+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. május 14. csütörtök, 12:21
Legalábbis akkor, ha minden így folytatódik. Ezentúl a kijárási korlátozások szempontjából Pest megye is vidéknek számít, csak a fővárosban tartják fenn a korlátozásokat. Gulyás Gergely a kormányinfón azt is elmondta az Azonnali kérdésére, hogy mit szól hozzá a kormány, hogy Románia Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét.

Újra kormányinfót tartott a Gulyás Gergely-Szentkirályi Alexandra páros, a a bejelentések után újságírói kérdésekre válaszolt. Ezek közül hármat emelnénk ki, ha valaki a lényegre kíváncsi:

 

+ Gulyás Gergely szerint a veszélyhelyzet azért szükséges, mert többletjogokat ad a kormánynak, például kijárási korlátozást lehetett elrendelni, de nem tudni, meddig van rá szükség.

 

Gulyás arra is utalt, ha a járványhelyzet nem változik, június végén véget érhet a rendkívüli jogrend.


+ Az Azonnali többek közt azt kérdezte, mit a véleménye a kormánynak arról, hogy a román parlament Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét. Gulyás erre annyit mondott, egyetért az RMDSZ-es Kelemen Hunorral, tehát „ha Románia erős állam lenne, büszke lenne az államalkotó nemzetiségekre.”

 

+ Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti a kormány egy egységnek, mert azokhoz áll közelebb a fertőzési arány, mint a budapestihez, tehát mostantól a fővároson kívül mindenhol él a lazítás. Már zárt éttermekbe, cukrásztákba is presszókba is beülhetünk, de bent viseljünk maszkot, ha lehet. A szállodák is fogadhatnak vendégeket, és a boltok is nyitva tarthatnak egész nap.

 

+ Hétfőtől nyitva lesznek a szabadtéri parkok és játszóterek is.

 

+ Budapestről később döntenek, csütörtök délután háromig várja a kormány a kerületi polgármesterek és Karácsony Gergely álláspontját. Eddig inkább azt szűrte le Gulyás Gergely, hogy a többség lazítana.

 

+ Budapesten kívül június 1-től kétszáz főnél kisebb esküvőket is lehet tartani.

 

A kérdésekre adott válaszok:

 

+ Gyermektáborok tarthatók, ha nem ottalvósak, május végén döntenek a többnapos táborokról.

 

+ A kormány nem ért egyet a Kúria ítéletével, ami alapján ki kell fizetni a megítélt kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak, de tiszteletben tartja a döntést.

 

+ Karácsony Gergely Budapest Restart programjáról annyit mondott Gulyás, hogy szerinte csak azért született meg, mert Karácsony nem akar egyértelmű választ adni arra, hogy nyisson-e Budapest most, vagy ne.

 

+ A héten Facebook-kommentek miatt a rendőrség által kihallgatott két állampolgár ügye kapcsán azt mondta a miniszter: „rémhírterjesztés miatt is több tucat eljárás van folyamatban, közveszéllyel való fenyegetés miatt pedig jelenleg 27 eljárás folyik. Az egyik, nagyobb nyilvánosságot kapott ügyben, ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény. Ilyen egy jogállamban előfordul, ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fent. A kormány kérése is az, hogy csak a legindokoltabb esetben járjanak el.” 

 

Az Azonnali ezzel kapcsolatban arra lett volna kíváncsi, hogy mennyire arányos a kormány szerint, ha a rendőrség hajnalban vonul ki egy gyanúsított házához egy ilyen enyhe bűncselekmény gyanúja miatt, de erre nem kaptunk választ.

 

+ A kormány arra törekedett, hogy azok is kaphassanak fizetést, akiknek a munkahelye most nem működik, például tanárok, óvónők, viszont pár önkormányzat például idősgondozásba tette át az ilyen munkaerőket.

 

+ Semjén Zsolt javaslatáról a gazdasági övezetekkel kapcsolatban, amely alapján nagy beruházásokat az önkormányzatoktól a megyei közgyűlésekhez lehetne csoportosítani, Gulyás azt mondta: „régi igazságtalanságot orvosolna a törvényjavaslat, ráadásul csak a jövőbeni beruházásokat érintené a változás.

 

A módosítás csak azt teszi lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani.”

 

Az Azonnali azon kérdésekre, hogy nem merültek-e fel alkotmányossági aggályok ezzel kapcsolatban, és konkrétan mely beruházásokról várható, hogy a kormány él a lehetőséggel, és rendelettel átutalja azt a megye hatáskörébe, nem született válasz.

 

+ Gulyás szerint nem igaz, hogy nem kapják meg a védőfelszereléseket a kórházak, minden kórházban legalább tíz napnyi tartaléka van ezekből, és naponta minden kórház bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak.

 

+ Egyelőre marad az ingyenes parkolás országosan.

 

+ Egy nap alatt 15 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

 

+ Valószínűleg június helyett augusztusban avatják fel a Kossuth-téri Trianon-emlékművet.

 

KIEMELT KÉP: Szentkirályi Alexandra / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szükség lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra. A Helyzetnek elmondta, miért.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás