+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 26. kedd, 14:42
A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.
„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét ebben a formában ne fogadják el”

 

– így kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által kedden benyújtott törvényjavaslatot

 

Karácsony arról beszélt, a tavaly őszi önkormányzati választás megváltoztatta a magyar belpolitikai térképet, de hittek abban, a polgárok akaratát még a kétharmados Orbán-kormány is tiszteletben tartja. Ehhez képest úgy tűnik, a járvány okozta válságot úgy használják fel, hogy az önkormányzati szektort tönkretegyék, mondta. Ugyanis két változás is van a költségvetésben, ami drámai mértékben ellehetetleníti az önkormányzatokat:

 

1. Úgy tűnik, hogy a gépjárműadó (amely eddig felerészben az önkormányzatokat erősítette, de a vírus miatt teljes egészében a központi költségvetéshez került), átcsoportosítása nem átmeneti, ez ugyanis a jövő évi költségvetésben is teljes mértékben az államhoz rendelve szerepel.

 

2. Az önkormányzatokra kivetett, „álságos módon szolidaritási adónak nevezett” összeg a négyszeresére nő.

 

Ez az adó a fővárosi önkormányzat esetében az idei évi tízmilliárd helyett számításaik szerint negyvenmilliárd forintot tehet ki jövőre.

 

A főpolgármester szerint mindezt egy olyan helyzetben teszi a kormány, amikor a főváros bevételei, például a tömegközlekedésből származó jegyeladások, illetve a legfontosabb bevételi forrás, az iparűzési adó ugyancsak drámai mértékben csökkennek a járvány miatt.

 

Karácsony leszögezte: tudják, hogy a gazdasági recesszió mindenkit érint, a központi költségvetést is, és hogy a védekezésnek is vannak költségei,

 

„mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai lépés, ami az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével”.

 

Ehhez képest ha szétnézünk Európában, azt látjuk, például Ausztriában hétfőn jelentett be a kormány egy igen nagymértékű mentőcsomagot az önkormányzatoknak, mondta a főpolgármester.

 

Orbán nem tartotta be az ígéretét

 

A főpolgármester szerint a kormány döntése nemcsak mélységesen antidemokratikus, de meg fogja nehezíteni a társadalmi és gazdasági kilábalást. Ugyanis most az önkormányzatok nyújtanak mentőövet azoknak a kisvállakozásoknak és polgároknak, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezek a támogatások kerülnek veszélybe a költségvetés miatt. Ezért mindent meg fognak tenni azért, hogy a költségvetést ebben a formában ne fogadják el.

 

Karácsony úgy vélte,

 

a tervezet a „szószegés” költségvetése is,

 

hiszen a kormány és maga a miniszterelnök is megígérte számtalanszor, nem hoznak olyan döntéseket, amik kedvezőtlenek a fővárosi önkormányzatnak, és hogy minden fontosabb kérdésben egyeztetni fognak a főváros vezetésével. Utóbbi több lépésben sem valósult meg, például a parkolás ingyenessé tételéről szóló döntést is önkényesen hozták meg szerinte.

 

Egyébként a legutóbbi kormányülésen Orbán Viktor ígérte meg, hogy összehívják majd az önkormányzati szövetségeket azért, hogy az önkormányzatok kompenzálásáról beszéljenek, ám ez azóta sem történt még meg. Ennek megfelelően Karácsony a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökeként kezdeményezi az önkormányzati szövetségek közös kiállását, ugyanis nemcsak az ellenzéki települések megsarcolásáról van szó, súlyosan érinti a kistelepüléseket is majd (utóbbiak túlnyomó többsége pedig Fidesz-KDNP-s vezetésű). „A nemzet érdekével ellentétes ez a tervezet” – mondta.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás