+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 20. szerda, 09:07
A szervezet elnöke, David Malpass figyelmeztetett a járvány utáni gazdasági válság veszélyeire. Az elmúlt három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit söpörte el az utóbbi pár hónap.
A Világbanknál úgy becsülik, a világgazdaság 2020-ban öt százalékkal eshet vissza a koronavírus-járvány következményeként.

 

A munkanélküliségi adatok már most is ijesztőek: a Magyar Tudományos Akadémia egy pár nappal ezelőtt publikált tanulmánya szerint Magyarországon 120 ezren veszthették el állásukat az utóbbi két hónapban, de más országokban még drámaibb a helyzet. Az Egyesült Államokban például 30 milliónál is többen váltak munkanélkülivé a járvány ottani megjelenése óta.

 

Ennél is nagyobb gondban lehetnek azonban a harmadik világ országai. A Világbank ezért a BBC tudósítása szerint 160 milliárd dolláros alapot hozott létre, amiből alacsony kamatozású hiteleket vehetnek igénybe a bajba jutott államok. Malpass elmondása alapján már száz ország igényelt kölcsönt az alapból.

 

A Világbank elnöke kritizálta a hitelezőket, amelyek még mindig fizettetik a legszegényebb országokkal a felvett kölcsöneiket.

 

„Elkeserítő, hogy a kereskedelmi hitelezők nagy része akár a legszegényebb államoktól is elvárja, hogy fizessenek”

 

– mondta Malpass. A Világbank egyébként a Nemzetközi Valutaalappal közösen kidolgozott egy tervet, ami alapján a legnehezebb helyzetben lévő országok év végéig fizetési moratóriumot kaphatnak a G20-államoktól felvett hiteleikre.

 

Erre azért is lehet nagy szükség, mert a Világbanknál úgy számolnak, a járványt követő gazdasági válság miatt akár hatvanmillióan is extrém szegénységbe süllyedhetnek. Extrém szegénynek az számít, aki egy nap kevesebb mint 1,9 dollárból (610 forint) él.

 

„Milliók megélhetése ment tönkre, az egészségügyi rendszerek pedig hatalmas nyomás alatt vannak. Úgy számolunk, hogy

 

akár hatvanmillió ember is extrém szegénységbe juthat. Ez az utóbbi három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit teszi semmissé”

 

– fogalmazott Malpass.

 

NYITÓKÉP: hdptcar / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás