A hármas metró szerelvényei közül legfeljebb egy lesz klimatizálva a nyárra

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.22. 09:12

Miért nem lesz idén se légkondi a hármas metró összes kocsijában a nyári hőségben, amikor idén ráadásul még maszkot is kell hordani? Az Azonnali utánajárt!

A hármas metró szerelvényei közül legfeljebb egy lesz klimatizálva a nyárra
„Az összes szerelvény klimatizálása nyárig nem kivitelezhető”

– így reagált a BKV Zrt. az Azonnali megkeresésére azzal kapcsolatban hogy tekintettel arra, hogy a járványveszély miatt kötelezően maszkot kell hordania az embereknek járataikon, szerelnek-e be légkondikat a hármas metró szerelvényeibe. Ugyanis maszkban tömegközlekedni a nyári hőség miatt eleve nehezebb lesz, ez pedig hatványozottan igaz a hármas metró klíma nélküli kocsijaira.

A BKV leszögezte: a járványügyi helyzet az élet minden területére kihatással van, nemzetközi szinten is, így a klímafelszerelés kérdését is befolyásolja, ettől függetlenül ők mindent megtesznek az ügy érdekében. „Azt azonban már látjuk, hogy

idén nyárra csak egy, klímával felszerelt prototípus-kocsi készülhetne el, amivel kapcsolatban a gyártó hozzájárulására várunk, mert komoly garanciális vonzata van.”

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy a BKV meddig javasolja még a maszkok viselését, és hogy mit fog tenni azért, hogy majd a 30 fok feletti melegben ne legyenek rosszul a tömegközlekedési eszközökön maszkot viselő, így levegőt eleve nehezebben kapó utasok. Ám erre a cég mindössze ennyit válaszolt: „Az orr és a száj eltakarására alkalmas maszk, kendő vagy sál kötelező viselését nem társaságunk, hanem a jogalkotók rendelték el, és az előírás feloldásában is ők az illetékesek,” a társaság pedig a mindenkori szabályok betartására törekszik.

Hármas metró és klíma? Nem egyszerű

Évek óta visszatérő téma, hogy nincsen klíma a hármas metró szerelvényein. Emiatt például a Párbeszéd politikusai – még Tarlós István főpolgármestersége alatt, 2017-ben – egy szál törölközőben mentek metrózni azért, hogy felhívják a figyelmet: a metró nem szauna.

Tavaly júniusban pedig Karácsony Gergely – aki azóta főpolgármester lett – hőmérővel ment megnézni, milyen a felújított hármas metró kocsijaiban utazni június közepén, és azt találta, 34,8 fok a hőmérséklet.

A metrókocsik klimatizálásának kérdése már idén is előkerült, mikor év elején a fővárosi közgyűlés leszavazta azt az – immár ellenzéki – fideszes javaslatot, ami pénzt különített volna el a klímaberendezések beszerelésére. Erre Karácsony úgy reagált akkor: „pofátlanság”, hogy azok, akik közreműködtek az orosz metrókocsi-beszerzésben, most az új városvezetésen kérik számon a klímaberendezések hiányát.

„A klíma beszerelése elsősorban nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll, ezért nem kellett külön módosítót befogadni a költségvetéshez. A pénz tekintetében a kérdés csak az, hogy a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is pereskedünk.”

Szánjunk inkább hosszabb időt az utazásra!

Persze továbbra is adja magát a kérdés, hogyan készüljenek a nyári tömegközlekedésre a maszkviselésre kényszerített utasok, ha már a BKV nem árulta el, tesz-e majd plusz intézkedéseket emiatt. Ehhez az Azonnali Falus Ferenc korábbi tisztifőorvost kérdezte. 

„Kerüljük a tömeget, menjünk gyalog vagy biciklivel, de semmiképpen se vegyük le a maszkot, hiszen a vírus továbbra is jelen van az országban!”

Falus szerint ha tömve van a metró, akkor arra inkább ne szálljunk fel, aki pedig felszáll, de nem érzi jól magát, szálljon le, és szellőztesse ki magát, ami persze azzal is járhat, hogy több időt kell szánnia az utazásra.

Falus Ferenc arra is felhívta a figyelmet, fontos, hogy a maszknak száraznak kell lennie, mert ha benedvesedik, akkor lecsökken a védőhatása és még lélegezni is nehezebb rajta keresztül. Egyébként úgy véli, a legjobb maszk a lakosság számára jelenleg az FFP2-es, ez védi a viselőjét és az őt körülvevő embereket is.

És hogy szerinte mit tehet a BKK, megelőzendő a rosszulléteket? Leginkább azt, hogy kinyitják a járművek ablakait.

NYITÓKÉP: Kemenymate / Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek