+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 10. vasárnap, 18:55
Alig pár nappal azután, hogy Angela Merkel a tartományi vezetőkkel a korlátozások fokozatos lazításáról döntött. Túlzás lenne azonban második hullámról beszélni.

Szerdán mi is írtunk arról, hogy Angela Merkel német kancellár videokonferencián egyeztetett a 16 német tartomány kormányfőjével, amelyen arra jutottak, hogy a tartományok lényegében szabad kezet kapnak, és maguk dönthetik el, hogy például a fodrászatok, edzőtermek vagy éttermek milyen formában lazíthatnak a meglévő, koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Emellett fokozatosan újranyitnak az egyetemek és az iskolák, valamint a május 16-i hétvégén zárt kapuk mögött a Bundesliga küzdelmei is folytatódnak.

 

Június ötödikéig ezzel együtt a kapcsolati korlátozások részben biztosan megmaradnak, illetve továbbra is kötelező lesz Németország-szerte maszkot viselni a tömegközlekedési járműveken és a boltokban.

 

Az elővigyázatosság pedig úgy tűnik, indokolt. A Robert Koch Intézet szombaton közzétett számításai szerint ugyanis

 

a fertőzés reprodukciós rátája – a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a fertőzést – újra egy fölé, 1,1-re emelkedett.

 

Az egészségügyi szervezet pénteken még 0,83-ra tette ugyanezt a számot. Hozzátették: a becslésükben előfordulhat pontatlanság, de „az emelkedést szoros figyelemmel kell követni a következő napokban”.

 

Hacsak nem történik drámai változás, nem valószínű, hogy Németországban bárki visszavonná a korlátozások feloldását. Már csak azért sem, mert Merkel maga fogalmazott úgy, hogy az ország újraindítása különösen komoly kihívást jelent, de „az alapelv a bizalom”. Emellett egyre többen adnak hangot a szigorú korlátozások miatti elégedetlenségüknek. Szombaton az ország több városában is ezrek tüntettek enyhítéseket követelve.

 

Németországban a május 10-i adatok szerint 171 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak a hatóságok, a járványnak eddig 7549 halálos áldozata van. Az aktív esetek száma április eleje óta szinte folyamatosan csökken. Az egy hónappal ezelőtti 65 ezerhez képest május 9-én 20 ezret tartottak nyilván.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel márciusi videóüzenete / YouTube

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás