+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 15. péntek, 08:33
A miniszterelnök szerint Karácsony Gergely az a típusú ember, aki disznóvágásnál csak a vacsorára érkezik. De ez nem baj, mert legalább addig sincs láb alatt. Ezt azért mondta így, mert szerinte a vidékiek így értik meg.

Szombaton kora délután dönt arról a kormány, enyhítik-e a kijárási korlátozásokat Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel. Elmondta, Budapest azért nagy kérdés, mert nemcsak itt fertőzödtek és haltak meg a legtöbben itthon, nemcsak óriási a népsűrűség, de a rossz döntések korrigálása itt a legnehezebb. „Faluban, járásban aránylag könnyen lehet korrigálni, de ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, akkor nem tudunk fizikailag kerületeket leválasztani.”

 

A miniszterelnök ismeri már az operatív törzs és a polgármesterek véleményét is, de

 

„szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört a kormányon kívüli szakemberekkel”, ezért azokat a virológusokat, orvosokat hívta meg szombat délre, akik véleményét mankóként szeretné használni.

 

Ezt pedig majd még ismerteti az operatív törzzsel, majd utána döntenek.

 

Orbán szerint a vidékiek csak a disznóvágásból értenek meg dolgokat

 

Egyébként a kormányfő szerint Budapest lényegében kéthetes késéssel követi a változásokat, ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudnak majd itt áttérni a védekezés második szakaszára, ez a polgármesterekre, illetve a főpolgármesterre is igaz, mert az idősotthonok fenntartásával nagy felelősség nyomja utóbbi vállát. Orbán ezután arról kezdett értekezni – kimondatlanul is, de egyértelműen Karácsonyra utalva –, hogy szerinte vannak született elméleti és született gyakorlati emberek. Ezt azzal szemléltette, hogy ha egy ilyen ember benősül a családba, „akkor majd neked kell átmenned, hogy összeszereld a bútort”.

 

Majd, „hogy a vidékiek is értsék”, úgy magyarázta, ez az embertípus az, aki ha disznóvágás van, akkor csak a vacsorára jön, de ez nem is baj, mert addig sincs láb alatt.

 

Orbán szerint Karácsony majd biztos kiváló tanulmányokat fog írni, de közben a Pesti úti idősotthonban meghalt negyven ember, hangoztatta a kormánymédia kedvenc toposzát a miniszterelnök. Szerinte ha egy Tarlós István-típusú ember lenne a főpolgármester, akkor ő „odamegy, beleáll, kézbe veszi az intézkedést”. Így Orbán most azt kéri a polgármesterektől, az elméleti típusúak is legyenek gyakorlatiasak.

 

A kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezették be az egész országban, ám vidéken – a főváros és Pest megye kivételével – május 4-től már jelentős enyhítéseket vezettek be. Arról, hogy Pest megyében lazítás lesz, és a jövőben olyan szabályok vonatkoznak rá, mint a többi megyére, még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormányinfón csütörtökön, ennek részletei itt olvashatóak.

 

Még az alábbiakról is beszélt a miniszterelnök:

 

A játszótereket vidéken kinyitják, „ez már nagy segítség az asszonyoknak”. Viszont szerinte az ügyeletet a bölcsődékben, óvodákban alakítani kell, mert ha be akarják adni a gyerekeket „az asszonyok”, akkor nem a megszokott helyre tudják most vinni őket. Ezért először ezt kell megoldani, ezután jön csak az iskola kérdése, de ott is a sorrend az alsó-, a felsőtagozat,  majd a középiskola lesz.

 

Aggasztó jelenség, hogy a brüsszeli bürokraták, akiket „mi fizetünk azért, hogy fontos dolgokkal foglalkozzanak, ahelyett, hogy a mi pénzünkből segítenének az európai embereknek, azzal foglalkoznak, hogy az egyik legsikeresebben védekező országon, Magyarországon köszörülik a nyelvüket”. Nem erre hoztuk létre az európai uniós intézményeket, így Orbán, aki azt elfelejtette hozzátenni, hogy ezek létrehozásában Magyarország nem vett részt, hiszen az ország csak 2004 óta tagja az EU-nak, a csatlakozással viszont ezen intézmények létét és jogkörét elismertük.

 

+ A miniszterelnök azzal kapcsolatban is beszélt, hogy a Kúria úgy ítélt, ki kell fizetni a gyöngyöspatai romáknak a kártérítést. Elmondta, ő ezt elvi alapon közelíti meg, úgy, hogy otthon érezhetik-e magukat a magyarok a saját hazájukban, akár a saját városukban, saját falujukban is. Szerinte az nem fordulhat elő, hogy annak érdekében, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek meg idegennek kell éreznie magát a hazájában a kisebbség miatt. Amíg ő miniszterelnök, addig nem is lesz ilyen, mert

 

„ez mégiscsak a bennszülöttek, tehát a mi országunk”.

 

Úgy vélte, a gyöngyöspatai ügy nem leesett az égből, ezt Soros-féle „jól képzett jogászok” indították, az unióból a „Soros György-féle képviselők” követik figyelemmel, ők adnak ennek hangot. „Ez a bírói ítélet úgy ahogy van, igazságtalan, jogot szolgáltat, igazságot nem.” A kormányfő szerint „innen a budapesti 5. kerületből” nem látszik Gyöngyöspata igazsága, „de mi meg fogjuk keresni azt”. Orbán azt is megígérte, jogszabályi változtatásokat fognak kezdeményezni az ügyben.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás