+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 17:21
Hétfőn befutott az első vonat a romániai betegápolókkal, akiket Ausztria éjszakai vonattal hozott be Magyarországon keresztül.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Ausztria ellentétben Németországgal nem repülőgépeken, hanem a távolságtartást jobban lehetővé tevő, és a klímaváltozás elleni harcban is jobban kommunikálható módon éjszakai vonatakon szállítja be Romániából a betegápolókat. Áprilisban egyezett meg erről az osztrák kormány a románnal, a szállítást az osztrák államvasutak (ÖBB) éjszakai kocsijaival oldják meg. Magyarországon áthalad a vonat értelemszerűen, de sehol nem áll meg.

 

Az első vonatszerelvény 80 emberrel hétfőn futott percre pontosan be a schwechati repülőtéri pályaudvarra egy tizenkét órás út után.

 

A romániai betegápolók azt hangsúlyozták, hogy elégedettek voltak a körülményekkel, a megfelelő távolságot be lehetett tartani.

 

Ausztriában az Osztrák Gazdasági Kamara adatai alapján több, mint 60 ezer egyéni vállalkozóként dolgozó betegápoló van,

 

a fele romániai, a szlovákokkal együtt az osztrák betegápolók 80 százalékát ők adják.

 

Ez is mutatja: a több, mint 30 ezer otthoni ápolásra szoruló osztrák ember ellátása került volna veszélybe, ha – ugyan először kicsit korai bejelentéssel – Karoline Edstadler Európa-ügyi miniszter nem tudott volna megállapodni Bukaresttel, valamint a román és magyar államvasutakkal a különvonatok átengedéséről.

 

A vonatok nem csak egy irányba fognak közlekedni: kedden indul vissza az első járat, amin Ausztriából mennek haza pihenni az eddig ott dolgozó – a hiányzó munkaerő miatt túlórákat vállalni kényszerülő – romániai ápolók.

 

FOTÓ: ÖBB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás