+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. május 19. kedd, 15:04
De csak akkor, ha minden tagállam kríziskezelésére kiterjed majd a vizsgálat. Közben Donald Trump a szervezet finanszírozásának végleges felfüggesztésével fenyegetőzik.

Ezúttal virtuálisan ugyan, de május 18-án megkezdődött a WHO 73. Nemzetközi Gyűlése, ami a szervezet döntéshozó fórumaként működik: itt vitatják meg és döntenek a WHO tagállamok küldöttei a WHO végrehajtó szerve, a végrehajtó igazgatótanács által benyújtott témákról. 

 

Idén a nyitóbeszéd természetesen a világ koronavírus-járványra adott válaszára fókuszált:

 

az idén leköszönő WHO-elnök, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz burkoltan a tagállamok megkésett reakcióját okolta a járvány elterjedéséért a világon,

 

a WHO-t ért kritikákra reragálva hangsúlyozta, hogy „a WHO már január 30-án kiadta a legmagasabb fokú figyelmeztetést, tíz napon belül kiadta az ajánlást az egészségügyi dolgozók számára. Ekkor még kevesebb, mint 100 eset volt, Kínán kívül pedig halálos áldozat nélkül”. 

 

Hiába azonban Gebrejeszusz érvelése, sok WHO-tagállam további magyarázatot követelt a világszervezet felelősségének feltárása érdekében: az El País tudósítása szerint Európai Unió tagállamainak vezetésével be is nyújtottak egy indítványt, amely értelmében függetlenül vizsgálnák meg a WHO felelősségét a járványra adott válaszokban. Az indítványt még Kína is támogatta, de beállt mögé Japán, az afrikai országok, Brazília, Ausztrália, az Egyesült Királyság és még sok-sok állam. Nem volt viszont az aláírók sorában az Egyesült Államok, habár az amerikai küldött szóban támogatásáról biztosította a független vizsgálat lefolytatását követelő kezdeményezést.

 

Gebrejeszusz az indítványra reagálva nyitóbeszédében elmondta: a WHO áll elébe a vizsgálatnak, de annak érdekében, hogy az 

 

„valóban alapos és átfogó legyen, ki kell terjednie minden szereplőre”, így az egyes tagállamokra is.

 

Ez a szócsata egy hosszabb konfliktus eredménye a WHO és a tagállamok egy része között. Az Egyesült Államok vezetésével a járvány kitörése óta gyakorlatilag folyamatosan éri kritika a WHO-t, amiért az szerintük Kína zsebében van. Kedd hajnalban az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump lenyilatkozta: amennyiben 30 napon belül nem bizonyítja az Egészségügyi Világszervezet a Kínától való függetlenségét, végképp megvonja tőle az amerikai támogatást – ez a WHO költségvetésének csaknem 20 százaléka. 

 

Kína nem késett a válasszal, kihasználva, hogy az Egyesült Államok karcos retorikája lehetséget ad nekik, hogy a vírus és annak kezdeti kezelése miatt sokat vesztett presztízséből a világ előtt picit javítson. Hszi Csin-Ping elnök bejelentette: kétmilliárd dollárral száll be a Kínai Népköztársaság a járvány elleni harcba, illetve abban az esetben, ha Kína fejleszti ki a vakcinát, egyfajta 

 

„globális közjóként mindenki számára elérhetővé fogják tenni, beleértve a fejlődő országokat is”

 

(szemben azzal a múlt heti hírrel, hogy az Egyesült Államok előjogot vásárolt magának a legnagyobb uniós gyógyszercégnél, a Sanofinál a készülőben lévő vakcinára, annak sikeres kifejlesztése esetén) illetve lobbizni fog a G20-ban tömörülő országoknál, hogy ideiglenesen függesszék fel a legszegényebb országok hiteltartozásainak törlesztését a koronavírus-járvány okozta felfordulás idejére.

 

BORÍTÓKÉP: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-elnök / ITU Pictures, Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás