+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 21:57
A boszniai menekültkérdésben a muzulmán pártok egymást vádolják a helyzet rendezetlensége miatt. Egy biztos: a járvány alatt még inkább nyitottak az útvonalak.

A Bosznia-Hervegovinán belüli horvát-bosnyák föderáció egyik északnyugati kantonja, amely Horvátországgal határos, fontos állomása a menekültútvonalnak. Ha valaki Görögországon átjut, annak a balkáni országokon keresztül ide kell megérkeznie, innen indulnak ugyanis tovább – amint arról a szarajevói Oslodobanje napilap helyi tudósítása beszámol – az embercsempészek az EU-ba.

 

A lap beszámolója szerint a jelenlegi járványhelyzetben megsokszorozódott a menekültek száma: ez több tízezresre is nőhet, ugyanis a rendőrség nem jár el ellenük. Ezt már Fahrudin Radončić bosnyák nagyvállalkozó, a Jobb Jövőért párt elnöke is felpanaszolta: az üzletember-politikus, aki a jelenlegi szarajevói kormányban biztonsági miniszter, azt állította, hogy Šefik Džaferović, a közös állam bosnyák társállamfője akadályozná a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

 

Miközben Radončić a menekülteket, akiknek nincs legális indokuk az országban tartózkodni, deportálni akarta, a muzulmán-nacionalista SDA párthoz tartozó Džaferović ezt leállította volna. Radončić már áprilisban jelezte: a járvány következtében további menekülthullámmal számol a nyár és ősz folyamán. A muzulmán üzletember-politikus a saját napilapjában, az Avazban felhívta arra is a figyelmet, hogy

 

főleg azon területeken megoldatlan a menekültek elszállítása, ahol a muzulmán-nacionalista SDA van hatalmon.

 

Az Oslobodjenje idézett riportja azt állítja: Bosznia-Hercegovinában az embercsempészet lukratív üzletággá vált. A menekültek többsége az északnyugati Una-Sana kantonban várakozik a továbbjutásra. A lap azt írja: a kantont ezért már „migránskantonnak“ nevezik, a rendőrség azonban nem lép fel a helyzettel szemben. A határmenti Bihać városában a közelgő polgármester-választás kapcsán két muzulmán jelölt is egymást vádolja a helyzet rendezetlenségével, azaz a menekültkérdés pártpolitikai üggyé is vált.

 

Az Oslobodjenje megjegyzi: a legtöbb menekülttábor nem megfelelően védett, ami azt is jelenti, hogy nagyon sokan tudnak onnan útnak indulni. Amint az egyik ott dolgozó emberijogi aktivista a napilapnak mondta: nemrég kapott egy sms-t egy pakisztáni korábbi lakójuktól, hogy megérkezett szerencsésen Olaszországba.

 

NYITÓKÉP: Szarajevó / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás