+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. május 11. hétfő, 12:00
Hétfőtől lazítanak a horvátok is, alapos indokkal: 20-ból 14 megyében nincs új fertőzött, van megye, ahol 41 napja nincs új koronavírusos.

Horvátországban május 11-től a lazítások mellett döntöttek a hatóságok, hétfőtől szabadon lehet már utazni az országon belül (kivéve a nagyon fertőzött, Splittől délre található Brač szigetét, amit karanténba tettek), megindult a belföldi légiközlekedés is. Kinyitottak az óvodák, iskolák (elsőtől negyedik osztályig), bevásárlóközpontok és a kávézók is, amiket a Večernji list zágrábi képriportja alapján azért óvatosan rohantak le az emberek. 

 

Az új szabályozások értelmében azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Üzleti utak, vagy más indokkal való beutazás előtt beutazási engedélyt kell kérni az uzg.covid@mup.hr email-címen, írja az Index.

 

A korlátozások lazítását azért komoly enyhülés előzte meg: 20 megyéből összesen 6-ban diagnosztizáltak a lazítások reggelére új fertőzöttet, (összesen 11-gyel nőtt az esetek száma), a 14 maradék megyében nem regisztráltak új fertőzöttet.

 

Pozsega-Szlavónia megyében például 41 napja nincs új koronavírusos eset, és április 22. óta megbetegedett sincs a megyében:

 

mindezt úgy, hogy a 73 ezer ember közül 699-et teszteltek a hatóságok, ez a lakosság közel egy százaléka – nálunk, Magyarországon ez az arány csak országosan számolható ki, maximum 0,8 százalék, de szinte biztosan kevesebb, hiszen egy embert simán tesztelnek akár háromszor is.

 

BORFESZTIVÁL POZSEGA MEGYE ÉKKÖVÉBEN, KUTJEVÓBAN

 

26 napja nincs új fertőzött az északi Belovár-Bilogora megyében sem, ahol jelenleg egyetlen fertőzöttet ápolnak. A tengerparti Isztria és Zára (Zadar) megyékben sem diagnosztizáltak hétfő reggelre új fertőzöttet. Pedig nem mondhatni, hogy ne tesztelnének: Verőce-Drávamente is csatlakozott az elitklubhoz, náluk sem diagnosztizáltak új koronavírussal fertőzöttet hétfő reggelig: holott az elmúlt 24 órában 18 embert teszteltek (összesen 781 személyt ellenőriztek a 93 ezres megyében), közülük kilencen bizonyultak koronavírus-pozitívnak a járvány kitörése óta: öten már felépültek, hárman még mindig betegek, és egy ember hunyt el a fertőzés következtében. 

 

A négymilliós Horvátországban eddig 2187 fertőzött van,1764-en már meggyógyultak, az elhunytak száma 90. A kijárási korlátozással tehát sikerült a görbét ellaposítaniuk, de ez azzal járt, hogy a bezárások miatt 160 ezer ember vált munkanélkülivé az utóbbi két hónapban. Mivel a horvát GDP jó 20 százaléka a turizmusból jön, ezért ezen a téren még érzékeny veszteségekkel kell kalkulálnia délnyugati szomszéduknak.

 

FOTÓK: Kutjevački podrum / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás