+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 25. hétfő, 12:04
Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből. Sneider megérti, hogy Balczó nem akar részt venni a „szánalmas botrányban”.
„ (...) országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van”

 

– erről írt Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán hétfőn. A Jobbik ugyanis belháborúk eredményeként vissza akarja hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást a parlament alelnöki posztjáról. Ám egy parlamenti alelnök lecserelése szigorú feltételekhez kötött: ehhez vagy Sneidernek kellene önként lemondania a posztról, vagy pedig őt ki kellene zárni ehhez a Jobbik-frakcióból. Ugyanakkor az önkéntes lemondásra a politikus nem hajlandó.

 

Akkor is leváltják Sneidert, ha Balczó nem lép a helyére

 

Balczó posztjában arról ír, a Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető – aki egyben a Jobbik elnöke is – közölte vele, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és őt szándékoznak a helyére jelölni. Balczó, aki 2010 és 2014 között már betöltötte egyszer ezt a tisztséget, hozzátette:

 

Sneider leváltása mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy elfogadja-e a jelölést.

 

Balczó szerint a felkérésre azzal a feltétellel mondott igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőle a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között lesz megoldható. „Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.”

 

BALCZÓ ZOLTÁN AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Ugyan Balczó szerint a Sneiderrel való megbeszélése alapján joggal számíthatott arra, hogy a váltás konfliktusoktól nélküli lesz, és így a jelöltséget elfogadta, ám kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról, vagyis a képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni – hacsak az illető le nem mond vagy ki nem zárják a frakcióból.

 

„A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik-frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását” – írta Balczó. A volt EP-képviselő hozzátette: a kialakult helyzet a média érdeklődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

 

Vagyis a politikus szerint miután az említett körülmények „lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam”, inkább lemond a jelöltségről.

 

SNEIDER TAMÁS ÜLÉST VEZET

 

„Szánalmas botrány”

 

Sneider Tamás az Azonnalinak így reagált Balczó Zoltán döntésére: 

 

„Teljesen megértem, hogy abban a szánalmas botrányban, ami a Jobbik körül zajlik, nem akar részt venni.”

 

A politikus emellett ismételten megerősítette az Azonnalinak, hogy nem hajlandó lemondani a parlamenti alelnökségéről. 

 

Farkas Krisztina, a Jobbik sajtószóvivője minderre úgy reagált az Azonnalinak, hogy ha lesz is új jelöltjük a posztra, akkor azt majd a párt vezetősége tudatni fogja.

 

FOTÓK: Sneider Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás