+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. május 6. szerda, 12:08
A Freedom House szerint mára a magyarországi demokrácia színvonala az egykori Jugoszlávia szerencsétlenebb sorsú volt tagállamaiéhoz hasonló. Mit vegyünk át onnan a hibridrezsimségen kívül?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

A Freedom House, amelynek költségvetésének egy részét az USA kormányzata biztosítja, minden évben közzé teszi a sajtószabadság-mérése mellett a posztszocialista államok demokráciaindexét is: bizonyos mutatók alapján azt mérik, hogy mennyire sikerült az egyes államoknak a szocializmusból a demokráciába átmenniük.

 

Az intézet ez alapján öt kategóriát különböztet meg: egyértelműen autoriter rendszer, félig autoriter rendszer, hibrid rezsim, félig konszolidált demokrácia, szilárd demokrácia.

 

A divatos politológia hibrid rezsimként írja le azon államokat, amelyekben a liberális demokrácia tartalmi, eljárási és intézményi alapjai olyan mértékben vagy csak formálisak, vagy eleve fel lettek majdnem számolva, hogy demokráciának – mármint annak liberális értelmében – nem nevezhetőek, ám közben mégis túlzás lenne őket mondjuk akár csak Belarusz szintjére betenni. Elvégre vannak választások, ülésezik a parlament, még akár kritikus sajtó is megjelenhet – de ezeket mind

 

olyannyira kiüresítették vagy lehetetlenné tették, hogy igazából már inkább csak liberális demokratikus paravánként szolgálnak.

 

Magyarország a Freedom House tavalyi jelentésében is még a félig konszolidált demokráciák közé tartozott (2015 előtt pedig még szilárd demokráciának számított). Ma Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia számít szilárd demokráciának, Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária pedig félig konszolidált demokráciának. Azaz a visegrádi négyek háromnegyede ma is inkább még demokrácia.

 

Magyarország viszont visszazuhant a hibrid rezsim kategóriába:

 

itt Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, Koszovóval, Észak-Macedóniával, Albániával és Ukrajnával alkotunk egy blokkot,

 

azaz nagyrészt ott vagyunk, ahol az egykori Jugoszlávia EU-n kívüli tagállamai állnak.

 

Ez első ránézésre eléggé elkeserítő lehet, de azért lássuk meg mindenben a jót is! A Balkánon lehet, hogy tombolnak a hibrid rezsimek – de tombol ott más is, ami viszont akár még jó is. Szóval mit vegyünk át új barátainktól a hibrid rendszeren kívül?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás