+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 10. vasárnap, 18:55
Alig pár nappal azután, hogy Angela Merkel a tartományi vezetőkkel a korlátozások fokozatos lazításáról döntött. Túlzás lenne azonban második hullámról beszélni.

Szerdán mi is írtunk arról, hogy Angela Merkel német kancellár videokonferencián egyeztetett a 16 német tartomány kormányfőjével, amelyen arra jutottak, hogy a tartományok lényegében szabad kezet kapnak, és maguk dönthetik el, hogy például a fodrászatok, edzőtermek vagy éttermek milyen formában lazíthatnak a meglévő, koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Emellett fokozatosan újranyitnak az egyetemek és az iskolák, valamint a május 16-i hétvégén zárt kapuk mögött a Bundesliga küzdelmei is folytatódnak.

 

Június ötödikéig ezzel együtt a kapcsolati korlátozások részben biztosan megmaradnak, illetve továbbra is kötelező lesz Németország-szerte maszkot viselni a tömegközlekedési járműveken és a boltokban.

 

Az elővigyázatosság pedig úgy tűnik, indokolt. A Robert Koch Intézet szombaton közzétett számításai szerint ugyanis

 

a fertőzés reprodukciós rátája – a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a fertőzést – újra egy fölé, 1,1-re emelkedett.

 

Az egészségügyi szervezet pénteken még 0,83-ra tette ugyanezt a számot. Hozzátették: a becslésükben előfordulhat pontatlanság, de „az emelkedést szoros figyelemmel kell követni a következő napokban”.

 

Hacsak nem történik drámai változás, nem valószínű, hogy Németországban bárki visszavonná a korlátozások feloldását. Már csak azért sem, mert Merkel maga fogalmazott úgy, hogy az ország újraindítása különösen komoly kihívást jelent, de „az alapelv a bizalom”. Emellett egyre többen adnak hangot a szigorú korlátozások miatti elégedetlenségüknek. Szombaton az ország több városában is ezrek tüntettek enyhítéseket követelve.

 

Németországban a május 10-i adatok szerint 171 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak a hatóságok, a járványnak eddig 7549 halálos áldozata van. Az aktív esetek száma április eleje óta szinte folyamatosan csökken. Az egy hónappal ezelőtti 65 ezerhez képest május 9-én 20 ezret tartottak nyilván.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel márciusi videóüzenete / YouTube

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás