+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 18. hétfő, 19:40
Jair Bolsonaro eddig nem vette komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést, mindeközben São Paulo polgármestere már a város egészségügyi intézményeinek összeomlásától tart.

Hogy Brazília vezetése – és különösen az elnök, Jair Bolsonaro – meglehetősen lazán kezeli a koronavírus-járvány veszélyeit, arról már a május 8-i podcastunkban is volt szó. Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő akkor egyebek mellett arról beszélt, hogy Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és mellette tüntető tömegeknek szónokol, semmibe véve a járványügyi javaslatokat. Legutóbb vasárnap Brazíliavárosban tett így.

 

Ráadásul, aki ellenszegült az elnöknek, hamarosan munkanélkülivé is válhatott: így járt áprilisban Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azóta egyébként már a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott.

 

Egyre kevesebb a kórházi ágy

 

Pedig az országnak nagy szüksége lenne egy átgondolt védekezési stratégiára. Erre lehet következtetni Bruno Covas São Pauló-i polgármester szavaiból, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

 

a város közkórházai már most is 90 százalékos telítettséggel üzemelnek, és két héten belül elfogyhatnak az üres ágyaik.

 

Szerinte a kijárási korlátozások szükségességén gúnyolódok hazardíroznak. São Paulo Brazília egyik leginkább koronavírustól sújtott területe, ahol már majdnem 3000 halálos áldozatot követelt a járvány.

 

„Hihetetlen, hogy egyesek szívesebben játszanak orosz rulettet a lakossággal. Helytelen a halál árnyékában közönyösnek lenni” – figyelmeztetett a polgármester, aki arra kérte a São Pauló-iakat, hogy ha tehetik, maradjanak otthonaikban.

 

Ennek ellenére a 12 milliós városban élők többsége nem tartja magát a járványügyi ajánlásokhoz.

 

Ez azonban változhat, ha a polgármesternek sikerül még jobban lelassítania az életet São Paulóban. Két hónappal ezelőtt már komoly óvintézkedéseket rendeltek el a városban: akkor az üzletek, iskolák és a parkok is lakat alá kerültek. Hétvégente azonban sokan így is az óceánparton töltötték idejüket, ami kedvezett a fertőzés terjedésének.

 

Részben ezért is rendelte el a város vezetése a közterületeken a kötelező maszkviselést – a helyiek azonban ezt a szabályt is meglehetősen rugalmasan kezelik.

 

A rendőrség segíthet

 

Bruno Covas a napokban egyeztetett São Paulo állam kormányzójával komolyabb karanténszabályok életbe léptetéséről. A kormányzó szava azért lehet döntő, mert a rendőrség szigorúbb fellépését ő rendelheti el.

 

Brazíliában a május 17-i adatok szerint több, mint 240 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig meghaladta a 16 ezret. Míg Európában már javul a járványügyi helyzet, Brazíliában egyre rosszabbak a kilátások: április vége óta mindennap sokkal több aktív esetről, mint gyógyult betegről érkezett hír. Előbbiek száma jelenleg közelít a 140 ezerhez.

 

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás