+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 25. hétfő, 18:41
Mielőtt Sneider Tamás visszahívását kezdeményezte a Jobbik a parlament alelnöki posztjáról, a politikus konfliktusba került a párt egyik alelnökével. Sneider ezt azzal tisztázná, hogy etikai vizsgálatot indítana maga ellen, a Jobbik szerint viszont ezt a párt alapszabálya nem teszi lehetővé.

„Igaz-e, hogy Szilágyi György alelnököd megrágalmazta Sneider Tamást, és emiatt Sneider Tamás önmaga ellen etikai vizsgálatot indított a párton belül?” – többek között ennek a megválaszolására kéri Jakab Pétert, a Jobbik elnökét egy, a politikus közösségi oldalának hozzászólásai között a napokban feltűnt, azóta elérhetetlenné vált nyílt levél. Úgy tudjuk, az írás olyan kérdéseket is firtat, minthogy igaz-e, hogy Jakab megtiltotta egyes jobbikos parlamenti képviselőknek, hogy sajtótájékoztatókat tartsanak vagy hogy igénybe vehessék a parlamenti és a kodifikációs munkatársak segítségét. 

 

Sneidert azelőtt vádolták meg, hogy visszahívták a parlament alelnöki posztjáról

 

A levél állításával kapcsolatban az Azonnali megkereste Sneider Tamást, a Jobbik volt elnökét annak kapcsán, valóban indított-e etikai vizsgálatot saját maga ellen.

 

Ő arról beszélt az Azonnalinak – nem említve, de kérdésünkre nem is cáfolva Szilágyi nevét – hogy valóban „hamisan vádolta” őt egy vezető beosztású politikustársa egy szűkebb közösség előtt, emiatt szeretné, ha a párt Országos Etikai és Fegyelmi Bizottsága kivizsgálná az állításokat.

 

Bár Sneider a konkrét vádakról inkább nem kívánt beszélni, de állította, semmi olyat nem tett, amivel rászolgált volna ezekre.

 

A Jobbik szerint nem indíthat senki saját maga ellen etikai eljárást

 

Ugyan információink szerint egy etikai vizsgálat vége akár kizárás is lehet a pártban, de jelen esetben ennek leginkább szimbolikus jelentősége lehet Sneidernek, vagyis őt az alól tisztázhatná, hogy nem tett semmi kivetnivalót, és megmutathatná, nem lehet következmények nélkül valótlanságokat állítani róla. 

 

A Jobbik sajtóosztálya ugyanakkor úgy reagált az Azonnali megkeresésére, az alapszabályuk azt nem teszi lehetővé, hogy bárki maga ellen etikai vizsgálatot kezdeményezzen.

 

Sneider Tamás egyébként azt mondta az Azonnalinak, őt még arról nem értesítette a párt, hogy ne lehetne megindítani az etikai eljárást.

 

Érdekesség, hogy Sneiderről éppen 2-3 nappal azt megelőzően fogalmazták meg az említett vádakat, hogy a Jobbik frakciójának elnöksége tudatta vele: szeretnék visszahívni a parlament alelnöki posztjáról. Ugyan a párt Balczó Zoltán politikusukat nézte ki Sneider utódjául, ő hétfőn végül jelezte, miután a csere konfliktusmentesen nem bonyolítható le, ezért ő mégsem fogja vállalni a posztot.

 

Jelenleg ugyanis csak akkor váltható le egy parlamenti alelnök a delegáló párt által, ha maga az alelönök mond le (erre Sneider nem hajlandó) vagy ha kizárják őt a frakcióból. Utóbbihoz akár kapóra is jöhetne a pártnak az, hogy Sneider saját maga ellen indítana etikai vizsgálatot, de a Jobbik válasza alapján úgy tűnik, nem akarnak erre az útra lépni.

 

Az Azonnali egyébként jelezte a Jobbik sajtóosztályának, szeretnénk Szilágyi Györggyel is beszélni arról, szerinte mit követett el Sneider. Amint lehetőségünk lesz elérni a politikust, beszámolunk róla.

 

Miért ne tarthatna sajtótájékoztatót egy jobbikos képviselő?

 

Az Azonnali úgy tudja, a nyílt levél további része – vagyis például hogy egyes képviselőket letiltottak a sajtótájékoztatók megtartásáról – arra utalhat, hogy

 

a Jobbikban nemrég kikötötték, hogy nem használhatják a párt erőforrásait azok a parlamenti képviselők, akik nem adják le fizetésük tíz százalékát a párt alapítványa számára, illetve asszisztensi keretük 40 százalékát nem adják át a frakcióvezetői keret javára.

 

Ez úgy tudjuk, a gyakorlatban például jelentheti azt, hogy nem vehetik igénybe a frakciót segítő személyzet szolgáltatásait, például a kodifikációs munkatársakét. 

 

Egyébként egy képviselő a parlamentben jelenleg legalább minimum bruttó 1,1 millió forint körül keres, tehát bruttó 110 ezer forintnyi összeget kell leadnia a párt alapítványának. Ami pedig az asszisztensi keretet illeti, az Országgyűlésról szóló törvény szerint a képviselőknek tiszteletdíjuk kétszeresének megfelelő összeg jár adómentesen havonta arra, hogy tevékenységüket az Országgyűlés hivatala által finanszírozott személyek segítsék. Vagyis ennek a negyven százaléka több mint 880 ezer forint. 

 

Kérdésünkre Sneider Tamás megerősítette információnkat, és elmondta, ugyan az nem új, hogy pénzt kér be a pártközpont a képviselőktől, de az már „egy új elem”, hogy ezek nemteljesítése esetén szankciókat helyeznek kilátásba a képviselőknek. Miután az elmúlt időszakban a képviselői bérek emelkedtek, ezért egyébként Sneidernek is volt kéthavi elmaradása az asszisztensi keret utalása kapcsán (miután magasabbak lettek a képviselői fizetések, ezek negyven százaléka is több pénzt jelent, és a különbözettel volt elmaradva),

 

ám azt visszásnak tartotta, hogy ezt azok a személyek kérték számon rajta, akik „egy fillért nem tettek a párt kasszájába”, mikor a Jobbikot többszázmilliós pénzelvonással sújtotta az Állami Számvevőszék.

 

Akkor ugyanis arra is volt példa, hogy a megszorult pártnak Sneider előre utalta a pártalapítványnak járó támogatást, méghozzá kétmillió forintot. A politikus egyébként azóta már rendezte a Jobbik felé elmaradását, vagyis a továbbiakban elméletileg nem érinthetik őt emiatt szankciók, használhatja ismét a párt erőforrásait.

 

A Jobbik egyébként azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy a nyílt levél szerint vannak olyan jobbikos képviselők, akiktől megvonták a frakció autóflottájának használati lehetőségét vagy éppen akiket eltiltottak sajtótájékoztatók megtartásától, nem válaszolt egyértelműen, mindössze annyit írtak, „a Jobbiknál hiszünk abban, hogy egy közösségben, így a frakcióban is mindenkire ugyanazok a jogok és ugyanazok a kötelezettségek érvényesek”.

 

Mit szól a Jobbik?

 

A nyílt levél egyébként Jakab Péter egyes munkatársaival kapcsolatban is tesz fel kérdéseket, például hogy igaz-e, hogy a pártelnök titkárnője egymillió forintot keres, vagy éppen hogy a kabinetvezetője valóban büntetett előéletű-e és elevették-e a jogosítványát. Utóbbiakkal kapcsolatban úgy reagált a párt sajtóosztálya: a szóban forgó személyek nem közszereplők, ám a kabinetvezető kapcsán megjegyezték: sosem volt büntetett előéletű, ráadásul a jogosítványát sem vették el tőle, az jelenleg is megvan.

 

A párt a levél azon állítását is cáfolta, mi szerint a járvány ideje alatt anélkül bocsátottak volna el munkatársakat a pártból, hogy nekik erről szóltak volna. „A koronavírus-járvány ideje alatt csak olyan személyek távoztak a Jobbiktól, akiknek a határozott idejű szerződése lejárt.”

 

FOTÓSneider Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás