Megérkezett az első különvonat a román betegápolókkal Bécsbe

Szerző: Techet Péter
2020.05.11. 17:21

Hétfőn befutott az első vonat a romániai betegápolókkal, akiket Ausztria éjszakai vonattal hozott be Magyarországon keresztül.

Megérkezett az első különvonat a román betegápolókkal Bécsbe

Amint arról az Azonnali beszámolt: Ausztria ellentétben Németországgal nem repülőgépeken, hanem a távolságtartást jobban lehetővé tevő, és a klímaváltozás elleni harcban is jobban kommunikálható módon éjszakai vonatakon szállítja be Romániából a betegápolókat. Áprilisban egyezett meg erről az osztrák kormány a románnal, a szállítást az osztrák államvasutak (ÖBB) éjszakai kocsijaival oldják meg. Magyarországon áthalad a vonat értelemszerűen, de sehol nem áll meg.

Az első vonatszerelvény 80 emberrel hétfőn futott percre pontosan be a schwechati repülőtéri pályaudvarra egy tizenkét órás út után.

A romániai betegápolók azt hangsúlyozták, hogy elégedettek voltak a körülményekkel, a megfelelő távolságot be lehetett tartani.

Ausztriában az Osztrák Gazdasági Kamara adatai alapján több, mint 60 ezer egyéni vállalkozóként dolgozó betegápoló van,

a fele romániai, a szlovákokkal együtt az osztrák betegápolók 80 százalékát ők adják.

Ez is mutatja: a több, mint 30 ezer otthoni ápolásra szoruló osztrák ember ellátása került volna veszélybe, ha – ugyan először kicsit korai bejelentéssel – Karoline Edstadler Európa-ügyi miniszter nem tudott volna megállapodni Bukaresttel, valamint a román és magyar államvasutakkal a különvonatok átengedéséről.

A vonatok nem csak egy irányba fognak közlekedni: kedden indul vissza az első járat, amin Ausztriából mennek haza pihenni az eddig ott dolgozó – a hiányzó munkaerő miatt túlórákat vállalni kényszerülő – romániai ápolók.

FOTÓ: ÖBB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek