+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 19. kedd, 12:33
Göd momentumos polgármestere szerint hiába kerülnek sokba a városnak az alpolgármesterei, ehhez képest munkájuk nem vált elengedhetetlenné. Az alpolgármesterek viszont már korábban jelezték: szerintük Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan arra, hogy városvezető legyen.

Ugyan Gödnek a koronavíruson túl azzal is szembe kell néznie, hogy a kormány a város egy részének területét és bevételének egy komoly részét a fideszes többségű megyei közgyűlések felügyelete alá rendeli, úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy elsimuljanak az önkormányzaton belüli konfliktusok.

 

 

Az Azonnali úgy tudja, a momentumos Balogh Csaba polgármester már be is terjesztette hétfőn azt az előterjesztést, ami leváltja a DK-s Lőrincz Lászlót és az LMP-s Fülöp Zoltán az alpolgármesteri posztokról. Úgy tudjuk, mindkét posztot Balogh nem tervezi betöltetni, ehelyett csak egy alpolgármestere lenne a továbbiakban, amely posztra a szintén momentumos Andrejka Zombor neve is felmerült. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az abban foglaltak már május 19-én 11 órától életbe lépnének, vagyis már keddtől – feltéve, hogy azt a polgármester tényleg aláírja.

 

Az Azonnali viszont úgy tudja, a polgármester 11.00-ig nem írta alá az előterjesztést, mert egyelőre a felek jelenleg is – tehát kedden délben is – egyeztetnek egymással.

 

Már jó ideje feszült a helyzet Gödön

 

Az Azonnali már április elején is írt arról, odáig fajult a rossz viszony, hogy Fülöp Zoltán, Lőrincz László, továbbá a szintén DK-s önkormányzati képviselő, Szilágyi László és a jobbikos Hives Gábor levélben fordultak pártjaik, illetve a Momentum vezetéséhez. Ebben többek között az állt, Balogh Csaba polgármester mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan. A levélírók ezért arra kérték az összefogásban résztvevő pártok vezetőit, különösen a Momentum vezetését, „hogy határozott fellépésükkel tegyenek meg mindent a kialakult helyzet azonnali rendezéséért”.

 

Úgy tudjuk, erre Fekete-Győr András Momentum-elnök válaszolt is, és biztosított mindenkit afelől, hogy a céljuk az, hogy közösen, koalícióban vezessék Göd városát a nehézségek ellenére is. Így úgy vélte, a közös vezetés jövője csakis úgy képzelhető el, ha a közös politikai és kommunikációs együttműködés alapjai is le vannak fektetve. Ezzel arra utalt, amiről Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is beszélt az Azonnalinak: folyamatban volt egy koalíciós szerződés megfogalmazása Gödön.

 

 

A polgármester szerint alpolgármesterei sokba kerülnek és nem dolgoznak

 

Ehhez képest viszont úgy tűnik, a helyzet rendezése egyelőre kudarcba fulladt, legalábbis információnk szerint Balogh Csaba május 18-án előterjesztést nyújtott be, ami visszahívja a két alpolgármestert. Ezt többek között az alábbiakkal indokolja az előterjesztében:

 

+ Feladataikat nem voltak képesek önállóan ellátni, referensi támogatásra volt szükségük.

 

Így a teljes apparátus költségvetése havonta több, mint 2 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Ehhez képest a munkájuk nem eredményezett különösebb hasznot, nem váltak elengedhetetlenné, miközben a város várható bevételei is drasztikusan csökkentek.

 

+ Balogh szerint ő egyeztett az illetőkkel a választás után arról, hogy milyen körülmények között tudnák vállalni a pozíciót, és a fizetés nekik kardinális kérdés volt. A társadalmi megbízatású pozíciót is javasolta nekik, de az egyikőjüknek sem volt elfogadható.

 

„Most még ha meg is alkudnának vele, félek, az inspirációjukat veszítenék.”

 

Vagyis szerinte a városnak most olyan alpolgármesterre van szüksége, aki belső meggyőződéssel, friss lendülettel tudja ellátni a feladatát, és képes ezt összeegyeztetni civil munkájával is. 

 

+ Balogh szerint ha figyelembe vesszük, hogy a társadalmi megbízatású polgármester illetménye éppen fele a főállásúnak, akkor bátran kijelenthető, hogy a közvetlen alpolgármesteri illetmények a javasolt döntéssel a negyedére csökkennek. „És ez még nem tartalmazza a már említett alpolgármesteri referensek illetményének megtakarítását” – teszi hozzá az előterjesztésben.

 

Nem örültek a közbeszerzési tanácsadónak

 

Az Azonnali úgy tudja, konfliktust generált a polgármester és az alpolgármesterek közt az is, hogy Balogh Csaba egy IGLU LTP. nevű, Lucsik Jánoshoz köthető céget választott az önkormányzat közbeszerzési szaktanácsadójául. Lucsik neve onnan lehet ismerős, hogy a korábban bedőlt Sólyom Airways ügyvezető igazgatója volt.

 

Ugyan a testület nem akarta, hogy ezzel a céggel szerződjön Göd, de Balogh Csaba ezt a veszélyhelyzet miatti saját hatáskörben véghez tudta vinni áprilisban.

 

Az Azonnali folyamatosan keresi az érintetteket, szeretnénk megtudni Balogh Csaba momentumos polgármestertől, ténylegesen is aláírja-e az alpolgármesterek menesztését, továbbá maguknak az alpolgármestereknek a véleményére is kíváncsiak vagyunk. Amint válaszolnak, közreadjuk álláspontjaikat.

 

FRISSÍTÉS (2020.05.19. 13:01): A Momentum sajtóosztálya jelezte, Balogh Csaba polgármesterük még nem írta alá a javaslatot, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, és amíg ezek tartanak, addig sem a városvezető, sem a Momentum vezetése nem kíván részletekbe menően nyilatkozni az ügyről, utána viszont állnak rendelkezésre. Hogy a tárgyalások mikor zárulhatnak le, azt egyelőre még nem tudták megmondani.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás