+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 1. hétfő, 09:26
Miután a koronavírus miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

A világörökség részének számító, Krisztus előtt 2100 körül épített, monolit kőegyüttes, a Stonehenge csak a tavalyi évben másfél millió látogatót fogadott. A koronavírus-járvány viszont ennek is betett: a Stonhenge – akárcsak sok más kulturális látványosság – március közepétől határozatlan ideig nem látogatható.

 

A tervek szerint a július eleji újranyitás azonban tartogathat egy-két meglepetést azoknak, akik elsőként szeretnék megtekinteni a monumentális építményt, ugyanis

 

alig pár héttel a Stonehenge lezárása után egy nyúlcsalád fészkelte be magát a kövek közé, ott alakítva ki a fészküket, sőt, még legelő őzeket is látni az építmény környékén.

 

„Bizonyos értelemben inkább jó, hogy így emlékeztetnek rá, hogy a Stonehenge a természetes környezet része” – mondja Kate Mavor, a Stonehenge-et és még másik négyszáz történelmi örökséget gondozó English Heritage vezérigazgatója. Kate Mavor hozzáteszi: akár ott marad a vadvilág, akár nem az újranyitásig, a látogatóknak egy merőben új élményhez kell majd hozzászokniuk, ami akár tartósan is fennmaradhat.

 

Így például lehet, végleg elbúcsúzhatunk attól, hogy a Stonehenge környékén céltalanul bóklásszunk:

 

a vendégeknek meg fogják szabni, hogy milyen irányba mehetnek, és elkerülendő a zsúfolt tömeg kialakulását, a látogatást is szigorú időkorláthoz kötik.

 

Megszűnnek továbbá a zárt légterű üzletek: a kávézók helyét szabadtéri vendéglátók veszik át, az ajándékboltok pedig legfeljebb szabadtéri standokon kínálhatják eladásra portékáikat. Csupán néhány, nagyobb belső térrel rendelkező helyiség „menekül meg” a kitelepítéstől.

 

Hasonló gyakorlatot fognak követni a mellékhelyiségek esetében is: az English Heritage már fel is mérte, hogy melyik az az ötven vécé, ami a leginkább nyitott térrel rendelkezik, és amit az újranyitáskor beüzemelnek. De ez nem minden: a férfi vécék piszoárjainak elhelyezését is újra kell gondolni, hogy tartható legyen a kétméteres távolság.

 

Kate Mavor mindemellett elmondta, a kényszerű leállás nagyon rosszul érintette a szervezetet: a koronavírus miatt

 

az English Heritage a tavalyi bevételének hatvan százalékával megegyező összeget bukott el, ami hetven millió angol font, átszámolva közel 27 milliárd forintos bevételkiesést jelent.

 

A helyzetet nehezíti, hogy a pandémia miatt elmaradt karbantartási munkálatokat később és drágábban, de el kell végezni az egyes történelmi építményeken.

 

Az English Heritage – ami jórészt adományokból, a turisták jelentette bevételből és tagdíjakból tartja fenn magát – még így is jobb helyzetben van, mint sok kisebb, önálló kulturális intézmény, például a kiterjedt, fizető tagsággal nem rendelkező múzeumok.

 

A kulturális szféra átalakulásáról beszélve Kate Mavor nem zárta ki, hogy a jövőben az English Heritage beszálljon olyan, a történelmi örökség részét képező helyek fenntartásába, amiket egyedül már nem bírnának fenntartani a kisebb erőforrásokkal rendelkező intézmények. „Mindenkivel készséggel leülünk beszélgetni, mert mi azzal törődünk, hogy ezeket a helyeket biztonságban tartsuk, és a jövő generációk számára is élvezhetővé tegyük.”

 

NYITÓKÉP: Frédéric Vincent / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás