+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 18. hétfő, 19:40
Jair Bolsonaro eddig nem vette komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést, mindeközben São Paulo polgármestere már a város egészségügyi intézményeinek összeomlásától tart.

Hogy Brazília vezetése – és különösen az elnök, Jair Bolsonaro – meglehetősen lazán kezeli a koronavírus-járvány veszélyeit, arról már a május 8-i podcastunkban is volt szó. Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő akkor egyebek mellett arról beszélt, hogy Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és mellette tüntető tömegeknek szónokol, semmibe véve a járványügyi javaslatokat. Legutóbb vasárnap Brazíliavárosban tett így.

 

Ráadásul, aki ellenszegült az elnöknek, hamarosan munkanélkülivé is válhatott: így járt áprilisban Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azóta egyébként már a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott.

 

Egyre kevesebb a kórházi ágy

 

Pedig az országnak nagy szüksége lenne egy átgondolt védekezési stratégiára. Erre lehet következtetni Bruno Covas São Pauló-i polgármester szavaiból, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

 

a város közkórházai már most is 90 százalékos telítettséggel üzemelnek, és két héten belül elfogyhatnak az üres ágyaik.

 

Szerinte a kijárási korlátozások szükségességén gúnyolódok hazardíroznak. São Paulo Brazília egyik leginkább koronavírustól sújtott területe, ahol már majdnem 3000 halálos áldozatot követelt a járvány.

 

„Hihetetlen, hogy egyesek szívesebben játszanak orosz rulettet a lakossággal. Helytelen a halál árnyékában közönyösnek lenni” – figyelmeztetett a polgármester, aki arra kérte a São Pauló-iakat, hogy ha tehetik, maradjanak otthonaikban.

 

Ennek ellenére a 12 milliós városban élők többsége nem tartja magát a járványügyi ajánlásokhoz.

 

Ez azonban változhat, ha a polgármesternek sikerül még jobban lelassítania az életet São Paulóban. Két hónappal ezelőtt már komoly óvintézkedéseket rendeltek el a városban: akkor az üzletek, iskolák és a parkok is lakat alá kerültek. Hétvégente azonban sokan így is az óceánparton töltötték idejüket, ami kedvezett a fertőzés terjedésének.

 

Részben ezért is rendelte el a város vezetése a közterületeken a kötelező maszkviselést – a helyiek azonban ezt a szabályt is meglehetősen rugalmasan kezelik.

 

A rendőrség segíthet

 

Bruno Covas a napokban egyeztetett São Paulo állam kormányzójával komolyabb karanténszabályok életbe léptetéséről. A kormányzó szava azért lehet döntő, mert a rendőrség szigorúbb fellépését ő rendelheti el.

 

Brazíliában a május 17-i adatok szerint több, mint 240 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig meghaladta a 16 ezret. Míg Európában már javul a járványügyi helyzet, Brazíliában egyre rosszabbak a kilátások: április vége óta mindennap sokkal több aktív esetről, mint gyógyult betegről érkezett hír. Előbbiek száma jelenleg közelít a 140 ezerhez.

 

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás