte lefeleznie a párt képviselőinek számát, miért éri meg, hogy hónapokon át ettől legyen hangos a sajtó, és nem mellesleg miért éri meg neki az a konstans pszichikai nyomás, ami alatt minden bizonnyal dolgoznia kell nap mint nap?

 

Ha a jakabista módszer híve lennék, a kérdés könnyen megválaszolható volna: a pártelnököt Gyurcsány Ferenc, Soros György, vagy a jóisten tudja, ki fizeti azért, hogy teljesen, visszafordíthatatlanul szétverje a Jobbikot.

 

Nem szerettem volna viszont ily módon rövidre zárni a kérdést, és szerencsére nekem nem is áll politikai érdekemben konspiráció kiáltásával meggyőznöm a hallgatóságot, így inkább mérlegeltem a lehetséges válaszokat.

 

A pénzt mint motivációt hamar kizártam, nem gondolom, hogy Jakab Péter bármit is nyerne anyagilag azzal, hogy új irányba tereli a Jobbikot. A kettős kereszt és a hashtag is ugyanúgy fizet.

 

Hatalom? Aki hatalomra vágyik, az minél több embernek szeretne dirigálni, a pártelnök pedig a sorozatos kilépésekkel egyre kevesebb embernek parancsolhat.

 

Szereplési vágy? Ahhoz nem kell levetkőzni a jobboldaliságot, bocskaiban is tökéletesen lehet pojácáskodni az Instagramon.

 

Sok mindent el lehet vitatni Jakabtól, ezt korábban meg is tettem, legfőképp a tehetséget. Most már azért talán egyre többek számára válik világossá, hogy a pártelnök nem ért eléggé ahhoz, amit csinál. Ha értene, akkor nem úgy számolt volna le a hozzá nem kellőképpen lojális politikusokkal, hogy attól zeng a sajtó hosszú hetekig.

 

Egyetlen dolgot viszont senki sem vitathat el Jakab Pétertől, és ez a válasz a kérdésre: a hitet.

 

Jakab Pétert sem a bénázása, sem az arra adott politikusi- és sajtóreakciók nem képesek eltántorítani a víziójától.

 

A pártelnök irányvonalával lehet nem egyetérteni, a Jobbik szándékos eljellegtelenítésén lehet szomorkodni, a parizer árával kampányoláson lehet szörnyülködni, de azt be kell látni, hogy nincs olyan ember a világon, aki bármi egyéb hozadék nélkül bevállalná azt a szarvihart, amit ő ezért kapott, ha közben nem hisz teljesen abban, amit csinál.

 

Jakab Péter meggyőződése, hogy helyes, amit csinál, hogy így lesz még valami a Jobbikból.

 

Nem értek vele egyet, szomorkodom és szörnyülködöm azon, amit csinál, de egyetlen dologért tudom tisztelni: a hitéért.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!​ A témában ajánljuk Pintér Bence, Illés GergőKaróczkai Balázs, Daróczy Attila és Gáspár Dániel cikkeit is. Hozzászólnál? Vitáznál? Írj ide!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás