Harc a turistákért: Spanyolországban is elindul a turizmus júliustól

Szerző: Illés Gergő
2020.05.22. 10:25

Eddig szkeptikusabbak voltak a spanyolok az újranyitással kapcsolatban, de látva a turistákért elindult versenyfutást, nekik is lépniük kellett.

Harc a turistákért: Spanyolországban is elindul a turizmus júliustól

Újraindul a nemzetközi turizmus Spanyolországban július elejétől, ezzel a spanyolok is beszálltak az idei szezon turistáiért folytatott harcba. A Financial Timesnak Teresa Ribera spanyol környezetvédelmi miniszter ugyanis arról beszélt:

júliustól a spanyolok korlátozások nélkül utazhatnak az országban, ezzel egy időben pedig úgy vélte, a nemzetközi turizmust is lehetővé kell tenni.

Már kifelé lábalnak a járványból a spanyolok

Spanyolország múlt héten lepte meg azzal a világot, hogy a csökkenő esetszámok ellenére kéthetes karanténkötelezettséget ír elő az országba érkező turistáknak. Ugyanakkor ez a lépés csak ideiglenes, és fokozatosan kivezetik majd: Jose Luis Abalos turisztikai miniszter pedig már a Skift turisztikai szaklap tudósítása alapján arról beszélt, amíg a spanyolok sem utazhatnak szabadon az országukban, addig azt a turistáknak sem teszik lehetővé.

„Június végétől elindítjuk a turizmust (...) Spanyolországot egészségügyi szempontból vonzó célponttá kell tennünk”

– mondta Abalos.

Spanyolország korábban nem volt ilyen engedékeny a turizmus újraindításával kapcsolatban: Ibizán és Mallorcán, a bulituristák (osztrák szélsőjobbosok és magyar kormánykommunikációs mogulok) kedvelt szigetein április végén még arról volt szó, augusztusig biztos nem jöhetnek turisták a járvány miatt, akkor is csak az átlagos kapacitás negyede jöhetne. A Kanári-szigeteken pedig nemrég még egészen októberig nem fogadtak volna külföldi turistákat, csak spanyolokat.

Nem csoda, hiszen az országot rendkívül súlyosan érintette a koronavírus, és bár az esetszámok növekedése már ott is a földbe állt, a világon még mindig a spanyoloknál regisztrálták a negyedik legtöbb fertőzöttet, ráadásul csaknem 28 ezren belehaltak eddig a járványba az országban. Spanyolország 280 ezer fertőzöttjéből ugyanakkor majdnem kétszázezren már felgyógyultak, és már sorozatban negyedik napja nem regisztrálnak napi ezer új esetnél többet. Aktív esetből csütörtökig valamivel több, mint 55 ezer van a 46 milliós országban.

Versenyfutás a szezonért

Mégsem az esetszámok drasztikus csökkenése,

hanem az európai turistákért elindult ádáz harcnak köszönhető, hogy a spanyolok ennyivel engedékenyebbekké váltak.

Görögország és Horvátország – náluk sosem robbant be a járvány, és mindketten példásan kezelték azt - már hetek óta az újranyitásról beszél, így a potenciális turisták szemében hamarabb kerülhettek rá az idei turisztikai térképre, mint Spanyolország vagy Olaszország, ahol egészen a közelmúltig a legszigorúbb korlátozások voltak érvényben.

Görögországban már június 15-től elindul a szezon, ekkor nyitnak meg a turisták előtt az ország közúti határai. Július 1-től pedig a nemzetközi, turistákat szállító repülőjáratok is leszállhatnak. A turisták pedig karantén nélkül léphetnek be, persze a belépés fejében kötelező koronavírus-teszteken kéne átmenniük. Persze nagyon kényes az egyensúly a turistatömegek és a helyiek egészségének megőrzése között - ha mondjuk idén 9 millió turista érkezne Görögországba, és csak az 1 százalékuk fertőzött lenne, az máris kilencezer új esetet jelent, akik potenciálisan tovább is terjeszthetik a járványt a görög lakosság körében – magyarázta Gkikasz Magiorkinisz, a görög operatív törzs egy epidemiológusa.

A görögöknél is komolyabb fegyvertény volt azonban a spanyolok számára, hogy júniustól Olaszország is megnyitja a határait a turisták előtt – meglepő lépés csupán két hónappal Európa legsúlyosabb járványügyi helyzetét követően, ugyanakkor Luigi Di Maio külügyminiszter szerint

Olaszország készen áll, csak a turistákon múlik, hogy készen állnak-e arra, hogy Olaszországba utazzanak.

Így már Spanyolország sem halogathatta sokáig a határok megnyitását, főleg, hogy a turizmus az ország GDP-jének 12 százalékáért felelős. Ha júliusban meg is nyílnak a turisták előtt a határok, a bizonytalansági tényező máris óriási károkat okozott a spanyol turizmusnak, a turizmusbevételek 93-124 milliárd euróval csökkenhetnek az Exceltur lobbicsoport számításai szerint.

BORÍTÓKÉP: Naplemente az andalúziai Rondában. Giuseppe Milo / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek