+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 19. kedd, 12:33
Göd momentumos polgármestere szerint hiába kerülnek sokba a városnak az alpolgármesterei, ehhez képest munkájuk nem vált elengedhetetlenné. Az alpolgármesterek viszont már korábban jelezték: szerintük Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan arra, hogy városvezető legyen.

Ugyan Gödnek a koronavíruson túl azzal is szembe kell néznie, hogy a kormány a város egy részének területét és bevételének egy komoly részét a fideszes többségű megyei közgyűlések felügyelete alá rendeli, úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy elsimuljanak az önkormányzaton belüli konfliktusok.

 

 

Az Azonnali úgy tudja, a momentumos Balogh Csaba polgármester már be is terjesztette hétfőn azt az előterjesztést, ami leváltja a DK-s Lőrincz Lászlót és az LMP-s Fülöp Zoltán az alpolgármesteri posztokról. Úgy tudjuk, mindkét posztot Balogh nem tervezi betöltetni, ehelyett csak egy alpolgármestere lenne a továbbiakban, amely posztra a szintén momentumos Andrejka Zombor neve is felmerült. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az abban foglaltak már május 19-én 11 órától életbe lépnének, vagyis már keddtől – feltéve, hogy azt a polgármester tényleg aláírja.

 

Az Azonnali viszont úgy tudja, a polgármester 11.00-ig nem írta alá az előterjesztést, mert egyelőre a felek jelenleg is – tehát kedden délben is – egyeztetnek egymással.

 

Már jó ideje feszült a helyzet Gödön

 

Az Azonnali már április elején is írt arról, odáig fajult a rossz viszony, hogy Fülöp Zoltán, Lőrincz László, továbbá a szintén DK-s önkormányzati képviselő, Szilágyi László és a jobbikos Hives Gábor levélben fordultak pártjaik, illetve a Momentum vezetéséhez. Ebben többek között az állt, Balogh Csaba polgármester mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan. A levélírók ezért arra kérték az összefogásban résztvevő pártok vezetőit, különösen a Momentum vezetését, „hogy határozott fellépésükkel tegyenek meg mindent a kialakult helyzet azonnali rendezéséért”.

 

Úgy tudjuk, erre Fekete-Győr András Momentum-elnök válaszolt is, és biztosított mindenkit afelől, hogy a céljuk az, hogy közösen, koalícióban vezessék Göd városát a nehézségek ellenére is. Így úgy vélte, a közös vezetés jövője csakis úgy képzelhető el, ha a közös politikai és kommunikációs együttműködés alapjai is le vannak fektetve. Ezzel arra utalt, amiről Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is beszélt az Azonnalinak: folyamatban volt egy koalíciós szerződés megfogalmazása Gödön.

 

 

A polgármester szerint alpolgármesterei sokba kerülnek és nem dolgoznak

 

Ehhez képest viszont úgy tűnik, a helyzet rendezése egyelőre kudarcba fulladt, legalábbis információnk szerint Balogh Csaba május 18-án előterjesztést nyújtott be, ami visszahívja a két alpolgármestert. Ezt többek között az alábbiakkal indokolja az előterjesztében:

 

+ Feladataikat nem voltak képesek önállóan ellátni, referensi támogatásra volt szükségük.

 

Így a teljes apparátus költségvetése havonta több, mint 2 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Ehhez képest a munkájuk nem eredményezett különösebb hasznot, nem váltak elengedhetetlenné, miközben a város várható bevételei is drasztikusan csökkentek.

 

+ Balogh szerint ő egyeztett az illetőkkel a választás után arról, hogy milyen körülmények között tudnák vállalni a pozíciót, és a fizetés nekik kardinális kérdés volt. A társadalmi megbízatású pozíciót is javasolta nekik, de az egyikőjüknek sem volt elfogadható.

 

„Most még ha meg is alkudnának vele, félek, az inspirációjukat veszítenék.”

 

Vagyis szerinte a városnak most olyan alpolgármesterre van szüksége, aki belső meggyőződéssel, friss lendülettel tudja ellátni a feladatát, és képes ezt összeegyeztetni civil munkájával is. 

 

+ Balogh szerint ha figyelembe vesszük, hogy a társadalmi megbízatású polgármester illetménye éppen fele a főállásúnak, akkor bátran kijelenthető, hogy a közvetlen alpolgármesteri illetmények a javasolt döntéssel a negyedére csökkennek. „És ez még nem tartalmazza a már említett alpolgármesteri referensek illetményének megtakarítását” – teszi hozzá az előterjesztésben.

 

Nem örültek a közbeszerzési tanácsadónak

 

Az Azonnali úgy tudja, konfliktust generált a polgármester és az alpolgármesterek közt az is, hogy Balogh Csaba egy IGLU LTP. nevű, Lucsik Jánoshoz köthető céget választott az önkormányzat közbeszerzési szaktanácsadójául. Lucsik neve onnan lehet ismerős, hogy a korábban bedőlt Sólyom Airways ügyvezető igazgatója volt.

 

Ugyan a testület nem akarta, hogy ezzel a céggel szerződjön Göd, de Balogh Csaba ezt a veszélyhelyzet miatti saját hatáskörben véghez tudta vinni áprilisban.

 

Az Azonnali folyamatosan keresi az érintetteket, szeretnénk megtudni Balogh Csaba momentumos polgármestertől, ténylegesen is aláírja-e az alpolgármesterek menesztését, továbbá maguknak az alpolgármestereknek a véleményére is kíváncsiak vagyunk. Amint válaszolnak, közreadjuk álláspontjaikat.

 

FRISSÍTÉS (2020.05.19. 13:01): A Momentum sajtóosztálya jelezte, Balogh Csaba polgármesterük még nem írta alá a javaslatot, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, és amíg ezek tartanak, addig sem a városvezető, sem a Momentum vezetése nem kíván részletekbe menően nyilatkozni az ügyről, utána viszont állnak rendelkezésre. Hogy a tárgyalások mikor zárulhatnak le, azt egyelőre még nem tudták megmondani.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás