+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. május 16. szombat, 11:30
Mivel nyárra halasztják az eredetileg május 10-re kiírt elnökválasztást, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt vett egy nagy levegőt, és jelöltet váltott: az egyetlen olyan politikusukat indítják, aki egyszer látványosan kiütötte már a PiS-t. De elég lesz-e ez a lengyel Áder János ellen?

Małgorzata Kidawa-Błońska, a lengyel jobbközép Polgári Platform (PO) eddigi elnökjelöltje nem nagyon kertelt péntek délutáni varsói sajtótájékoztatóján. A lengyel alsóház, a Szejm alelnökeként is dolgozó politikus akkor jelentette ugyanis be, hogy mégsem indul a köztársasági elnöki pozícióért: mint fogalmazott, ezzel vállal felelősséget a rossz közvélemény-kutatási számokért.

 

A legfrissebb, május közepi kutatás ugyanis kereken 5 százalékot mutatott a legnagyobb ellenzéki párt elnökjelöltjének:

 

az elvárás ilyenkor ha nem is a regnáló elnökkel, az áderi skilleket és szerepfelfogást felmutató PiS-es Andrzej Dudával szembeni győzelem, de legalább a helytállás a második fordulóban.

 

Kidawa-Błońskát nemcsak a 49 százalékra mért Duda, hanem Szymon Hołownia, a függetlenként induló, vallásos konzervatív tévésztár (22 százalék), Władysław Kosiniak-Kamysz, a jobbos PSL parasztpárt elnöke (12 százalék) és még a szélsőjobboldali pártok közös jelöltje, Krzysztof Bosak (7 százalék) is lekörözte volna. Februárban a PO-s jelöltet még 20 százalékra mérték.

 

A VARSÓBAN GYAKORI TŰZFALFESTÉSSEL KAMPÁNYOL A FÜGGETLEN ELNÖKJELÖLT. A KONZERVATÍV TÉVÉSZTÁRT MOST A MÁSODIK HELYRE MÉRIK. FOTÓ: A FB-JA

 

Habár Kidawa-Błońska eleve nem volt egy erős jelölt, elnökjelöltségének sorsát végül nem a választók, hanem az elmúlt hetekben tett szerencsétlen nyilatkozatai pecsételték meg. Az Azonnalin folyamatosan beszámoltunk arról, hogy a Lengyelországot kormányzó nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt szinte a végsőkig kitartott amellett, hogy az eredeti tervek szerint, a Covid-19-járvány közepén, május 10-én rendezzék meg az elnökválasztást, ha kell, levélszavazással. Ez óriási tiltakozást váltott ki: az alkotmányossági aggályokon túl a szavazás tulajdonképpeni megszervezésére kinézett állami postavállalat dolgozóinak harmada közölte, hogy ők bizony szabadságra mennek, ha a járvány közepén ezzel szívatják őket, Kidawa-Błońska pedig kijelentette: bojkottálni fogja az elnökválasztást, ha a PiS kitart az eredeti időpont mellett. Nem meglepő, hogy a szavazói átpártoltak más jelöltekhez.

 

A kormánypártok végül megegyeztek abban, hogy egyrészt elhalasztják a járványra való tekintettel az elnökválasztást, másrészt viszont lehetővé teszik a levélszavazást, ám pontos dátumot most sem tudni, június vége, július eleje tűnik most reálisnak. Kidawa-Błońska a sajtótájékoztatón mindezt úgy értékelte: ha nem szólít fel bojkottra, ez nem történt volna meg, és Duda másodszorra is elnök lenne.

 

A Polgári Platformban sajtóinformációk szerint ketten küzdöttek egymással a Szejm-alelnök kiszállásával megüresedett elnökjelölti posztért. A vesztes végül Anne Applebaum férje, a most EP-képviselő Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszter lett, aki a magyar sajtóba legutóbb a Deutsch Tamással folytatott kemény hangú levelezésével került be. A győztes pedig Varsó 2018 óta regnáló főpolgármestere, a korábbi külügyminiszter-helyettes, EP-képviselő, most PO-alelnök Rafał Trzaskowski, akit

 

polgármesterré választását követően a nyugat-európai balos-liberális sajtó nem győzött Lengyelország fiatal, energikus nagy reménységeként lefesteni.

 

Ennek megfelelően a PO új elnökjelöltje különösen meg sem erőltette magát, hogy az elnökjelöltségét bejelentő sajtótájékoztatóján bármi érdemit is mondjon, egy szabad, demokratikus Lengyelországról és egy erős államról beszélt, és hogy ő harcolni fog érte.

 

TRZASKOWSKI (KÖZÉPEN) MELLETT KARÁCSONY GERGELY BUDAPESTI FŐPOLGÁRMESTER, AMINT A V4-ES FŐVÁROSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT PREZENTÁLJÁK FRANS TIMMERMANSNAK, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALELNÖKÉNEK. FOTÓ: TRZASKOWSKI / FACEBOOK

 

A Jagelló Klub nevű lengyel thinktank vezetője, Piotr Trudnowski elemzése szerint ez a lépés a lengyel ellenzéknek alapvetően rossz, és csak a Polgári Platformnak jó. Mint írja, a PiS érdeke, hogy fennmaradjon a lengyel politika kétosztatúsága, ami a politikai mezőt a PiS-re (és szövetségeseire), illetve a PiS ellenzékére osztja fel: a kétosztatúság ugyanis rekorderedményeket hoz a kormánypártok számára. A 2019-es EP-választáson hiába állt fel mindenki a PO-tól kezdve liberális minipártokon át a helyi MSZP-ig egy listára a PiS-szel szemben, a PiS 45:38-ra nyert az összellenzéki lista ellen. Trzaskowski és a hozzá hasonló „liberális dinoszauruszok” szerinte minden gond nélkül hoznák a biztos második helyet, ám Dudát megszorongatni nem tudnák, a PiS táborából ugyanis senki nem szavazna át rájuk.

 

A második fordulóban az ellenzék érdeke az lenne az elemzés szerint, hogy a parasztpártot elnöklő Władysław Kosiniak-Kamysz vagy a vallásos műsorvezető Szymon Hołownia mérkőzzön meg Dudával, ők ugyanis – mivel semmi közül a PiS által démonizált egykori PO-s miniszterelnök, Donald Tusk kormányzásához – kiszorítanák az embereket a PiS vagy PO dilemmájából (ez nagyjából az Orbán vagy Gyurcsány-dilemma lengyel megfelelője), és rengeteg új szavazói réteget tudnának megmozgatni a második fordulóban, nem beszélve arról, hogy a PiS táborában kevésbé elutasítottak, mint a PO politikusai, így akár demobilizálni is tudnák a kormánypárti választókat. Vagyis paradox módon

 

a PO akkor tett volna jót a lengyel ellenzékkel, ha versenyben tartja a bukott jelöltjét: csakhogy ezzel a párt is marginalizálódna, a pártstruktúra pedig szükségszerűen átalakulna, amit nyilván nem engedhet meg magának a jobbközép párt.

 

Az érvelés arról viszont megfeledkezik, hogy a PiS vs. PO felállás egy helyen hozott eddig nagyon látványos PO-s győzelmet, éspedig a 2018-as varsói főpolgármester-választáson: pont Trzaskowski győzte akkor le a PiS-es Patryk Jakit olyan különbséggel, hogy nem is volt szükség második fordulóra. Ezért fogalmazott úgy Trzaskowski jelöltsége bejelentésekor, hogy abban bízik, a változás Varsóból indul el.

 

ANDRZEJ DUDA MÉG FEBRUÁRBAN, MASZK NÉLKÜL. FOTÓ: FB

 

A PiS állami médiagépezete az elnökjelöltség bejelentését követően gyakorlatilag azonnal rászállt Trzaskowskira, kiemelve őt az ellenzéki mezőnyből. Szombat reggel a közrádió honlapján még a Jarosław Kaczyński PiS-elnökkel készített interjút is vele adták el. Lengyelország de facto vezetője szerint nem túl bonyolult a képlet: se Sikorski, se Trzaskowski nem alkalmas az elnöki posztra, és amennyiben megválasztanák, az „komoly zavart” okozna Lengyelország vezetésében, ami „nem lehet érdeke senkinek”. Aztán véletlenül a 2018-as varsói Pride-on készült fotóval illusztrálták azt az anyagot is, amelyben két kormánypárti publicista kimondja a verdiktet főpolgármesteri tevékenysége alapján a PO jelöltjére: „alkalmatlan”. 

 

Jacek Karnowski, a hardcore PiS-es bulvárhetilap, a Sieci főszerkesztője szerint Trzaskowski indítása azt jelzi, hogy a PO-ban komolyan megijedtek attól, hogy a függetlenként induló tévésztár, Szymon Hołownia láthatóan komolyan veszi az elnökválasztást, és már 18 regionális kampányirodát nyitott. A főszerkesztő szerint Hołownia kampányának célja nem az elnökség, hanem hogy a kampánybeli láthatóságot kihasználva, az ott elért eredményére alapozva pártot alapítson.

 

CÍMLAPFOTÓ: RAFAŁ TRZASKOWSKI / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk Firenzében, ki mivel próbálja megszólítani a helyieket.

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás