+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Techet Péter
2020. május 7. csütörtök, 21:30
A horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, írta Zoran Milanović.

Egy földgömb képével kívánt sok szerencsét a történelemből érettségizőknek Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon, csakhogy a glóbuszon még a Trianon előtti Nagy-Magyarország szerepel.

 

;

 

Ez a csütörtökön Zoran Milanović horvát elnöknek is szemet szúrt, aki szintén a közösségi oldalán reagált Orbán jókívánságára. Szerinte

 

a horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, de ő mindig azt mondja a horvát diákoknak, hogy ne terjesszék és ne rakják ki a Facebook-profiljaikra, mert nem relevánsak

 

és nem is hatékonyak ma, csak végtelenül idegesítik a szomszédaikat. Milanović azzal zárja a bejegyzését, hogy „tanuljunk a történelemből, de tekintsünk a jövőbe.” Milanović kiemelte azt is, hogy Magyarország szomszédos baráti ország, de „az utóbbi időben mindig meg-megjelenik egyfajta térképmánia”. 

 

FOTÓ: ZORAN MILANOVIĆ / FACEBOOK

 

A szocdem Milanović egyébként a fasiszta usztasák köszöntését, a Za dom spremni-t is elveti, nemrég el is hagyott emiatt egy megemlékezést Szlavóniában. 

 

Mint emlékezetes: tavaly a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján a budapesti kormány nemzetközi kommunikációját megvalósító Twitter-fiókon jelent meg egy Nagy-Magyarország térkép, amin aztán ki is akadt a zágrábi külügyminisztérium.

 

Nem a horvát elnök reagált egyébként először a képre: Ludovic Orban román jobboldali miniszterelnök szerdán már szükségét érezte, hogy reagáljon erre, miután a román sajtó rákérdezett nála Orbán posztjára. A politikus a következő román közmondással válaszolt: „Éhes veréb lisztről álmodik.” A román Newsweek megjegyzi, sok román kommentelő el is kezdett reagálni a magyar miniszterelnök posztjára, például a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztetve Orbánt. A cikk írója szerint a bejegyzést kísérő szöveget felhívásként is lehet értelmezni Erdély visszafoglalására, Orbán pedig szándékosan fogalmazott kétértelműen, hogy helyt adjon a találgatásoknak.

 

FRISSÍTÉS (22:10): A szlovén elnök is kiakadt a posztra, mint mondta, fel is fogja hozni az esetet Áder Jánossal való legközelebbi találkozóján. Szlovéniában egyébként pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezik Orbán jókívánságait: mivel a kormányzó SDS-t a Fidesz kampányolással és médiával is segíti, így nem meglepő, hogy sem Janez Janša miniszterelnök, sem a szlovén külügyminisztérium nem tartja nagy ügynek a posztot, utóbbi szerint érteni kell a kontextust, ami a történelemérettségi, és amennyiben nincs revizionista szándék mögötte, úgy ők nem kommentálnak történelmi térképeket. Az ellenzék ellenben azt várta volna a külügyminisztériumtól, hogy kérje ki magának Orbán posztját, hogy „megmutassa, a szlovén kormány nem Orbán bábja”.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás