+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 16. szombat, 16:40
Hétfőtől minden fővárosi üzlet kinyithat, de persze továbbra is mindenhol kötelező a 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

Vasárnap éjféltől szűnnek meg a kijárási korlátozások Budapesten – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a köztévén szombaton délután. Előtte pár órával Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be saját Facebook-oldalán: Budapesten is feloldják a korlátozásokat, és az enyhítések két héttel fogják követni a vidéken bevezetett lépéseket.

 

Mire számítsanak a budapestiek hétfőtől?

 

+ Mindenki köteles ezután is 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

 

+ Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk ezután is.

 

+ A közterületek, parkok, szabadtéri játszóterek hétfőtől szabadon látogathatóak.

 

+ A 65 év felettiek az élelmiszerüzelteket, drogériákat, gyógyszertárakat továbbra is 9-12 óra között látogathatják. Ami a piacokat illeti, ott a polgármesterek ezzel kapcsolatban eltérően is rendelkezhetnek.

 

+ Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat.

 

+ A vendéglátóhelyeken (pl. éttermekben, büfékben, presszókban) egyelőre csak a kerthelyiségekben, teraszokon lehet csak tartózkodni.

 

+ A strandok, szabadtéri fürődk nyitvatarthatnak, továbbá az Állatkert is és a szabadtéri múzuemok.

 

 A szolgáltatásokat szabadon igénybe lehet venni, korlátozás nélkül nyitvatarthatnak, de gondoskodni kell a távolság megtartásáról, ez az üzemeltető felelőssége.

 

 A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-ig nem kell közterülethasználati díjat fizetnie.

 

 Az istentiszteletek, misék megtarthatóak, a polgári házasságkötések és temetések szintén.

 

 Ami az esküvőket illeti: Budapesten június 15-től lehet 200 fő alatt lagzizni (ehhez hasonlóan 200 főig a temetést követő rendezvény is megtartható).

 

  Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Ha a nyitás mellett dönt egy egyetem, biztosítaniuk kell, hogy betartható legyen a védőtávolság. 

 

Ugyanakkor a kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

 

Gulyás végezetül arról beszélt, ha a mostani kedvező járványügyi tendencia nem fog változni, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni a parlamenttől.

 

FOTÓ: Botár Gergely/ MTI/kormany.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás