+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 21. csütörtök, 14:24
A DK szóvivője szerint politikai okokból függesztette fel költségvetési támogatásukat az Állami Számvevőszék. Ám a szervezet szóvivője szerint mindössze csak annyit kérnek a párttól, mutassák meg a 2020-as évre hatályos pénzügyi alapdokumentumaikat.

A bírósághoz fordulunk, minden jogi eszközt megragadunk – így reagált Barkócz Balázs, a DK szóvivője arra, mit tesznek most, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a költségvetési támogatásukat.

 

Elmondta, mikor a DK irodája leégett, az ÁSZ-hoz fordultak, és kérték, hogy tekintettel a vis maior helyzetre vegyenek fel erről jegyzőkönyvet, jöjjenek ki, nézzék meg, akkor arra a számvevőszék nem volt hajlandó, „azóta pedig folyamatosan az állami támogatás elvételével fenyegettek minket”.

 

„Egészen arcpirító, hogy Domokos László ÁSZ-elnök, aki 2010 óta nem tud elszámolni saját képviselői juttatásaival, próbálja ellehetetleníteni a Demokratikus Koalíciót” – jegyezte meg Barkóczi. Hogy járhat-e létszámleépítéssel a támogatás felfüggesztése a DK-nál, arra úgy válaszolt: ezt nem tudja elképzelni, de a Fidesz nyilvánvalóan azt tűzte ki célul, hogy ellehetetlenítse az ellenzék működését.  „Féltik a saját hatalmukat, és látják, hogy mi pedig egyre erősödünk és az ellenzék vezető ereje lettünk”.

 

A szóvivő szerint nem ők azok, akik ne működnének törvényesen, hanem a Fidesz és a kormány, akik még azt sem tudják elfogadni, hogy a pártnál volt egy vis maior helyzet, és nem tudjuk azokat a dokumentumokat biztosítani, amik egyébként náluk megvannak. „Nem is értjük, hogy most mit kérnek számon rajtunk”.

 

Pedig Barkóczi szerint ahonnan csak tudták, beszerezték a számlák másolatát, ami „irdatlan nagy munka volt”, hiszen a pártnak 106 egyéni választókerületben van szervezete. Vagyis például ha valahol március 15-ei ünnepségre vettek koszorút, akkor a virágboltból kellett azt megszerezni. „Elég viccesnek tartom azt, hogy mindannyian emlékszünk rá, mikor a Fidelitas számlái állítólag eláztak, és akkor az Ász nemhogy nem kezdeményezett vizsgálatot, hanem nagyvonalúan azt mondta, ezekről nem kell utólagos bizonylatot vagy számlakivonatot adni.”

 

Barkóczi szerint egyébként voltak már ennél sokkal nehezebb helyzetben is, azt is megoldották, és ezt is meg fogják oldani.

 

„Amikor majd Domokos László ugyanúgy börtönben lesz a mostani cselekedeteiért, mint a diktatúra többi működtetője, mi akkor is itt leszünk és tesszük a dolgunkat”.

 

De mit is akar az ÁSZ?

 

„Mi a DK 2017-es-2018-as évi gazdálkodásáról szóló vizsgálatunkat lezártuk, és megállapítottuk, hogy a párt arról szóló beszámolói nem feleltek meg a valóságnak. A jelentéstervezetre a DK elnöke küldött egy észrevételt, ebben ő teljes mértékben elutasította azt, hogy visszatérítse a törvényes útra a pártot. Ez az elutasítás indokolja azt, hogy a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését kértük, mert egy törvényen kívül működni kívánó párt nem kaphat közpénzt" – erről beszélt az Állami Számvevőszék szóvivője, Horváth Bálint az Azonnalinak.

 

Fontos, hogy mint Horváth Bálint elmondta, már nem a elégett iratokat kérik számon a DK-n, hanem a 2020-ban hatályos pénzügyi alapdokumentumaikat, amelyek azt támasztják alá, hogy adottak náluk a törvényes működés feltételei.

 

Például a pénzügyi, számviteli szabályzatokra kíváncsi az ÁSZ, amelyek olyan kérdéseket szabályoznak, minthogy ki írhat alá a párt nevében, hogyan lehet pénzt elutalniuk és így tovább. „Vagyis ezek olyan dokumentumok, amelyek minden pártnál rendelkezésre kell, hogy álljanak, csak le kell venni ezeket a polcról" – mondta.

 

Hogy működik a pártok támogatása?

 

Minden párt annak függvényében kap négy évig állami támogatást, hogy milyen eredményt ért el a választásokon. Az őket megillető összeget az Államkincstár negyedévente utalja, így a DK a legközelebb esedékes negyedéves támogatástól eshet el addig, ameddig nem tesz eleget az Állami Számvevőszék feltételeinek. Vagyis ez azt jelenti a gyakorlatban, a következő negyedévben esedékes pénzt nem kapja meg a párt

 

„Viszont ha teljesítik a feltételeket, akkor visszamenőleg is meg fogják kapni az összeget"

 

– mondta Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője. „A célunk az, hogy a DK törvényesen gazdálkodjon!" – tette hozzá.

 

Még az iratokat is szabálytalanul tárolhatták

 

Horváth arról beszélt, a DK-val kapcsolatban 2013 óta folyamatosan törvénysértéseket tárnak fel az ellenőrzéseik. Ami a 2017-2018-as évről a Magyar Közlönyben közzétett elszámolásukat illeti, azzal az volt a probléma Horváth szerint, hogy a DK nem tudta dokumentumokkal alátámasztani a beszámolóját. A kérdésünkre, hogy erre mondja a párt, tűzvész volt az irodájukban, ami miatt iratok is megsemmisültek, úgy válaszolt:

 

a párt semmilyen módon nem jelezte a beszámolójában, hogy az nem valós és nem teljes körű, amivel megtévesztették az adófizetőket és a saját tagjaikat is.

 

Vagyis nem derült ki, hogy mi alapján írtak számokat a beszámolójukba a Magyar Közlönyben. „Mi a tűzvészt nem is vizsgáltuk" – mondta Horváth hangsúlyozva: ugyan részletkérdés, de a pártoknak be kell tartaniuk a dokumentumok megőrzésére vonatkozó előírásokat is, ennek része, hogy a pártok hivatalos székhelyén kell tárolniuk a dokumentumokat. A DK-nak viszont eleve nem a leégett terézkörúti irodában van a székhelye, hanem a Victor Hugo utcában. „Vagyis még az iratokat is szabálytalanul tárolhatták”.

 

Így végül az ÁSZ azt kérte a DK-tól, állítsa helyre a törvényes gazdálkodását, amire Gyurcsány Ferenc azt válaszolta nekik, ez egy politikailag motivált támadás, ő nem hajlandó intézkedni.

 

Mit szól az ÁSZ a DK kritikájához?

 

A felvetésre, hogy az Állami Számvevőszéket az a DK szerint bezzeg nem zavarta, a mikor az Új Nemzedék Központ dokumentumai áztak el, az nem igaz, volt vele problémájuk, fel is jelentették őket, és az ügyészség nyomozott is az ügyben.

 

És hogy mit gondol az ÁSZ arról, hogy a DK politikailag motivált támadásnak tartja a költségvetési támogatásuk felfüggesztését hangsúlyozva, Domokos László, a szervezet elnöke korábban fideszes parlamenti képviselő volt? Horváth Bálint szerint ÁSZ-elnöke eleve
semmilyen módon nem vesz részt a pártok ellenőrzésében, ezt ugyanis az ÁSZ főtitkárának a feladata felügyelni. „Nyilvánvalóan az ÁSZ elnöke minden politikai tisztségről lemondott megválasztásakor, teljesen függetlenül és pártatlanul látja el a feladatát. Határozottan visszautasítom ezt az alaptalan vádaskodást" – húzta alá az ÁSZ szóvivője.

 

FRISSÍTÉS (2020.05.21. 15:48): 

 

Az ÁSZ állításáról újra megkérdeztük Barkóczi Balázst, aki röviden összefoglalva annyit mondott, ha csak a 2020-as évről van szó, akkor nincs is semmi probléma. „Azokban a papírokban, amiket az ÁSZ küldött, ez nincs leírva. Az Állami Számvevőszék azt írja, állítsuk helyre a törvényességet. Ha ez azt jelenti, hogy mutassuk be a 2020-as évünk papírjait, vagy küldenek egy vizsgálatot, akkor állunk elébe, mert teljesen törvényesen működő párt vagyunk.”

 

FOTÓ: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás