+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 21:57
A boszniai menekültkérdésben a muzulmán pártok egymást vádolják a helyzet rendezetlensége miatt. Egy biztos: a járvány alatt még inkább nyitottak az útvonalak.

A Bosznia-Hervegovinán belüli horvát-bosnyák föderáció egyik északnyugati kantonja, amely Horvátországgal határos, fontos állomása a menekültútvonalnak. Ha valaki Görögországon átjut, annak a balkáni országokon keresztül ide kell megérkeznie, innen indulnak ugyanis tovább – amint arról a szarajevói Oslodobanje napilap helyi tudósítása beszámol – az embercsempészek az EU-ba.

 

A lap beszámolója szerint a jelenlegi járványhelyzetben megsokszorozódott a menekültek száma: ez több tízezresre is nőhet, ugyanis a rendőrség nem jár el ellenük. Ezt már Fahrudin Radončić bosnyák nagyvállalkozó, a Jobb Jövőért párt elnöke is felpanaszolta: az üzletember-politikus, aki a jelenlegi szarajevói kormányban biztonsági miniszter, azt állította, hogy Šefik Džaferović, a közös állam bosnyák társállamfője akadályozná a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

 

Miközben Radončić a menekülteket, akiknek nincs legális indokuk az országban tartózkodni, deportálni akarta, a muzulmán-nacionalista SDA párthoz tartozó Džaferović ezt leállította volna. Radončić már áprilisban jelezte: a járvány következtében további menekülthullámmal számol a nyár és ősz folyamán. A muzulmán üzletember-politikus a saját napilapjában, az Avazban felhívta arra is a figyelmet, hogy

 

főleg azon területeken megoldatlan a menekültek elszállítása, ahol a muzulmán-nacionalista SDA van hatalmon.

 

Az Oslobodjenje idézett riportja azt állítja: Bosznia-Hercegovinában az embercsempészet lukratív üzletággá vált. A menekültek többsége az északnyugati Una-Sana kantonban várakozik a továbbjutásra. A lap azt írja: a kantont ezért már „migránskantonnak“ nevezik, a rendőrség azonban nem lép fel a helyzettel szemben. A határmenti Bihać városában a közelgő polgármester-választás kapcsán két muzulmán jelölt is egymást vádolja a helyzet rendezetlenségével, azaz a menekültkérdés pártpolitikai üggyé is vált.

 

Az Oslobodjenje megjegyzi: a legtöbb menekülttábor nem megfelelően védett, ami azt is jelenti, hogy nagyon sokan tudnak onnan útnak indulni. Amint az egyik ott dolgozó emberijogi aktivista a napilapnak mondta: nemrég kapott egy sms-t egy pakisztáni korábbi lakójuktól, hogy megérkezett szerencsésen Olaszországba.

 

NYITÓKÉP: Szarajevó / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás