Mik a budapesti nyitás részletei? Gulyás Gergely elmondta

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.16. 16:40

Hétfőtől minden fővárosi üzlet kinyithat, de persze továbbra is mindenhol kötelező a 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

Mik a budapesti nyitás részletei? Gulyás Gergely elmondta

Vasárnap éjféltől szűnnek meg a kijárási korlátozások Budapesten – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a köztévén szombaton délután. Előtte pár órával Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be saját Facebook-oldalán: Budapesten is feloldják a korlátozásokat, és az enyhítések két héttel fogják követni a vidéken bevezetett lépéseket.

Mire számítsanak a budapestiek hétfőtől?

+ Mindenki köteles ezután is 1,5 méteres védőtávolságot tartani.

+ Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk ezután is.

+ A közterületek, parkok, szabadtéri játszóterek hétfőtől szabadon látogathatóak.

+ A 65 év felettiek az élelmiszerüzelteket, drogériákat, gyógyszertárakat továbbra is 9-12 óra között látogathatják. Ami a piacokat illeti, ott a polgármesterek ezzel kapcsolatban eltérően is rendelkezhetnek.

+ Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat.

+ A vendéglátóhelyeken (pl. éttermekben, büfékben, presszókban) egyelőre csak a kerthelyiségekben, teraszokon lehet csak tartózkodni.

+ A strandok, szabadtéri fürődk nyitvatarthatnak, továbbá az Állatkert is és a szabadtéri múzuemok.

 A szolgáltatásokat szabadon igénybe lehet venni, korlátozás nélkül nyitvatarthatnak, de gondoskodni kell a távolság megtartásáról, ez az üzemeltető felelőssége.

 A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-ig nem kell közterülethasználati díjat fizetnie.

 Az istentiszteletek, misék megtarthatóak, a polgári házasságkötések és temetések szintén.

 Ami az esküvőket illeti: Budapesten június 15-től lehet 200 fő alatt lagzizni (ehhez hasonlóan 200 főig a temetést követő rendezvény is megtartható).

  Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Ha a nyitás mellett dönt egy egyetem, biztosítaniuk kell, hogy betartható legyen a védőtávolság. 

Ugyanakkor a kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

Gulyás végezetül arról beszélt, ha a mostani kedvező járványügyi tendencia nem fog változni, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni a parlamenttől.

FOTÓ: Botár Gergely/ MTI/kormany.hu

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek