A Jobbik visszakéri Varga-Damm Andreától a mandátumát

2020.05.20. 19:51

Mivel Varga-Damm véleménye alapján szavazta meg a Jobbik-frakció a titkosszolgálatok jogköreit kiterjesztő törvényt, most azt várják, a képviselő adja vissza a mandátumát 24 órán belül. Ha ezt nem teszi meg, kizárják a frakcióból.

A Jobbik visszakéri Varga-Damm Andreától a mandátumát

Szerda este közleményben közölte a Jobbik, hogy

ultimátumot ad Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselőjüknek: vagy 24 órán belül visszaadja parlamenti mandátumát, vagy kizárják a párt országgyűlési frakciójából.

Mindezt arra hivatkozva lépte meg a párt, hogy Varga-Damm témafelelősként egy olyan salátatörvény megszavazását javasolta a frakciónak, amely a titkosszolgálatoknak kiterjedt megfigyelési lehetőséget adna a „kiberbiztonság érdekében” és amelyet kritikák értek még Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság fideszes kétharmad által megválasztott elnökének részéről is. 

Így a párt szerdán elnézést kért közleményben a törvény megszavazásáért. „Megváltoztathatatlan tény, hogy a Jobbik – a téma felelősének a javaslata alapján – megszavazta a törvényt. Hiba volt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a kétharmaddal bíró Fidesz nélkülünk is elfogadta volna azt. Akkor is, ha Orbán rendszerében a korlátlan megfigyeléssel kapcsolatban már rég nincsenek illúzióink, most viszont a salátatörvénybe rejtett paragrafusok ezt legalizálták a szolgálatok számára” – írták jelezve, „tévedni emberi dolog”. Ugyan a párt ekkor még nem nevesítette, de a Magyar Hang szerdán arról írt, a témafelelős Varga-Damm Andrea volt. 

Szerda esti közleményében már a Jobbik elnöksége is megnevezte Varga-Dammot mint témafelelőst, és azt írták: 

a Jobbik nem egy következmények nélküli párt,

a frakció elnöksége elismeri a közvélemény előtt a hibát. Azonban, mint írják, olyan feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, hogy elvárják: vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatban. Ezért elvárják, hogy visszaadja a mandátumát, ha ezt nem teszi meg, kizárják a frakcióból.

Már korábban is vettek el pozíciót Varga-Dammtól

Ugyanakkor Varga-Dammtól már a párt által hibának tartott javaslat megszavazása előtt elvettek egy fontos pozíciót: a honvédelmi bizottság alelnöki posztját, ahova a helyére Lukács László György kerül, aki a párt elnökségének tagja. Ehelyett Varga-Damm a törvényhozási bizottságot kapta meg – szimpla tagként.

Emlékezetes: januárban Varga-Damm Andrea is indult a Jobbik alelnöki posztjai közül az egyikért, ám ő nem volt azok között, akiket Jakab Péter nyíltan a csapata tagjaként nevezett meg. Sőt: az éveleji tisztújítást követően – ahol Jakab Péter az azóta a pártot már otthagyó Szávay Istvánt tagtársát és embereit „Szávay-klánként” emlegette – Varga-Damm arról beszélt: ő nem hallott Szávay-klánról, és sosem tapasztalt olyat, hogy lenne a Jobbikban egy olyan csapat, ami bántani akarná Jakabot (a „Szávay-klán” történetéről itt írt korábban részletesebben az Azonnali). A belső feszültségek vége az lett, hogy végül Bencsik János és Bana Tibor parlamenti képviselők is otthagyták a pártot, azóta függetlenként dolgoznak az Országgyűlésben.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek