+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 6. szerda, 19:17
Miközben Berlin egységesen június 5-ig kitolta a koronavírus miatti korlátozásokat, a tartományok többsége megelőzte Merkelt, és elkezdett lazításokat bevezetni. Most ezeket részben egységesítették.

Miután Németországban a mai napig is a járványügy nagyrészt tartományi hatáskör, az országos döntéseknél a berlini kormányzatnak a tizenhat tartomány kormányfőivel kell egyeztetnie.

 

Szerdán zajlott le egy ilyen videókonferencia, ahol alapvetően országosan két döntés született: egyrészről a kapcsolati korlátozások, amelyek március közepétől élnek, június 5-ig fennmaradnak (bár részben lazulnak, mert eltérő háztartásokban élő rokonok is találkozhatnak egymással), másrészről szintén fennmarad (egyelőre időkorlát nélkül) a szájmaszkviselés kötelezettsége a boltokban vagy a tömegközlekedésben.

 

Ezen kívül viszont a tartományok gyakorlatilag minden más kérdésben szabad kezet kapnak:

 

a felsőoktatás, az éttermek, a szállodák, a fodrászatok, a fitneszstudiók – ezek kapcsán mind a tartományok maguk dönthetik el, mikor és hogyan lazítanak a meglévő szabályozásokon.

 

Április végétől a 800 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, valamint mérettől függetlenül a bicikliboltok és az autószalonok már eleve nyitva lehetnek Németországban – de szájmaszkot kell viselniük az eladóknak és a vásárlóknak.

 

Erre a kompromisszumra persze azért is volt szükség, mert számos tartomány (mintegy kész tények elé állitva Angela Merkelt a szerdai videókonferencián) már előzetesen bevezetett bizonyos lazításokat. Ezeket most – immáron a a kompromisszum részeként – tovább bővíthetik, azaz Németországban gyakorlatilag tartományonként eltérő helyzetek alakulhatnak ki, bár

 

alapvetően nagyon azonos ütemben indulnak meg a nyitások:

 

a legtöbb tartományban jövő héttől alapterülettől függetlenül megnyilhatnak az áruházak; ötven főig lehet vallási szertartásokat – egyes tartományokban: politikai demonstrációkat is – tartani, de például Hessenben száz fő a megengedett felső határ; a legtöbb tartományban gyakorlatilag május közepére a szállodaipar is újraindulhat.

 

Különbség van mondjuk az idősotthonok kapcsán, egyes tartományok megőrzik a látogatási tilalmat, de például Bajorországban jövő hétfőtől szabad a látogatás.

 

Az iskolák kapcsán is eltérő szabályok vannak: elsősorban a végzős vagy végzés előtti osztályokat engedik vissza legkésőbb június elejéig a legtöbb tartományban – az oktatásügy azonban (mind az oktatás tartalmára, mind az iskolatípusokra nézve) eleve teljesen eltérő minden tartományban, mert az szigorúan nem szövetségi hatáskör.

 

Angela Merkel azt is bejelentette:

 

május második hetében a Bundesliga is újraindulhat,

 

de szigorú karanténszabályok lesznek a játékosokra érvényesek, a meccsek pedig eleve üres stadionokban zajlanak majd.

 

Az éttermek kapcsán még sehol nem született teljes lazítás – Bajorország egyedüliként megengedte a sörkertek megnyitását –, erről még május folyamán újra lesz egy videókonferencia, amikor a tartományok lehetőleg egységesen állapodnának meg abban, mikortól lehet (és milyen feltételekkel) az éttermeket látogatni.

 

A tömegrendezvények augusztus 31-ig tartó tilalma fennmarad,

 

egyes tartományok azonban ezen is túlnyúltak: ennek keretében mondták le már most a müncheni Oktoberfestet, amely szeptember végén szokott lenni.

 

A kultúra is felszabadult:

 

minden tartományban megnyithatnak a múzeumok, operák és színházak

 

– utóbbiaknak azonban úgy kell az előadásokat szervezniük, hogy a másfél méter távolságot a nézők továbbra is betarthassák, az alól ugyanis legalább június 5-ig nincs engedmény.

 

Merkel, akit sokan bíráltak a korlátozáspárti politikája miatt, azt mondta a mai videókonferencia után, hogy Németország „megengedhet magának egy kis bátorságot“, éppen ezért most már nem az egységes korlátozásokra koncentrálnának, hanem arra, hogy meglegyenek azok a szükségtervek, amelyek egy-egy régióban, ahol a fertőzések száma növekedésnek indulna, bevezethetőek lehetne.

 

Merkel elismerte: a mostani nyitások „hatalmas kihívást“ jelentenek, de „az alapelv a bizalom“ – azaz a polgárokban és a tartományokban való bizalom, hogy a helyzetet betartani, kezelni tudják.

 

FOTÓ: Merkel márciusi tévébeszéde / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás