+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 12. kedd, 15:23
Nem minden a reprodukciós ráta, pláne nem mindegy, hogyan értelmezzük azt.

Ahogy arról mi is írtunk, május 9-én tette közzé számításait a berlini székhelyű, a szövetségi kormányzat által fenntartott Robert Koch Intézet (RKI), amelyek alapján Németországban a korábbi visszaesés után újra gyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az intézet úgy becsülte, a koronavírus reprodukciós rátája újra egy fölé, 1,1-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött egynél némileg több további embert fertőz meg átlagosan.

 

A május kilencedikét megelőző időszakban úgy tűnt, leszállóágban van a járvány terjedése Németországban. Erről árulkodott az is, hogy az RKI május 8-án még 0,83-ra tette a reprodukciós rátát. Ha ez a szám nem éri el az egyet, értelemszerűen folyamatosan kevesebben fertőződnek meg, ha azonban – mint a szombati számok mutatják –megugorja a ráta az egyet, újra gyorsulhat a fertőzés terjedése, ami akár a járvány második hullámához is vezethet.

 

 A reprodukciós ráta politikai szempontból is meghatározó mutató Németországban:

 

korábban Angela Merkel kancellár is ennek egy alatt tartásához kötötte a kijárási korlátozások lazítását.

 

Ez a szám egyelőre nem sokat mond

 

Mivel a hír nagy médiavisszhangot kapott, a Robert Koch Intézet alelnöke, Lars Schaade kedd délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Szombat óta a reprodukciós arány némileg átlépte az egyet. Ez a szám naponta ingadozhat, ezért inkább az összképet kell nézni” – mondta Schaade, utalva ezzel arra, hogy a reprodukciós arány sem tekinthető egyedüli értékmérőnek a járvány kapcsán. Hozzátette: jelenlegi számításaik 1,07-re teszik ezt az arányt, amit az április 28-a és május 5-e közti járványügyi adatok alapján becsültek.

 

Szerinte az utóbbi napokban látott emelkedések egyik oka az lehet, hogy a reprodukciós rátát ismertető anyagaik közzétetelét megelőző három nap adatait nem használják a számításokhoz, mert „ezek a később befutó jelentések miatt erősen ingadoznak”. Azt is hangsúlyozta, hogy

 

„a koronavírusos esetszámok Németországban csökkennek”, éppen ezért a járvány egy-egy kisebb közösségben történő felfutása alaposan befolyásolja a reprodukciós arányt.

 

Bezavarnak a vágóhidak

 

Ilyen kisebb közösséget jelentenek például a vágóhidak: az utóbbi hetekben több német vágóhíd dolgozói fertőzödtek meg nagy számban. Legutóbb május 7-én, az észak-rajna-vesztfáliai Coesfeld vágóhídjának 1200 munkatársából 129-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

 

„Ha az ilyen kitöréseket újra sikerül kordában tartani, a reprodukciós ráta is csökkenni fog”

 

– jelentette ki Schaade. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek továbbra is maradjanak otthon, tartsák egymástól a megfelelő távolságot és a lehető legkevesebbet találkozzanak másokkal.

 

Az alelnök óhaja egyre kevésbé lesz kivitelezhető, hiszen a német tartományok múlt héten Angela Merkellel a korlátozások jelentős enyhítésében egyeztek meg. És valóban kezd újraindulni az élet Németországban, így pedig kétségtelenül megnyílt az esély a fertőzés gyorsabb terjedése előtt. Schaade ezért hangsúlyozta azt is, hogy „józanul kell cselekedni, ha el akarjuk kerülni a járvány második hullámát”. Ehhez segítséget nyújthat, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint

 

a németek hetente 330 ezer tesztet végeznek, amiknek már csak 4,5 százaléka pozitív.

 

„Korábban többet teszteltünk, és a pozitív eredmények aránya is magasabb volt” – tette ehhez hozzá az egészségügyi szakember.

 

Stagnálás, nem emelkedés

 

Ugyanakkor Schaade szerint a reprodukciós ráta a továbbiakban is ingadozni fog: jelenleg úgy látja,

 

a fertőzés terjedése stagnál, és nem gyorsul. Ha azonban hosszabb ideig egy fölött maradna a mutató, az idővel valóban a járvány újbóli felfutásával járna.

 

Németországban a május 11-i adatok alapján az aktív koronavírusos esetek száma valamivel 20 ezer alá esett. Ez a mutató április 19-e óta folyamatosan csökken, miközben az új fertőzöttek száma 1268 és 555 között ingadozott. A napi halálesetek száma május 26-án ugyan 282-re ugrott, de azóta már harmadik napja van száz alatt. A járvány eddig 7661 halálos áldozatot követelt az országban.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás