+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Különleges lemezt adott ki Olaszország egyik legismertebb zongoristája és zeneszerzője, Ludovico Einaudi. A tizenkét válogatott, saját szerzésű dalt tartalmazó lemeznek már a címe is beszédes: „12 dal otthonról”.

 

Az alkotó Facebook-oldalán így mesélt a lemez születéséről:

 

„A »12 dal otthonrólt« 2020 március-áprilisa között vettem fel, az olaszországi lezárások csúcsán. Márciusban kezdtem rendszeresen élő koncerteket adni a közösségi médiában. A telefonom bekapcsolása erre a 30-40 percre, hogy kapcsolódjak a világhoz, gyönyörű és meghitt alternatívája volt a tavaszi turnénak, amit el kellett halasztanom.

 

Ez az új lemez az otthoni élő koncerteknek állít emléket, benne vannak az emlékeim erről az időszakról, az emlékek egy furcsa és új légkörről, amit sosem fogunk elfelejteni.”

 

Ehhez méltóan a lemez nem esett át stúdiómunkálatokon sem, a zeneszerző iPhone-ján rögzített művek így valóban a koronavírus alatti karanténkoncertek hangulatát árasztja: a felvételeken hallhatóak a zongora pedálváltásai, és a háttérzaj is beszűrődik néhol.

 

 

Az Einaudi név egyébként ismerősen csenghet az olasz politikatörténetben jártas emberek számára: a második világháborút követően, 1946-ban megalakult Olasz Köztársaság második elnöke a zeneszerző nagyapja, Luigi Einaudi volt 1948 és 1955 között.

 

A fél évvel nagyapja elnöki ciklusa után született Ludovico Einaudi már gyerekkorától zongoraleckéket kapott édesanyjától, később először a tekintélyes, Giuseppe Verdi nevét viselő Milánói Konzervatóriumban, majd az elektronikus zene pionírjaként elhíresült olasz zeneszerző, Luciano Berio kezei között tanult.

 

Ludovico Einaudi zeneszerzői pályafutását klasszikus zenei vonalon kezdte, későbbi műveiben már megtalálhatóak a pop, rock, népi és a világzenei stílus elemei is. Művei hallhatóak több ismert filmalkotásban is, mint az Életrevalók című, francia drámában, a nyolcvanas évek Angliájáról szóló drámasorozatban, az Ez itt Anglia '86-ban, a Clint Eastwood rendezte, az FBI első igazgatója, J. Edgar Hoover életrajzi filmjében, vagy éppen a scifi-világban népszerű Csillagkapu-szériák egyikében, a Csillagkapu Univerzumban is.

 

 

A 12 dal otthonról lemezen – aminek borítóját is Ludovico Einaudi tervezte – hallható több, a zeneszerző szólókarrierjéből ismert mű is, mint a Nuvole Bianche, vagy a Greenpeace 2018-as, klímaváltozás elleni kampányát népszerűsítő Elegy for the Arctic.

 

NYITÓKÉP: Ludovico Einaudi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás