+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 15. péntek, 11:08
A járványhelyzet legelején még a koronavirus.hu-ra ígérte a kormány a hivatalos információkat, ezt aztán villámgyorsan módosították koronavirus.gov.hu-ra. Most viszont elindult a koronavirus.hu, beszéltünk az üzemeltetővel.

Koronavirus.gov.hu – ezt a domaint óriásplakátokon is hirdette a kormány mint a hiteles koronavírus-információs portált. Itt lehet tájékozódni például arról, hogy hány fertőzött van az országban, hányan gyógyultak meg, vagy éppen hányan hunytak el a koronavírus miatt. Ezt ugyanakkor igen könnyű összekeverni a koronavirus.hu-val, aminek ugyan semmi köze a kormányzati honlaphoz – ezt fel is tüntetik az oldalon –, de a járvánnyal kapcsolatos híreket gyűjtik.

 

De nemcsak a felhasználóknak nehéz megjegyezni egy honlap címét: az eredetileg az operatív törzs szóvivőjeként beharangozott, azóta viszont a nyilvánosság elől eltűnt Láng-Bognár Kinga arról beszélt még februárban, hogy

 

koronavirus.hu néven indul tájékoztató honlap a betegséggel kapcsolatban, de később a Belügyminisztérium pontosított, és jelezte, a koronavirus.gov.hu lesz a hivatalos cím.

 

Utóbbi egyébként egyáltalán nem szokatlan: a magyarorszag.hu és a kormany.hu oldalakat leszámítva a legtöbb kormányzati honlap URL-jében szerepel a kormányzati jellegre utaló „gov” rész. Egyébként kérdeztük az operatív törzset is, hogy miért nem az eredeti tervek szerint alakult a honlap címe, de a cikk megjelenéséig még nem válaszoltak.

 

A BELÜGYMINISZTÉRIUM KÉSŐBB KORRIGÁLTA KORONAVIRUS.GOV.HU-RA A HIVATALOS TÁJÉKOZTATÓ HONLAP CÍMÉT. FORRÁS: M1

 

Februárban egyébként azt írta az Index a témában, hogy mind a koronavirus.hu, mind a koronavírus.hu domaineket magánemberek regisztrálták, a rövid i-vel írt oldalt január 21-én, a másikat január 31-én. A koronavirus.hu oldalon pedig mindössze annyi információt tudhattak meg akkor az állampolgárok, hogy az oldal eladó, és ajánlatot tehet tenni.

 

Most már viszont ha az ember a koronavirus.hu-ra kattint, ott egy működő honlapot talál a koronavírusról szóló cikkekkel, az oldal tetején pedig azt is feltüntetik, hogy ez nem a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

 

Az impresszum szerint az oldalt a Marco Polo Magyarország Kft. adja ki, ezért felhívtuk a cég ügyvezetőjét hogy megtudjuk: hogyan szerezte meg a domaint és eladná-e, eladta volna-e azt a kormánynak.

 

A Marco Polo Magyarország Kft. ügyvezetője, Farkas Ferenc érdeklődésünkre elmondta, hozzávetőlegesen egy hónapja vették meg a domaint egy magyar magánszemélytől, őket azóta nem kereste meg a kormány azzal kapcsolatban, hogy megvennék tőlük a koronavirus.hu domaint. Kérdésünkre, miszerint eladnák, vagy odaadnák-e a kormánynak a domaint, ha az megkeresné őket, az ügyvezető azt mondta:

 

igen, de nem ingyen, hiszen ők is fizettek érte.

 

Hogy miért tartják fontosnak egy ilyen oldal fenntartását, arra úgy válaszolt, nagyon sok olyan információ van, ami fölött elsiklanak az emberek, de ők fontos dolognak tartják a védekezést, az előírások betartását, „mi gyakorlatilag ezt kommunikáljuk”. Arra pedig, hogy milyen forrásból dolgoznak, azt mondta, az interneten fellelhető hírekből – ám csak a magyar sajtót használják (az Azonnaliról is linkeltek már anyagokat). Farkas szerint biztosan nem lehet összekeverni az ő oldalukat a kormányéval, hiszen szerepeltetik is weboldalukon, hogy a kettő nem azonos.

 

Farkasék egyébként több weboldalt is üzemeltetnek – például haskötőkkel, terhesség utáni hasszorítókkal foglalkozókat –, így az ottani dolgozók üzemeltetik ezt pluszban.

 

Hogy ennek a része-e, hogy a koronavírushoz hasonlóan fontos kulcsszavakkal domainneveket foglaljanak le, arra azt mondta, nem, ők a koronavírusos domaint is megvásárolták.

 

A domainnevek lefoglalása azért is érdekes kérdés Farkas esetében, mert a szintén Farkas Ferenc által vezetett másik cégnek, a Publisher Hungary-nek az egyetlen tulajdonosa egy szlovákiai, Cetinje s.r.o. nevű cég, amely rengeteg domaint foglalt le, például idén január végén az orvosimaszk.hu-t is (ami egyébként jelenleg egy teljesen üres oldal).

 

A szlovák céget korábban a sajtóban offshore szálakkal és Portik Tamással is összefüggésbe hozták, de utóbbira Farkas az Azonnalinak azt mondta: ez összemosás, az offshore szálakkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott hogy a tulajdonosok meddig nyúlnak, azt nem tudná megmondani, „ne lépjünk ekkorát, hanem nézzük azt, hogy melyik oldal mivel foglalkozik”.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás