Ausztria tanul Ibizából: szigorítanák a korrupció büntetőjogi üldözését

Szerző: Techet Péter
2020.05.17. 15:00

Az osztrák kormány elejét akarja venni, hogy olyan esetek, mint Strache ibiziai szavai, büntetőjogilag büntetlenek maradhassanak.

Ausztria tanul Ibizából: szigorítanák a korrupció büntetőjogi üldözését

Noha elindultak ügyészségi nyomozások az Ibiza-videó következtében – elsősorban arra koncentrálva, miként keletkezett a felvétel –, egyelőre vádelemelés se történt, elvégre nagyon úgy néz ki:

noha politikailag belebukott az ügybe Heinz-Christian Strache, büntetőjogilag nem vehető elő semmiért.

Elvégre csak beszélt, beszélt, de bizonyíthatóan nem tett semmit, ami kimerítené a korrupció jogi fogalmát. Strache vélhetően ezért akarta maga is az egy évvel ezelőtti kiderülés napján az egészet „buta részeg történetként” letudni – elvégre ezzel az ügy esetleges jogi vonatkozásait tudta kicsinyíteni.

Tény: ha nem bizonyosodik be, hogy amiről Strache beszélt az ibizai villában – például, hogy miként kapott illegálisan pénzeket az FPÖ nagycégektől, amelyek mindegyike azonnal tagadta, hogy történt volna ilyen –, akkor vélhetően jogilag megússza az egészet.

Jelenleg az osztrák büntetőjog akkor bünteti a korrupciót, ha valaki kormányzati pozícióból cselekszik.

Strachénak tehát az a mázlija, hogy a videó elkészültekor még nem volt alkancellár – ha ugyanis már alkancellárként tette volna azon nyilatkozatait, akkor azzal már most is kimerítette volna a korrupció előkészületét.

Alma Zadić zöld igazságügyi miniszter éppen ezért jelentette be vasárnap, hogy a Kurz-kormány kezdeményezni fogja a büntető törvényköny módosítását annak érdekében, hogy már a korrupció ígérete is – függetlenül attól, hogy akár csak egyetlen lépés annak érdekében meg lett-e téve – büntethető legyen, és ami még fontosabbb:

a korrupció tényállását ellenzékből is meg lehessen valósítani,

elvégre – amint történt Strachéval is – lehet korrupt ígéretet tenni ellenzékből, és azt aztán esetleg kormányzati pozícióból megvalósítani. Zadić azzal egészítené ki tehát a jelenlegi rendelkezést, hogy a korrupció nem csak azoknál, akik kormányzati posztot töltenek be, merülhet fel, hanem azoknál is, akik ilyen posztért indulnak.

Az osztrák igazságügyi miniszter azt is szeretné, hogy a büntetőjog büntesse azt is, ha egy párt pénzért ad helyet valakinek választási listáján – amint állítólag Strache tette egy ukrán maffiózó esetében, akit felengedett az FPÖ listájára.

NYITÓKÉP: Alma Zadić igazságot ígér / AZ, Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek