+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 25. hétfő, 12:04
Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből. Sneider megérti, hogy Balczó nem akar részt venni a „szánalmas botrányban”.
„ (...) országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van”

 

– erről írt Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán hétfőn. A Jobbik ugyanis belháborúk eredményeként vissza akarja hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást a parlament alelnöki posztjáról. Ám egy parlamenti alelnök lecserelése szigorú feltételekhez kötött: ehhez vagy Sneidernek kellene önként lemondania a posztról, vagy pedig őt ki kellene zárni ehhez a Jobbik-frakcióból. Ugyanakkor az önkéntes lemondásra a politikus nem hajlandó.

 

Akkor is leváltják Sneidert, ha Balczó nem lép a helyére

 

Balczó posztjában arról ír, a Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető – aki egyben a Jobbik elnöke is – közölte vele, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és őt szándékoznak a helyére jelölni. Balczó, aki 2010 és 2014 között már betöltötte egyszer ezt a tisztséget, hozzátette:

 

Sneider leváltása mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy elfogadja-e a jelölést.

 

Balczó szerint a felkérésre azzal a feltétellel mondott igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőle a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között lesz megoldható. „Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.”

 

BALCZÓ ZOLTÁN AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Ugyan Balczó szerint a Sneiderrel való megbeszélése alapján joggal számíthatott arra, hogy a váltás konfliktusoktól nélküli lesz, és így a jelöltséget elfogadta, ám kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról, vagyis a képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni – hacsak az illető le nem mond vagy ki nem zárják a frakcióból.

 

„A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik-frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását” – írta Balczó. A volt EP-képviselő hozzátette: a kialakult helyzet a média érdeklődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

 

Vagyis a politikus szerint miután az említett körülmények „lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam”, inkább lemond a jelöltségről.

 

SNEIDER TAMÁS ÜLÉST VEZET

 

„Szánalmas botrány”

 

Sneider Tamás az Azonnalinak így reagált Balczó Zoltán döntésére: 

 

„Teljesen megértem, hogy abban a szánalmas botrányban, ami a Jobbik körül zajlik, nem akar részt venni.”

 

A politikus emellett ismételten megerősítette az Azonnalinak, hogy nem hajlandó lemondani a parlamenti alelnökségéről. 

 

Farkas Krisztina, a Jobbik sajtószóvivője minderre úgy reagált az Azonnalinak, hogy ha lesz is új jelöltjük a posztra, akkor azt majd a párt vezetősége tudatni fogja.

 

FOTÓK: Sneider Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás