Halasztják a bosznia-hercegovinai helyi választásokat, mert nem kapnak rá pénzt

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.24. 09:15

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Halasztják a bosznia-hercegovinai helyi választásokat, mert nem kapnak rá pénzt

Hat héttel tolják el a boszniai helyközi választásokat, így csak novembert 15-én tarthatják meg. A választási bizottság rá is mutatott az okra: a parlament felfüggesztette az ország 2020-as költségvetésének elfogadását, így a szavazás előkészületeinek finanszírozása sem kivitelezhető – írja a Radio Free Europe.

A választási bizottság két héttel korábban még október 4-re hirdette ki a szavazást, ezen a héten szombaton pedig arra kérték a központi kormányt, különítsék el a rendezés költségeit a költségvetéstől.
 

A központi kormányzat a választások költségeinek a felét, 8,2 millió konvertibilis márkát kéne, hogy biztosítson, a maradékot a két önálló entitás, a Bosznia-Hercegovinai Föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság, a semleges Brčkói Körzet, illetve 120 kisebb település és 22 város dobják össze.

A költségvetés elfogadását két okból halasztották el: először azért, mert a boszniai szerb parlament februárban megszavazta a szövetségi intézmények munkájának megakadályozását, ameddig nem távolítják el a külföldi állampolgárokat az Alkotmánybíróság tagjai közül.

Az ország működését szabályozó daytoni békeszerződés miatt ugyanis az alkotmánybíróságban két bosnyát, két horvát és két szerb nemzetiségű bíró mellett három Emberi Jogok Európai Bírósága által kinevezett bírónak is kell ülni, ezt pedig többször is diszkriminatív döntésekhez vezetett a szerbek szerint.

Erre a helyzetre ömlött rá a koronavírus, aminek a hatását szintén nem számolták bele az eredeti költségvetésbe, pedig a Világbank jóslatai alapján Bosznia-Hercegovina gazdasági teljesítménye 3,2 százalékkal fog romlani idén.

A kormány azt reméli, május 31-re meglesz a 2020-as költségvetés.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek