Döntöttek Orbánék Budapestről: feloldják a kijárási korlátozásokat

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.16. 14:19

A főváros mindig kéthetes csúszással fogja követni a vidéki intézkedéseket – erről is beszélt Orbán Viktor.

Döntöttek Orbánék Budapestről: feloldják a kijárási korlátozásokat

A járvány erejét Budapesten is letörték, így itt is át lehet térni – igaz, megfontoltan és óvatosan –  a védekezés második szakaszára. Vagyis a kijárási korlátozást feloldják – így döntött a kormány a koronavírus miatti fővárosi kijárási korlátozásokkal kapcsolatban, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebook-oldalán szombaton délután. 

Hogyan nyithat Budapest?

A miniszterelnök a lazítást azzal indokolta, „fényesen” megnyertük az első csatát a járvány megfékezéséért, ez már nemcsak remény, hanem „tény”, mert az összes döntést időben meghoztuk, és mindannyian – vidékiek és budapestiek egyaránt felelősségteljesen viselkedtek.

A fővárosi enyhítések kéthetes késéssel fogják követni a vidékieket, ugyanakkor több részletet nem árult el a lazításokról miniszterelnök.

Ez többek közt azt jelentheti, az üzletek időkorlátozások nélkül kinyithatnak, illetve az éttermek és kávézók teraszai/kerthelyiségei és a szabadtéri strandok is látogathatók lesznek (legalábbis vidéken május 4-től ilyen intézkedéseket hoztak).

Orbán Viktor végezetül továbbra is felelősségteljes viselkedést kért az emberektől, és a védőtávolságok betartását, továbbá a polgármesterektől azt, ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek az idősotthonokra.

Na de vidéken most mi a helyzet?

A fővároson kívül az alábbi újabb enyhítések lépnek életbe az országban –  többségük május 18-tól:

+ A vendéglátó üzletek belső (zárt) részében – például étteremben, kávézóban, cukrászdában, a büfében – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása bizonyos feltételekkel megengedett.

Az egyik ilyen feltétel a védőtávolságok betartása, a másik pedig, hogy az ott dolgozók – a  vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni (ehhez nem kötelező az orvosi maszk, lehet sállal vagy kendővel is).

+ A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.

+ A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Ami a szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségeket illeti, azokra a vendéglátó üzletekre vonatkozó, fent említett szabályok irányadóak.  

+ 2020. június 1. napjától a  temetést, valamint a  házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.

+ Ami még a lagzikat illeti, azok vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtarthatóak, és zenés szolgáltatás is biztosítható rajtuk.

+ A rendelet egyébként felhatalmazást ad a polgármestereknek arra is, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatát elősegítsék, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével.

Fontos, hogy az enyhítések már Pest megyére is vonatkoznak, amelyen sokáig Budapesthez hasonlóan nem enyhítettek a kijárási korlátozásokon, ám csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, Pestet is a többi megyéhez hasonlóan fogják tekinten. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezette be a kormány az egész ország területére, ezeket először május 4-én enyhítették vidéken.

Hosszú út vezetett a Budapestről szóló döntésig

Ugyan általában a kormány a szerdai kormányüléseken hozza meg a fontosabb döntéseket, ezúttal szerdán még csak arra kérték a budapesti polgármestereket, küldjék el véleményüket csütörtöki, majd Orbán Viktor szombaton még konzultált kormányon kívüli szakértőkkel az ügyben, miután hangsúlyozta, különösen óvatosan kell eljárni a fővárossal kapcsolatban. Karácsony Gergely főpolgármester egyértelműen a nyitás pártján volt, és bírálta a kormányt, amiért előbb nem bírt dönteni, szerinte vagy „töketlenek” voltak, vagy direkt büntették a fővárost.

FRISSÍTÉS (2020.05. 16. 14.31): Karácsony Gergely főpolgármester is reagált közösségi oldalán Orbán Viktor bejelentésére. Mint írta, örül, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. „De azt kérem, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben”  – tette hozzá visszaszúrva a miniszterelnöknek.

FOTÓ: Jorge Franganillo​ / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek