Orbánék szombaton kora délután döntenek arról, lesz-e enyhítés Budapesten

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.15. 08:33

A miniszterelnök szerint Karácsony Gergely az a típusú ember, aki disznóvágásnál csak a vacsorára érkezik. De ez nem baj, mert legalább addig sincs láb alatt. Ezt azért mondta így, mert szerinte a vidékiek így értik meg.

Orbánék szombaton kora délután döntenek arról, lesz-e enyhítés Budapesten

Szombaton kora délután dönt arról a kormány, enyhítik-e a kijárási korlátozásokat Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel. Elmondta, Budapest azért nagy kérdés, mert nemcsak itt fertőzödtek és haltak meg a legtöbben itthon, nemcsak óriási a népsűrűség, de a rossz döntések korrigálása itt a legnehezebb. „Faluban, járásban aránylag könnyen lehet korrigálni, de ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, akkor nem tudunk fizikailag kerületeket leválasztani.”

A miniszterelnök ismeri már az operatív törzs és a polgármesterek véleményét is, de

„szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört a kormányon kívüli szakemberekkel”, ezért azokat a virológusokat, orvosokat hívta meg szombat délre, akik véleményét mankóként szeretné használni.

Ezt pedig majd még ismerteti az operatív törzzsel, majd utána döntenek.

Orbán szerint a vidékiek csak a disznóvágásból értenek meg dolgokat

Egyébként a kormányfő szerint Budapest lényegében kéthetes késéssel követi a változásokat, ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudnak majd itt áttérni a védekezés második szakaszára, ez a polgármesterekre, illetve a főpolgármesterre is igaz, mert az idősotthonok fenntartásával nagy felelősség nyomja utóbbi vállát. Orbán ezután arról kezdett értekezni – kimondatlanul is, de egyértelműen Karácsonyra utalva –, hogy szerinte vannak született elméleti és született gyakorlati emberek. Ezt azzal szemléltette, hogy ha egy ilyen ember benősül a családba, „akkor majd neked kell átmenned, hogy összeszereld a bútort”.

Majd, „hogy a vidékiek is értsék”, úgy magyarázta, ez az embertípus az, aki ha disznóvágás van, akkor csak a vacsorára jön, de ez nem is baj, mert addig sincs láb alatt.

Orbán szerint Karácsony majd biztos kiváló tanulmányokat fog írni, de közben a Pesti úti idősotthonban meghalt negyven ember, hangoztatta a kormánymédia kedvenc toposzát a miniszterelnök. Szerinte ha egy Tarlós István-típusú ember lenne a főpolgármester, akkor ő „odamegy, beleáll, kézbe veszi az intézkedést”. Így Orbán most azt kéri a polgármesterektől, az elméleti típusúak is legyenek gyakorlatiasak.

A kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezették be az egész országban, ám vidéken – a főváros és Pest megye kivételével – május 4-től már jelentős enyhítéseket vezettek be. Arról, hogy Pest megyében lazítás lesz, és a jövőben olyan szabályok vonatkoznak rá, mint a többi megyére, még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormányinfón csütörtökön, ennek részletei itt olvashatóak.

Még az alábbiakról is beszélt a miniszterelnök:

A játszótereket vidéken kinyitják, „ez már nagy segítség az asszonyoknak”. Viszont szerinte az ügyeletet a bölcsődékben, óvodákban alakítani kell, mert ha be akarják adni a gyerekeket „az asszonyok”, akkor nem a megszokott helyre tudják most vinni őket. Ezért először ezt kell megoldani, ezután jön csak az iskola kérdése, de ott is a sorrend az alsó-, a felsőtagozat,  majd a középiskola lesz.

Aggasztó jelenség, hogy a brüsszeli bürokraták, akiket „mi fizetünk azért, hogy fontos dolgokkal foglalkozzanak, ahelyett, hogy a mi pénzünkből segítenének az európai embereknek, azzal foglalkoznak, hogy az egyik legsikeresebben védekező országon, Magyarországon köszörülik a nyelvüket”. Nem erre hoztuk létre az európai uniós intézményeket, így Orbán, aki azt elfelejtette hozzátenni, hogy ezek létrehozásában Magyarország nem vett részt, hiszen az ország csak 2004 óta tagja az EU-nak, a csatlakozással viszont ezen intézmények létét és jogkörét elismertük.

+ A miniszterelnök azzal kapcsolatban is beszélt, hogy a Kúria úgy ítélt, ki kell fizetni a gyöngyöspatai romáknak a kártérítést. Elmondta, ő ezt elvi alapon közelíti meg, úgy, hogy otthon érezhetik-e magukat a magyarok a saját hazájukban, akár a saját városukban, saját falujukban is. Szerinte az nem fordulhat elő, hogy annak érdekében, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek meg idegennek kell éreznie magát a hazájában a kisebbség miatt. Amíg ő miniszterelnök, addig nem is lesz ilyen, mert

„ez mégiscsak a bennszülöttek, tehát a mi országunk”.

Úgy vélte, a gyöngyöspatai ügy nem leesett az égből, ezt Soros-féle „jól képzett jogászok” indították, az unióból a „Soros György-féle képviselők” követik figyelemmel, ők adnak ennek hangot. „Ez a bírói ítélet úgy ahogy van, igazságtalan, jogot szolgáltat, igazságot nem.” A kormányfő szerint „innen a budapesti 5. kerületből” nem látszik Gyöngyöspata igazsága, „de mi meg fogjuk keresni azt”. Orbán azt is megígérte, jogszabályi változtatásokat fognak kezdeményezni az ügyben.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek