+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. május 11. hétfő, 12:00
Hétfőtől lazítanak a horvátok is, alapos indokkal: 20-ból 14 megyében nincs új fertőzött, van megye, ahol 41 napja nincs új koronavírusos.

Horvátországban május 11-től a lazítások mellett döntöttek a hatóságok, hétfőtől szabadon lehet már utazni az országon belül (kivéve a nagyon fertőzött, Splittől délre található Brač szigetét, amit karanténba tettek), megindult a belföldi légiközlekedés is. Kinyitottak az óvodák, iskolák (elsőtől negyedik osztályig), bevásárlóközpontok és a kávézók is, amiket a Večernji list zágrábi képriportja alapján azért óvatosan rohantak le az emberek. 

 

Az új szabályozások értelmében azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Üzleti utak, vagy más indokkal való beutazás előtt beutazási engedélyt kell kérni az uzg.covid@mup.hr email-címen, írja az Index.

 

A korlátozások lazítását azért komoly enyhülés előzte meg: 20 megyéből összesen 6-ban diagnosztizáltak a lazítások reggelére új fertőzöttet, (összesen 11-gyel nőtt az esetek száma), a 14 maradék megyében nem regisztráltak új fertőzöttet.

 

Pozsega-Szlavónia megyében például 41 napja nincs új koronavírusos eset, és április 22. óta megbetegedett sincs a megyében:

 

mindezt úgy, hogy a 73 ezer ember közül 699-et teszteltek a hatóságok, ez a lakosság közel egy százaléka – nálunk, Magyarországon ez az arány csak országosan számolható ki, maximum 0,8 százalék, de szinte biztosan kevesebb, hiszen egy embert simán tesztelnek akár háromszor is.

 

BORFESZTIVÁL POZSEGA MEGYE ÉKKÖVÉBEN, KUTJEVÓBAN

 

26 napja nincs új fertőzött az északi Belovár-Bilogora megyében sem, ahol jelenleg egyetlen fertőzöttet ápolnak. A tengerparti Isztria és Zára (Zadar) megyékben sem diagnosztizáltak hétfő reggelre új fertőzöttet. Pedig nem mondhatni, hogy ne tesztelnének: Verőce-Drávamente is csatlakozott az elitklubhoz, náluk sem diagnosztizáltak új koronavírussal fertőzöttet hétfő reggelig: holott az elmúlt 24 órában 18 embert teszteltek (összesen 781 személyt ellenőriztek a 93 ezres megyében), közülük kilencen bizonyultak koronavírus-pozitívnak a járvány kitörése óta: öten már felépültek, hárman még mindig betegek, és egy ember hunyt el a fertőzés következtében. 

 

A négymilliós Horvátországban eddig 2187 fertőzött van,1764-en már meggyógyultak, az elhunytak száma 90. A kijárási korlátozással tehát sikerült a görbét ellaposítaniuk, de ez azzal járt, hogy a bezárások miatt 160 ezer ember vált munkanélkülivé az utóbbi két hónapban. Mivel a horvát GDP jó 20 százaléka a turizmusból jön, ezért ezen a téren még érzékeny veszteségekkel kell kalkulálnia délnyugati szomszéduknak.

 

FOTÓK: Kutjevački podrum / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel péntekre is csökkent az aktív esetszám, de sajnos 8 beteg belehalt a vírusba. Grafikonokon a részletek!

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás