+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 12. kedd, 12:16
Ugyan a miniszterelnök szerint legelőször most hétvégén lazíthatának a budapesti korlátozásokon, még kedden délelőtt sem tárgyalnak erről a fővárossal – derült ki a főpolgármesteri hivatal Azonnalinak adott válaszaiból.

„Nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk” – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali azon érdeklődésére, hogy zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a koronavírus miatti korlátozások budapesti enyhítése kapcsán.

 

Az ügy apropója, hogy hétfőn Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt írta hétfőn:

 

(...) főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.

 

Emellé megosztott egy grafikont is, mely szerint összesen száz haláleset történt a járvány miatt az idősotthonokban, ezekből 74 Budapesten.

 

Erre Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált közösségi oldalán: nagyon reméli, hogy „Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket. Abban nem lenne hírérték. De ha netán diktálták neki, az botrány”. Ugyanis szerinte ezzel Kovács lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról. Karácsony azzal is érvelt, a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, ráadásul több helyen felütötte a járvány a fejét a magyar vidéki idősotthonokban, „sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak. Akkor most visszacsinálják a vidéki lazításokat?”

 

A főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali kérdésére elmondta, nem jelezte feléjük a kormány, hogy az idősotthonokbeli halálesetek számának csökentése lenne a budapesti újranyitás feltétele, „erről is a médiából értesültünk”. A kérdésre, hogy ennek a kritériumnak hogyan kívánnak megfelelni, úgy válaszoltak, ismerniük kellene a feltételek részleteit, addig nem szeretnének találgatásokba bocsátkozni. Végül hogy szerintük mire lenne szükség ahhoz, hogy Budapest újranyisson, azt mondták:

 

„A nyitás elindításának feltétele, hogy ismerjük a pontos adatokat, amelyek a fővárosra vonatkoznak, amelyeket múlt csütörtök óta kér a főpolgármester az illetékes, Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől és a kormányzati operatív törzstől is.”

 

Most akkor mikortól számíthat Budapest nyitásra?

 

Ami a főpolgármestert illeti, ő április 15-én úgy fogalmazott az Azonnalinak adott interjújában: támogatná, hogy kezdjenek el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon. Az esetleges fővárosi – illetve még a szintén az eredeti kijárási korlátozásokkal sújtott Pest megyei – lazítás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten pénteken úgy fogalmazott: „az élet újraindításának következő lépéseire legkorábban a jövő hét végén kerülhet sor”.

 

Ez tehát a mostani hétvégét jelenthetné, amihez a kormánynak – ha a megszokott menetrend szerint üléseznek – szerdán kellene döntenie. Vagyis emiatt is kérdezte az Azonnali Karácsonyékat arról, zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a budapesti korlátozások enyhítése kapcsán, illetve ha igen, eddig mire jutottak a tárgyalásokon. Ám Karácsonyék szerint „nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk”.

 

Egyébként Karácsony Gergelyt akkor a kormány meghívta ülésére, mikor a szigorítások fenntartásával kapcsolatban kérték ki a véleményét áprilisban, erről akkor úgy számolt be a főpolgármester az Azonnalinak: „azzal a benyomással érkeztem, hogy a kormány már gyakorlatilag eldöntötte, hogy fenntartja a korlátozásokat”. 

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás