+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám, Bakó Bea
2020. május 14. csütörtök, 15:39
A dunaújvárosi jobbikos polgármester pedig attól tart: így akár az ő pénzükből hosszabbíthatják meg a felcsúti kisvasutat.

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes szokás szerint éjszaka beadott törvényjavaslata ahogy mindig, most is nagyot szólt: ha átmegy a javaslat, kormány rendelettel elveheti a helyi városvezetésektől azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre, és a megyei önkormányzatokra bízná őket. Úgy tűnik, ennek volt előhírnöke a gödi Samsung-gyár ügye is. 

 

A javaslatban nem nehéz észrevenni a pártpolitikai szándékot, hiszen ameddig a helyi önkormányzatok közül sokat átvett 2019 őszén az ellenzék, addig a megyei önkormányzatok továbbra is egytől egyig fideszesek.

 

A javaslat azért is érdekes, mert tulajdonképpen a segítségével ki lehetne venni a város beruházással érintett részét az önkormányzat jogalkotása alól, és az érintett övezetekben a megyei önkormányzat szedhetné az iparűzési adót is.

 

A javaslatról a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az „régi igazságtalanságot orvosolna” és azt tenné lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani”. Ezt megelőzően, szerda délután a Miniszterelnökség egy közleményt is kiadott, amelyben azt írták: mindez nem fog a megyei jogú városokra és a fővárosi kerületekre vonatkozni.

 

Ennek az ígéretnek a jogi alapja azonban egyelőre elég homályos, ugyanis a Semjén által beadott törvényjavaslat nem tartalmaz ilyen kivételeket, ellenkezőleg: kifejezetten minden települési önkormányzatra vonatkozik, és azt is hangsúlyozza, hogy ez alatt a fővárosi kerületet is érteni kell. Ráadásul módosító javaslatok sem szerepelnek a javaslatnál a parlamenti rendszerben.

 

Az ügyben már részletesen nyilatkozott az Azonnalinak Pécs ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila, azonban több várost is megkerestünk azzal a kérdéssel, hogy náluk mely beruházásokat érintheti a javaslat, illetve terveznek-e bármilyen jogorvoslattal élni, ha átmegy a törvény.

 

A legkonkrétabban Érd ellenzéki színekben indult polgármestere, Csőzik László reagált: Csőzik szerint az osztrák autómotor-fejlesztő üzem, az AVL lehet érintett „13-15 milliárdos főösszeggel, amennyiben előtte kiemelt jelenőségű beruházássá nyilvánítják”,

 

ez pedig 150-200 millió forintos helyi iparűzésiadó-kieséssel járna.

 

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy Érd vezetése messzemenőleg ellenzi Semjén javaslatát, különösen azért, mert a város még egy VEKOP-os vállalkozói inkubátorházra szánt pénzt is elköltötte a közműellátottság fejlesztésére.

 

Dunaújváros fizethetné a felcsúti kisvasutat

 

Bár külön cégeket nem emelt ki, nem örül a törvényjavaslatnak Dunaújváros jobbikos polgármestere, Pintér Tamás sem. „A dunaújvárosi emberektől elveszik a pénzt, amit a megyei önkormányzat kap meg. Ők ezt saját működésükre és más megyei településekre költhetik. Így fordulhat elő akár az is, hogy a dunaújvárosiak pénzéből hosszabbítják meg a felcsúti kisvasutat. Ez elfogadhatatlan.”

 

Tatabánya független színekben, de ellenzéki támogatással nyert polgármesterének sajtóosztálya is válaszolt. Szerintük a javaslatban eleve nincs tisztázva sok dolog: nincs tisztázva, hogy a már folyó, vagy a jövőben megkezdett beruházások értéke szerint választják-e ki az érintett beruházásokat, de a törvényjavaslatban található „közvetlen környezet” kifejezés is sokmindent jelenthet. 

 

„Mindezek alapján az adóbevételkiesés 500 milliótól 6 milliárdig is terjedhet a tavalyi teljesítményt figyelembe véve, ami természetesen a járvány miatt jelentősen változhat, ahogy a beruházások mértéke és ütemezése is”

 

– tippeltek.

 

Székesfehérvárra és Hódmezővásárhelyre nem vonatkozik

 

Kérdéseinkkel próbáltunk elérni fideszes vezetésű városokat is. Közülük Cser-Palkovics András válaszolt Székesfehérvárról, de ő egyelőre nem érzi magáénak a kérdést: „Tanulmányozzuk a javaslatot. Úgy látjuk, nincs olyan beruházás Székesfehérváron, amelyet ez a javaslat érintene.”

 

Hasonlóról számolt be Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is, valószínűleg ott sincs 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházás, viszont véleménye azért van a dologról. „Ez valószínűleg nem érinti Hódmezővásárhelyet, de más városokat sajnos igen.

 

Úgy tűnik, Orbán megijedt, hogy nem lesz folytatása a koronavírus-járványnak, és gyorsan megtette, amit megálmodott, hogy még jobban ellehetetlenítse az önkormányzatokat, vagy megfélemlítsen magánembereket.”

 

Márki-Zay biztos benne, hogy lép valamit az ellenzéki polgármestereket tömörítő Szabad Városok Szövetsége (erre utalt az Azonnalinak szerdán a pécsi polgármester is, esetleges tüntetéseket is belengetve), és bár konkrétumot nem árult el, valami eddigieknél látványosabb dolgot terveznek. „Többször is fordultunk már a magyar kormányhoz petíciókkal, annak nem volt semmi hatása. A kormánypárti média meg sem említi ezeket. Valószínűleg valami más megoldásra is szükség lesz.”

 

FOTÓ: Semjén Zsolt / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás