+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 14. csütörtök, 15:28
Magyarországon lasszóval kell fogni az embereket, akik átestek a koronavíruson, a kormány pedig vagy töketlen, vagy direkt bünteti Budapestet, mondta a főpolgármester.
Ami jár a vidéki polgároknak, az jár a budapestieknek is, itt a nyitás ideje a fővárosban is

 

– erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Szerinte a kormány vagy annyira töketlen, hogy nem mer dönteni az ügyben, vagy szándékosan tatja fenn a korlátozást, hogy büntesse a várost. Karácsony a lazítások szellemében ígéretet tett arra is, hogy a főváros megnyitja a pesti alsó rakpartot a hétvégén a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt.

 

Miért érzi időszerűnek a nyitást?

 

Karácsony a nyitás kérését két, a napokban nyilvánosságra került számadatra alapozta, amelyek közül – mint hangsúlyozta – egyiket sem a kormány publikálta, holott kötelességük lett volna, így pedig nehezítették a hatékony védekezést. Az egyik fontos adatként a SOTE kutatássorzatát említette, ami megerősíti a korábbi sejtéseket, mi szerint lakossági szinten a magyar társadalom fertőzöttsége alig kimutatható,

 

„azt is mondhatnánk, Magyarországon lasszóval kell fogni az embereket, akik átestek a betegségen”.

 

A másik pedig az a Válasz Online által publikált, Nemzeti Népegészségügyi központtól származó diarészlet, amely alapján látszik, a koronavírusos betegek nagyrésze intézményben fertőződött meg: kórházban vagy szociális intézményben. Szerinte ezekből az is látszik, hogy a fertőzés a kórházakban addigra már általánossá vált, mikor átkerült az idősotthonokba.

 

Ezek alapján az információk alapján vélte úgy Karácsony, hogy felelősségteljesen, de el kell indulnia a nyitásnak a fővárosban is,

 

„nyilvánvaló, hogy Budapesten ugyanúgy megérett a helyzet erre, mint az ország más pontján”.

 

A főpolgármester azt is javasolja a kormánynak, a jövőben hozzanak olyan jogszabályokat az iskolák kezdési időpontja, illetve a munkaidő kapcsán, amelyek rugalmasak, és segítik elkerülni majd a reggeli csúcsidőszakban a tömeget.

 

Tarlós ötleteivel nagyon nehéz lenne egyetérteni

 

Mi lesz, ha mégsem nyit Budapesten a kormány, mit tesz akkor a főpolgármester? – kérdezte az Azonnali Karácsonyt. Karácsony erre konkrétumot nem mondott, csak annyit: reméli, hogy napok kérdése és összeszedi a kormány a bátorságát, és a nyitás hétfőn megtörténik, ők addig is elkezdik a lazításokat a maguk részéről, például a pesti rakpart hétvégi nyitása mellett napirenden van a játszóterek megnyitása (amiket eddig se volt kötelező lezárni, de több kerület ezt megtette).

 

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mit szólt Tarlós István közlekedési ötleteihez, amiket szerinte a járvány alatt kellene meglépni, volt-e köztük olyan, ami tetszett neki, azt mondta Karácsony: a javaslatokban arról értekezik „a főpolgármester úr”, mi ne legyen Budapesten, „azt gondolom, ezekkel nagyon nehéz egyetérteni”, szeretné, ha ezek a beruházások megvalósulnának.

 

Karácsony egyébként további újságírói kérdésekre arról beszélt, szerdán

 

mind a 23 budapesti kerületi polgármesterrel átbeszélték a nyitás részletes feltételeit, és az ott hozzászóló fideszes polgármesterek vagy alpolgármesterek is mind a nyitás álláspontján voltak, azt „nem ellenezte senki”.

 

Arról, hogy Karácsony maga hogyan képzeli el a főváros nyitását, itt lehet részletesebben olvasni.

 

Ugyan úgy tűnt, szerdán dönt a kormány arról, enyhítik-e a koronavírus miatti korlátozásokat a fővárosban, végül azt közölték, inkább kikérik a budapesti polgármesterek véleményét, ezeket csütörtökön délután három óráig várták. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt a szokásos csütörtöki kormányinfón bejelentette: az eddig Budapesthez hasonlóan szigorú korlátozások alatt álló Pest megyére a jövőben pont ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint a többi vidéki megyére, ahol május 4-től már jelentősen oldottak a korlátozásokon.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás