+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. május 26. kedd, 12:50
Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A koronavírus-járvány egészen érdekes helyzeteket szül, most éppen Dániában:

 

a skandináv országba ugyanis nagyjából fél napon keresztül SMS-eik és közös fotóik felmutatásával utazhattak be az északi országokban vagy Németországban tartózkodók, akiknek Dániában van a barátjuk vagy barátnőjük.

 

Dánia sok más európai országhoz hasonlóan lezárta a határait márciusban, így sokáig csak az ott élők vagy dolgozók, az ő házastársaik, szüleik és gyerekeik, és a szállítmányozók utazhattak be az országba.

 

A szociálliberális Radikale Venstre párt a kormány hozzáállását már áprilisban erősen kritizálta, ugyanis szerintük nem kéne különbséget tenni ily módon a házastársak és a barátok, illetve barátnők között, csak abban az esetben, ha magas fertőzöttségű területről érkeznének.

 

A párt nyomásgyakorlásának köszönhetően végül hétfőtől meg is engedték a barátoknak és barátnőknek a beutazást az északi országokból és Németországból. Pontosabban azoknak, akik legalább hat hónapja élnek párkapcsolatban, a járvány előtt rendszeresen találkoztak személyesen, és ezt igazolni is tudják.

 

Az már az állampolgárokra volt bízva, hogy ezt milyen módon tették, például e-mailekkel, SMS-ekkel, telefonos híváslistákkal és közös fényképpel.

 

A bizonyítékokról a határőrök döntötték el, hogy elegendőek-e az országba való belépéshez, az pedig szintén nem tetszett a Radikale Venstrenek, hogy egyenruhások kukkolják majd a beutazók személyes üzeneteit.

 

Kristian Heegaard, a párt szóvivője a „szerelembürokrácia” bevezetése helyett inkább azt javasolta, hogy a párkapcsolatban élők írjanak alá egy eskü alatt tett nyilatkozatot, amellyel igazolják, hogy valóban együtt vannak.

 

Az új gyakorlat a szocialista SF (Socialistiske Folkeparti) szerint sem volt GDPR-kompatibilis, szóvivőjük kiemelte, hogy a hatóságoknak normál esetben bírói végzésre van szükségük az állampolgárok privát üzeneteinek megtekintéséhez.

 

Nick Hækkerup igazságügyi miniszter pedig úgy vélte, hogy a kritikák teljesen jogosak voltak, így gyorsan meg is változtatták a szabályokat és

 

hétfő délután óta egy hivatalos formanyomtatványt kell kitöltenie mindkét párkapcsolatban élő félnek ahhoz, hogy újra láthassák egymást.

 

BORÍTÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás