+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 16. szombat, 14:19
A főváros mindig kéthetes csúszással fogja követni a vidéki intézkedéseket – erről is beszélt Orbán Viktor.

A járvány erejét Budapesten is letörték, így itt is át lehet térni – igaz, megfontoltan és óvatosan –  a védekezés második szakaszára. Vagyis a kijárási korlátozást feloldják – így döntött a kormány a koronavírus miatti fővárosi kijárási korlátozásokkal kapcsolatban, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebook-oldalán szombaton délután. 

 

Hogyan nyithat Budapest?

 

A miniszterelnök a lazítást azzal indokolta, „fényesen” megnyertük az első csatát a járvány megfékezéséért, ez már nemcsak remény, hanem „tény”, mert az összes döntést időben meghoztuk, és mindannyian – vidékiek és budapestiek egyaránt felelősségteljesen viselkedtek.

 

A fővárosi enyhítések kéthetes késéssel fogják követni a vidékieket, ugyanakkor több részletet nem árult el a lazításokról miniszterelnök.

 

Ez többek közt azt jelentheti, az üzletek időkorlátozások nélkül kinyithatnak, illetve az éttermek és kávézók teraszai/kerthelyiségei és a szabadtéri strandok is látogathatók lesznek (legalábbis vidéken május 4-től ilyen intézkedéseket hoztak).

 

Orbán Viktor végezetül továbbra is felelősségteljes viselkedést kért az emberektől, és a védőtávolságok betartását, továbbá a polgármesterektől azt, ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek az idősotthonokra.

 

Na de vidéken most mi a helyzet?

 

A fővároson kívül az alábbi újabb enyhítések lépnek életbe az országban –  többségük május 18-tól:

 

+ A vendéglátó üzletek belső (zárt) részében – például étteremben, kávézóban, cukrászdában, a büfében – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása bizonyos feltételekkel megengedett.

 

Az egyik ilyen feltétel a védőtávolságok betartása, a másik pedig, hogy az ott dolgozók – a  vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni (ehhez nem kötelező az orvosi maszk, lehet sállal vagy kendővel is).

 

+ A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.

 

+ A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Ami a szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségeket illeti, azokra a vendéglátó üzletekre vonatkozó, fent említett szabályok irányadóak.  

 

+ 2020. június 1. napjától a  temetést, valamint a  házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.

 

+ Ami még a lagzikat illeti, azok vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtarthatóak, és zenés szolgáltatás is biztosítható rajtuk.

 

+ A rendelet egyébként felhatalmazást ad a polgármestereknek arra is, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatát elősegítsék, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével.

 

Fontos, hogy az enyhítések már Pest megyére is vonatkoznak, amelyen sokáig Budapesthez hasonlóan nem enyhítettek a kijárási korlátozásokon, ám csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, Pestet is a többi megyéhez hasonlóan fogják tekinten. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezette be a kormány az egész ország területére, ezeket először május 4-én enyhítették vidéken.

 

Hosszú út vezetett a Budapestről szóló döntésig

 

Ugyan általában a kormány a szerdai kormányüléseken hozza meg a fontosabb döntéseket, ezúttal szerdán még csak arra kérték a budapesti polgármestereket, küldjék el véleményüket csütörtöki, majd Orbán Viktor szombaton még konzultált kormányon kívüli szakértőkkel az ügyben, miután hangsúlyozta, különösen óvatosan kell eljárni a fővárossal kapcsolatban. Karácsony Gergely főpolgármester egyértelműen a nyitás pártján volt, és bírálta a kormányt, amiért előbb nem bírt dönteni, szerinte vagy „töketlenek” voltak, vagy direkt büntették a fővárost.

 

FRISSÍTÉS (2020.05. 16. 14.31): Karácsony Gergely főpolgármester is reagált közösségi oldalán Orbán Viktor bejelentésére. Mint írta, örül, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. „De azt kérem, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben”  – tette hozzá visszaszúrva a miniszterelnöknek.

 

FOTÓ: Jorge Franganillo​ / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás