+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. május 24. vasárnap, 09:15
Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Hat héttel tolják el a boszniai helyközi választásokat, így csak novembert 15-én tarthatják meg. A választási bizottság rá is mutatott az okra: a parlament felfüggesztette az ország 2020-as költségvetésének elfogadását, így a szavazás előkészületeinek finanszírozása sem kivitelezhető – írja a Radio Free Europe.

 

A választási bizottság két héttel korábban még október 4-re hirdette ki a szavazást, ezen a héten szombaton pedig arra kérték a központi kormányt, különítsék el a rendezés költségeit a költségvetéstől.
 

A központi kormányzat a választások költségeinek a felét, 8,2 millió konvertibilis márkát kéne, hogy biztosítson, a maradékot a két önálló entitás, a Bosznia-Hercegovinai Föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság, a semleges Brčkói Körzet, illetve 120 kisebb település és 22 város dobják össze.

 

A költségvetés elfogadását két okból halasztották el: először azért, mert a boszniai szerb parlament februárban megszavazta a szövetségi intézmények munkájának megakadályozását, ameddig nem távolítják el a külföldi állampolgárokat az Alkotmánybíróság tagjai közül.

 

Az ország működését szabályozó daytoni békeszerződés miatt ugyanis az alkotmánybíróságban két bosnyát, két horvát és két szerb nemzetiségű bíró mellett három Emberi Jogok Európai Bírósága által kinevezett bírónak is kell ülni, ezt pedig többször is diszkriminatív döntésekhez vezetett a szerbek szerint.

 

Erre a helyzetre ömlött rá a koronavírus, aminek a hatását szintén nem számolták bele az eredeti költségvetésbe, pedig a Világbank jóslatai alapján Bosznia-Hercegovina gazdasági teljesítménye 3,2 százalékkal fog romlani idén.

 

A kormány azt reméli, május 31-re meglesz a 2020-as költségvetés.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás