+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 1. hétfő, 09:26
Miután a koronavírus miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

A világörökség részének számító, Krisztus előtt 2100 körül épített, monolit kőegyüttes, a Stonehenge csak a tavalyi évben másfél millió látogatót fogadott. A koronavírus-járvány viszont ennek is betett: a Stonhenge – akárcsak sok más kulturális látványosság – március közepétől határozatlan ideig nem látogatható.

 

A tervek szerint a július eleji újranyitás azonban tartogathat egy-két meglepetést azoknak, akik elsőként szeretnék megtekinteni a monumentális építményt, ugyanis

 

alig pár héttel a Stonehenge lezárása után egy nyúlcsalád fészkelte be magát a kövek közé, ott alakítva ki a fészküket, sőt, még legelő őzeket is látni az építmény környékén.

 

„Bizonyos értelemben inkább jó, hogy így emlékeztetnek rá, hogy a Stonehenge a természetes környezet része” – mondja Kate Mavor, a Stonehenge-et és még másik négyszáz történelmi örökséget gondozó English Heritage vezérigazgatója. Kate Mavor hozzáteszi: akár ott marad a vadvilág, akár nem az újranyitásig, a látogatóknak egy merőben új élményhez kell majd hozzászokniuk, ami akár tartósan is fennmaradhat.

 

Így például lehet, végleg elbúcsúzhatunk attól, hogy a Stonehenge környékén céltalanul bóklásszunk:

 

a vendégeknek meg fogják szabni, hogy milyen irányba mehetnek, és elkerülendő a zsúfolt tömeg kialakulását, a látogatást is szigorú időkorláthoz kötik.

 

Megszűnnek továbbá a zárt légterű üzletek: a kávézók helyét szabadtéri vendéglátók veszik át, az ajándékboltok pedig legfeljebb szabadtéri standokon kínálhatják eladásra portékáikat. Csupán néhány, nagyobb belső térrel rendelkező helyiség „menekül meg” a kitelepítéstől.

 

Hasonló gyakorlatot fognak követni a mellékhelyiségek esetében is: az English Heritage már fel is mérte, hogy melyik az az ötven vécé, ami a leginkább nyitott térrel rendelkezik, és amit az újranyitáskor beüzemelnek. De ez nem minden: a férfi vécék piszoárjainak elhelyezését is újra kell gondolni, hogy tartható legyen a kétméteres távolság.

 

Kate Mavor mindemellett elmondta, a kényszerű leállás nagyon rosszul érintette a szervezetet: a koronavírus miatt

 

az English Heritage a tavalyi bevételének hatvan százalékával megegyező összeget bukott el, ami hetven millió angol font, átszámolva közel 27 milliárd forintos bevételkiesést jelent.

 

A helyzetet nehezíti, hogy a pandémia miatt elmaradt karbantartási munkálatokat később és drágábban, de el kell végezni az egyes történelmi építményeken.

 

Az English Heritage – ami jórészt adományokból, a turisták jelentette bevételből és tagdíjakból tartja fenn magát – még így is jobb helyzetben van, mint sok kisebb, önálló kulturális intézmény, például a kiterjedt, fizető tagsággal nem rendelkező múzeumok.

 

A kulturális szféra átalakulásáról beszélve Kate Mavor nem zárta ki, hogy a jövőben az English Heritage beszálljon olyan, a történelmi örökség részét képező helyek fenntartásába, amiket egyedül már nem bírnának fenntartani a kisebb erőforrásokkal rendelkező intézmények. „Mindenkivel készséggel leülünk beszélgetni, mert mi azzal törődünk, hogy ezeket a helyeket biztonságban tartsuk, és a jövő generációk számára is élvezhetővé tegyük.”

 

NYITÓKÉP: Frédéric Vincent / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás