+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 18. hétfő, 18:35
Ahogy Németországban, az olaszoknál is a régiók érték el a lazításokat. Hétfőtől könnyebb lesz a mozgás, a találkozás és kinyithatnak a boltok, éttermek is.

Több északolasz régió is már május elején bejelentette: ők mindenképpen mindent ki fog nyitni május közepétől. A baloldali vezetésű Emilia-Romagna, a Lega által irányított Veneto és a Forza Italia vezette Liguria ezzel nyomás alá helyezték Rómát, amelynek lépnie kellett. Giuseppe Conte miniszterelnöki rendeletben szabályozta ezért a most hétfőtől érvényes új kijárási szabályokat.

 

Most hétfőtől megszűnik Olaszországban, hogy formanyomtatvány kitöltése kell még ahhoz is, hogy valaki lemehessen az utcára.

 

A szabad mozgás egyelőre csak az adott régióban áll teljesen helyre,

 

egyik régióból a másikba továbbra sem lehet utazni. Az Olaszországon belüli utazási korlátozás – ugyanúgy, mint a határok lezárása – június 2-ig marad fenn.

 

Bővül viszont azok köre, akik találkozhatnak egymással, már nemcsak az egy háztartásban élők lehetnek együtt az utcán, hanem szülők és különélő gyerekeik, valamint barátok is (ami ugyebár nem éppen egy pontos megnevezés, ennek alapján gyakorlatilag bárki bárkivel találkozhat).

 

Hétfőtől megnyílnak az éttermek, a bárok és a fodrászatok is.

 

Mindenütt meg kell őrizni a vendégek nevét két héten át – azért, hogy ha bárhol felmerülne koronavírusos eset, lehessen értesíteni azokat, akik potenciálisan megfertőzödhettek. Ezen kívül nem lehet beengedni olyan embert, akinek a testhőmérséklete 37,5° felett van.

 

Emellett azt is bejelentették:

 

június 15-től lehetőség van szabadtéri rendezvényeket is tartani, de legfeljebb ezer fő részvételével; szintén június közepétől megnyílhatnak a mozik és színházak,

 

ezekben kétszáz fő a felső limit. Már május 25-től megnyithatnak az uszodák (bár az egyes régiók ettől eltérhetnek). A diszkók vonatkozásában azonban nincs semmiféle iránydátum kijelölve, azoknak még egy darabig bizonyosan zárva kell maradniuk.

 

Megnyithatnak a strandok is, de mindenütt garantálni kell, hogy az emberek másfél méterre lehessenek egymástól, illetve semmiféle tömeges sporttevékenység nem engedélyezett.

 

NYITÓKÉP: A reggeli órák, nem a koronavírus miatt üres Padova 2019 májusában / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás