+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Techet Péter
2020. május 7. csütörtök, 21:30
A horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, írta Zoran Milanović.

Egy földgömb képével kívánt sok szerencsét a történelemből érettségizőknek Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon, csakhogy a glóbuszon még a Trianon előtti Nagy-Magyarország szerepel.

 

;

 

Ez a csütörtökön Zoran Milanović horvát elnöknek is szemet szúrt, aki szintén a közösségi oldalán reagált Orbán jókívánságára. Szerinte

 

a horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, de ő mindig azt mondja a horvát diákoknak, hogy ne terjesszék és ne rakják ki a Facebook-profiljaikra, mert nem relevánsak

 

és nem is hatékonyak ma, csak végtelenül idegesítik a szomszédaikat. Milanović azzal zárja a bejegyzését, hogy „tanuljunk a történelemből, de tekintsünk a jövőbe.” Milanović kiemelte azt is, hogy Magyarország szomszédos baráti ország, de „az utóbbi időben mindig meg-megjelenik egyfajta térképmánia”. 

 

FOTÓ: ZORAN MILANOVIĆ / FACEBOOK

 

A szocdem Milanović egyébként a fasiszta usztasák köszöntését, a Za dom spremni-t is elveti, nemrég el is hagyott emiatt egy megemlékezést Szlavóniában. 

 

Mint emlékezetes: tavaly a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján a budapesti kormány nemzetközi kommunikációját megvalósító Twitter-fiókon jelent meg egy Nagy-Magyarország térkép, amin aztán ki is akadt a zágrábi külügyminisztérium.

 

Nem a horvát elnök reagált egyébként először a képre: Ludovic Orban román jobboldali miniszterelnök szerdán már szükségét érezte, hogy reagáljon erre, miután a román sajtó rákérdezett nála Orbán posztjára. A politikus a következő román közmondással válaszolt: „Éhes veréb lisztről álmodik.” A román Newsweek megjegyzi, sok román kommentelő el is kezdett reagálni a magyar miniszterelnök posztjára, például a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztetve Orbánt. A cikk írója szerint a bejegyzést kísérő szöveget felhívásként is lehet értelmezni Erdély visszafoglalására, Orbán pedig szándékosan fogalmazott kétértelműen, hogy helyt adjon a találgatásoknak.

 

FRISSÍTÉS (22:10): A szlovén elnök is kiakadt a posztra, mint mondta, fel is fogja hozni az esetet Áder Jánossal való legközelebbi találkozóján. Szlovéniában egyébként pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezik Orbán jókívánságait: mivel a kormányzó SDS-t a Fidesz kampányolással és médiával is segíti, így nem meglepő, hogy sem Janez Janša miniszterelnök, sem a szlovén külügyminisztérium nem tartja nagy ügynek a posztot, utóbbi szerint érteni kell a kontextust, ami a történelemérettségi, és amennyiben nincs revizionista szándék mögötte, úgy ők nem kommentálnak történelmi térképeket. Az ellenzék ellenben azt várta volna a külügyminisztériumtól, hogy kérje ki magának Orbán posztját, hogy „megmutassa, a szlovén kormány nem Orbán bábja”.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás