+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. május 19. kedd, 15:34
A Jobbik halott, Orbán Viktor és lúzerellenzéke örül, a mérsékelt jobboldaliak meg végleg párt nélkül maradtak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Hosszú utat járt meg a Jobbik tizenhét év alatt: fasisztoid szittyapártból néppárttá válni akaró jobbközép erő lett, és most, a NER tizenegyedik évében nyerte el végleges formáját, a nemzeti trikolórt és mindenféle tartalmat levetkőzött, színtelen, szagtalan, de nagyon szexi semmit.

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a 2018-as országgyűlési választásokon már és még egy szavazható párt volt. A jobboldali érzelmű ember, még ha nem is értett teljesen egyet Vona Gábor pártjával, nyugodt szívvel szavazhatott bizalmat nekik a kormányváltás reményében, mert már nem kellett attól tartania, hogy amint egy kis hatalomhoz jutnak, félkatonai szervezetek fogják karóba húzni a borsodi cigányokat.

 

A néppártosodással kapcsolatban ugyan felmerült a kérdés, hogy Vona mikor volt őszinte: amikor gárdista mellényben nagymagyarkodott, vagy amikor mérsékelt jobberként akarta egyesíteni a nemzetet.

 

A néppártosodás viszont egy létező, valódi tartalommal feltöltött kísérlet volt.

 

A Fidesz végül újabb kétharmadot szerzett, a jobbikos pártelnök ígéretéhez híven lemondott, és jelenleg sokkal hasznosabb közéleti tevékenységet végez, mint Orbán Viktor kedvenc ellenzéke – ez a két cselekedet pedig talán elég ahhoz, hogy eldöntsük, milyen is lehet az „igazi” Vona Gábor.

 

Ami azóta történt, az már szinte említésre sem érdemes, de most mégis meg kell róla emlékezni, mert egy kétéves részfolyamat zárult le a Jobbik keddi arculatváltásával.

 

A Mi Hazánk kiválásában még semmi meglepő nem volt, inkább az volt az érdekes, hogy a nettó fasiszta Toroczkai László és Novák Előd egyáltalán mit keresett a Vona-féle Jobbikban.

 

A „durva arcok” leléptek, Jakab Péter a bőrdzsekijével meg úgy esett be az Országgyűlésbe, mintha egyenesen a soltvadkerti BMW-s találkozóról jött volna.

 

Jakabbal kapcsolatban mindig is az volt az érzésem, hogy Szabó Tímea felszólalásaiból és Hadházy Ákos performanszaival készül a beszédeire. Ő is ahhoz a közönséghez akar szólni, akihez példaképei: azokhoz, akiknek a jó ellenzéki politizálás a véget nem érő diktatúrázásban, mészároslőrincezésben, a heves gesztikulálásban és a roppant kreatív gegekben merül ki.

 

A száraztészta meg a narancsos bukta jött, a tehetséges politikusok jórésze pedig elment a Jobbikból. Ebben persze közrejátszott Jakab autokratikus pártirányítása is, de kétségem sincs afelől, hogy egy Bencsik János vagy egy Szávay István előbb vagy utóbb enélkül is távozott volna. Egy valamirevaló politikusnak nincs semmi maradása egy olyan szervezetben, ahol a főnök kiskirályt játszva sorra tagadja meg a közösen vállalt értékeket.

 

A kilépések a mai napig tartanak, de

 

aki hozzám hasonlóan abban reménykedett, hogy Jakab Péter teljesen felszámolja a Jobbikot, annak most csalódnia kell.

 

A párt „csupán” tartalmilag szűnt meg létezni, technikailag él, csak elmomósodott, elmomósították. Az egykor ígéretes párt már ugyanúgy nem áll bele semmibe, csak az óegygébe, mint a Momentum.

 

Ugyanúgy valami olyannak hazudják magukat, amik valójában nem ők, jelen esetben néppártnak, mert igen, a Jobbik mostantól „a magyar néppárt”. Ha sokat ismételgetik, talán még el is hiszik. Legalább már nem hívják mozgalomnak a pártot, amely az egyszemélyi vezetéssel nagyjából annyira volt mozgalom, mint amennyire a KDNP kereszténydemokrata.

 

A piros-fehér-zöldből arany-libafoszöld, a kettőskeresztből hashtag, a Jobbikból pedig Orbán kedvenc ellenzékének újabb példánya lett.

 

Forma és tartalom szerencsés együttállása ez: a modern, huszonegyedik századi, jellegtelen, de végtelenül szexi dizájn az üresség és a langymeleg egészen őszinte felvállalása. Ilyen őszinteségre bevallom, nem is számítottam a megrendezett videókban és párton belüli ármánykodásban utazó instagrampojáca pártelnöktől, de végre felvállalták.

 

Felvállalták, hogy ők azok, akik évente ha mondanak valami érdemlegeset, ők azok, akik ötlettelenek és tehetségtelenek, ők azok, akiknek külön alvószobát tart fent Rónai Egon az ATV díszletei mögött, és ők azok, akik az ifjúsági szervezetük prominenseiből

 

folyamatosan kiképezik a következő generációt, akik reményeik szerint még őket is túlszárnyalják tehetségtelenségben, ripacsságban és Orbán-fóbiában.

 

Bolgár Gyuri bácsi és Kéri Laci bácsi örül, hogy végre van az ízlésüknek megfelelő „jobboldali” párt, olyan kiváló politikusokkal, akiknek van vér a pucájukban lediktátorozni a miniszterelnököt az Egyenes Beszédben és a Klubrádióban.

 

Orbán Viktor is örül, mert a Jobbik most már aztán tényleg semmi vizet nem fog zavarni, beépült a miniszterelnök kedvenc ellenzékébe, akikre ha jóérzésű ember ránéz, egyszerre támad sírhatnékja és nevethetnékje.

 

Aki pedig mérsékelt jobboldali pártra akart volna szavazni, az ismét hoppon maradt, 2022-ben legfeljebb majd ikszelheti a kutyákat.

 

Addig meg örüljünk, hogy volt Magyarországon legalább két-három évig olyan párt, ami vállaltan jobboldali, de nem radikális.

 

Nyugodjék békében.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás