Szlavónia egyik megyéjében 41 napja nincs új koronavírusos, lazítanak a horvátok is

2020.05.11. 12:00

Hétfőtől lazítanak a horvátok is, alapos indokkal: 20-ból 14 megyében nincs új fertőzött, van megye, ahol 41 napja nincs új koronavírusos.

Szlavónia egyik megyéjében 41 napja nincs új koronavírusos, lazítanak a horvátok is

Horvátországban május 11-től a lazítások mellett döntöttek a hatóságok, hétfőtől szabadon lehet már utazni az országon belül (kivéve a nagyon fertőzött, Splittől délre található Brač szigetét, amit karanténba tettek), megindult a belföldi légiközlekedés is. Kinyitottak az óvodák, iskolák (elsőtől negyedik osztályig), bevásárlóközpontok és a kávézók is, amiket a Večernji list zágrábi képriportja alapján azért óvatosan rohantak le az emberek. 

Az új szabályozások értelmében azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Üzleti utak, vagy más indokkal való beutazás előtt beutazási engedélyt kell kérni az uzg.covid@mup.hr email-címen, írja az Index.

A korlátozások lazítását azért komoly enyhülés előzte meg: 20 megyéből összesen 6-ban diagnosztizáltak a lazítások reggelére új fertőzöttet, (összesen 11-gyel nőtt az esetek száma), a 14 maradék megyében nem regisztráltak új fertőzöttet.

Pozsega-Szlavónia megyében például 41 napja nincs új koronavírusos eset, és április 22. óta megbetegedett sincs a megyében:

mindezt úgy, hogy a 73 ezer ember közül 699-et teszteltek a hatóságok, ez a lakosság közel egy százaléka – nálunk, Magyarországon ez az arány csak országosan számolható ki, maximum 0,8 százalék, de szinte biztosan kevesebb, hiszen egy embert simán tesztelnek akár háromszor is.

BORFESZTIVÁL POZSEGA MEGYE ÉKKÖVÉBEN, KUTJEVÓBAN

26 napja nincs új fertőzött az északi Belovár-Bilogora megyében sem, ahol jelenleg egyetlen fertőzöttet ápolnak. A tengerparti Isztria és Zára (Zadar) megyékben sem diagnosztizáltak hétfő reggelre új fertőzöttet. Pedig nem mondhatni, hogy ne tesztelnének: Verőce-Drávamente is csatlakozott az elitklubhoz, náluk sem diagnosztizáltak új koronavírussal fertőzöttet hétfő reggelig: holott az elmúlt 24 órában 18 embert teszteltek (összesen 781 személyt ellenőriztek a 93 ezres megyében), közülük kilencen bizonyultak koronavírus-pozitívnak a járvány kitörése óta: öten már felépültek, hárman még mindig betegek, és egy ember hunyt el a fertőzés következtében. 

A négymilliós Horvátországban eddig 2187 fertőzött van,1764-en már meggyógyultak, az elhunytak száma 90. A kijárási korlátozással tehát sikerült a görbét ellaposítaniuk, de ez azzal járt, hogy a bezárások miatt 160 ezer ember vált munkanélkülivé az utóbbi két hónapban. Mivel a horvát GDP jó 20 százaléka a turizmusból jön, ezért ezen a téren még érzékeny veszteségekkel kell kalkulálnia délnyugati szomszéduknak.

FOTÓK: Kutjevački podrum / Facebook

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek