Koronavírusos a pap, aki pozitív jelenségként írta le a koronavírust

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.09. 19:43

Dmitrij Szmirnov szerint a koronavírusban elhunyt emberek a szomszédaikért haltak meg, akiknek pedig elfogy a pénze, kérjenek alamizsnát.

Koronavírusos a pap, aki pozitív jelenségként írta le a koronavírust

Pozitív lett a koronavírus-tesztje az orosz ortodox egyház egyik magas rangú papjának, aki legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a koronavírust egy kifejezetten hasznos dolognak tekintette, ami jobbá teszi az embereket – írja a Moscow Times.

A 69 éves Dmitrij Szmirnov épp legutóbbi vasárnapi szentbeszédén találta azt mondani, hogy „valójában rendkívül hasznos jelenség”, és azok, akik meghaltak eddig, tulajdonképpen a szomszédjukért áldozták fel az életüket.

„Csökkent az egoizmus, és felváltotta a vágy, hogy tegyünk valamit a szomszédainkért, és jobban értünk pár nagyon fontos keresztény tulajdonságot” – mondta Szmirnov aki azoknak az oroszoknak, akik elvesztették a munkájukat és kifogytak a megtakarításaikból azt javasolta, forduljanak alamizsnáért.

Bár Szmirnov ezekkel a mondatokkal is felháborodást keltett pár emberben úgy, hogy közben egyesek szerint az orosz állam az égvilágon semmit nem tesz azon kívül, hogy megbotoztatja a kijárási tilalmat megszegő polgárait a rendőrrökkel, a papnak koránt sem ezek voltak a legszélsőségesebb gondolatai eddigi karrierjében.

Szmirnov például egyik beszédében kifizetetlen prostituáltakhoz hasonlította a vadházasságban élő nőket, a fiatal lányoknak azt javasolta, a szülésre készüljenek tanulás helyett, máskor pedig azt fejtegette a hagyományos családmodell védelmében, hogy a nők nem különösebben okosak, és csak nagyon kevés olyan van belőlük, mint Marie Curie.

Amikor épp nem a nőket szidta, akkor a Vlagyimir Putyin elnök egyik legnagyobb támogatójának számító ortodox egyház képviseletéhez méltó módon a politikáról is van véleménye: egy állami tévének adott interjújában például annak a gondolatának adott hangot, hogy a demokrácia eleve hiba volt, és Oroszországnak vissza kell találni a gyökereihez.

Szmirnov állapota a hivatalos közlemény szerint nem súlyos, rajta kívü legy másik pap is elkapta a vírust, de az ő nevét nem közölték.

Az orosz ortodox egyház egyelőre tudomást is vesz a járványhelyzetről és nem is: a templomok továbbra sem zárnak be, viszont a hivatalos kommunikáció szerint azt kérik a nagyjából 150 millió érintett hívőtől, maradjanak otthon.

Oroszország egyelőre teljesen lezárta határait, és egyelőre nem látni a végét a járványnak: a januárban kinevezett miniszterelnök, Mihail Misusztyin április 30-án jelentett ebe, hogy ő is elkapta a fertőzést, ami miatt ideiglenesen lemond.

KÉP: Vesti News / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek