+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Bukovics Martin
2020. május 20. szerda, 20:25
A német állam a cég pénzügyi megsegítéséért cserébe huszonöt százalékban tulajdonossá válik az 1997-ben privatizált Lufthansában.

A Lufthansa a koronavírus miatt kénytelen volt beszüntetni járatainak több, mint 90 százalékát:

 

a cég óránként egymillió euró veszteséget termel.

 

Ezért merült fel, hogy az újraindulás állami segítség nélkül nehézkes lehet. Ezt azonban a német állam feltételekhez kötötte. A Der Spiegel szerda esti információi szerint megszületett a megállapodás: a német állam 25 százalék + 1 részvény tulajdonrésszel száll be az 1997-ben teljes körűen privatizált cégbe, plusz két helyet is kap a felügyelőbizottságban:

 

ez volt ugyanis Berlin feltétele a 9 milliárd eurós segítségért.

 

A német hetilap információi szerint a Lufthansa sorsáról szóló döntést a „legmagasabb szinten hozták meg”, azaz Olaf Scholz pénzügyminiszter-alkancellár és Peter Altmaier gazdasági miniszter mellett Angela Merkel kancellár is be volt vonva a folyamatba. A berlini kormány egyik képviselője már úton van Frankfurtba, ahol a Lufthansa központja van, hogy a megállapodást aláírják. Egy rendkívüli közgyűlésen kell a Lufthansának az állami részesedést még jóváhagynia.

 

A Lufthansa CEO-ja, a korábban a cégnél pilótáskodó Carsten Spohr az elmúlt hetekben kifejezetten kritikusan beszélt az állami szerepvállalásról – ám hogy ez mennyire volt az ő véleményve, és mennyiben volt a menedzsment tárgyalási stratégiája, azt többször is próbálta elemezni a szaksajtó. Spohr korábban arról beszélt: inkább vállalná, hogy elindítsanak egy csődeljárást, semmint Berlinből, neadjisten Bécsből és Bernből mondják meg, merre kellene repülniük. (Szóba került ugyanis, hogy az osztrák kormány megsegítené a Lufthansa-konszernhez tartozó Austrian Airlines-t, a svájci pedig a Swisst.)

 

Az állami szerepvállalás mikéntjéről politikai vita is zajlott Németországban: a szociáldemokraták mindenképpen akartak felügyelőbizottsági helyet a kormánynak a segítségért cserébe (ezt meg is kapták), a közlekedési minisztert is adó bajor CSU-sok ezt az ötletet azonban elutasították, Markus Söder bajor tartományi kormányfő pedig eleve a Lufthansa államosításáról beszélt a 9 milliárdos csomag kapcsán, pejoratív hangnemben. Ők az állami szerepvállalást úgy képzelték el, hogy csak pénzzel száll be Berlin a cégbe, de beleszólása nincs. Leginkább a szakszervezetek szorgalmazták az állami szerepvállalást, a légiutaskísérők munkavállalói jogainak magasabb fokú védelmét várva tőle.

 

A Lufthansa június elsejétől tervezi a legtöbb járatának újraindítását: júniustól 160 géppel 106 úticél lesz megint elérhető, főként németországi repterekről.

 

NYITÓKÉP: Lufthansa Airbus A321-100 / Arpingstone, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás