+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 5. kedd, 16:06
Nemcsak a Jobbiknak nem volt látszólag álláspontja az Isztambuli Egyezmény elutasításáról, a Mi Hazánk sem nyomott igent vagy nemet, inkább tartózkodtak. Elmondjuk, miért, ahogy azt is, hogy melyik fideszes politikusnak nem sikerült jó gombot nyomnia kedden.

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a kormánypártoknak kedden máris sikerült elfogadnia az Isztambuli Egyezményt elítélő, KDNP-s politikusok által hétfőn benyújtott javaslatokat. Mivel ez maga volt a papírforma, ezért sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon miért nem szavaztak egyáltalán a nyilatkozatról a jobbikosok, míg a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk képviselői miért csak tartózkodtak az ügyben. Megkérdeztük!

 

Mi ez az egész egyezmény?

 

Mint hétfőn beszámolt róla az Azonnali,

 

a nők és a családon belüli erőszak megelőzését szorgalmazó nyilatkozathoz Magyarország a Fidesz kormányzása alatt, 2014-ben csatlakozott.

 

Viszont ahhoz, hogy kötelező erővel bírjon az egyezmény egy országban, jelen esetben nem elég a kormánynak aláírnia, hanem a parlamentnek ratifikálnia is kell azt, átültetve a rendelkezéseit a magyar jogrendbe. Ezt az ellenzék évek óta követeli, ám a kormánypártok – így most a nyilatkozatban a KDNP is – egyebek mellett azzal érvelnek ellene: az egyezmény a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő, vagyis a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során. (Arról, hogy az egyezmény ratifikálása önmagában miért nem segítene érdemben a nők elleni erőszak kezelésén, és mi az, ami viszont igen, itt írt az Azonnali.)

 

A genderszemlélet mint kifogás csak politikai hangulatkeltés a Jobbik szerint

 

Az elutasító nyilatkozatról annak címe miatt nem szavaztunk – mondta az Azonnalinak Farkas Krisztina, a Jobbik szóvivője és sajtófőnöke, aki
szerint a párt is elkötelezett az Isztambuli Egyezmény ratifikálása mellett. A dokumentum címe ugyanis egész pontosan az alábbi volt: „A gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról”.

 

Vagyis ha a Jobbik nemet nyom erre, azzal ugyan kifejezi, hogy nem szeretnék elutasítani az egyezményt, de akkor egyúttal nemet nyomnak a „gyermekek és nők védelmének fontosságáról” részre is, azaz fideszes csapdát sejtenek.

 

Igennel pedig azért nem szavaztak volna, mert akkor meg az egyezményt utasítják el, amit ugye nem szeretnének. A kérdésre, hogy ez nemcsak túlkombinálása-e a kérdésnek, mikor egyértelmű a nyilatkozat lényege, a Jobbik sajtófőnöke úgy válaszolt,

 

nem, ez szövegértés kérdése.

 

A felvetésre, hogy a kormány szerint a genderszemlélet elfogadását jelentené az egyezmény ratifikálása, úgy válaszolt Farkas Krisztina: ez politikai hangulatkeltés csak, sokkal fontosabb a nők és gyermekek elleni erőszak kérdése ennél. Egyébként a jobbikos Varga-Damm Andrea is arról beszélt a parlamentben kedden: a megállapodást fenntartásokkal is aláírhatja egy állam, jelezve, milyen passzusokat nem kíván átültetni jogrendjébe.

 

Hogyhogy tartózkodott a kérdésben a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk?

 

„Egyetértünk azzal, hogy a gendersoviniszta Isztambuli Egyezményt ne ratifikálja a magyar parlament. Ugyanakkor maga a KDNP politikai nyilatkozata egy semmitmondó és önfényező aktus a kormányzat részéről”

 

– nyilatkozta az Azonnali megkeresésére Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, aki a Mi Hazánk politikusa. A kérdésre, hogy miért nem írtak akkor egy másik elutasító nyilatkozatot, úgy válaszolt: ismerve a Fidesz-KDNP hozzáállását az ellenzéki javaslatokhoz, nem fűztek volna túl sok reményt annak elfogadásához. A politikus arról beszélt, szerintük a büntetőtörvénykönyvet kellene szigorítani az ügyben. Így ha a Mi Hazánkon múlna, azok esetén, akik nők vagy gyermekek életére törnek, a szibériai bérrabtartást is indokoltnak tartanák, mert a jelenlegi börtönviszonyok nem elég elrettentőek.

 

Dúró Dóra kritizálta azt is, hogy „mind a Fidesz, mind a balliberális tömb mélyen hallgat a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájáról, amelyben az áldozat a legártatlanabb és legvédtelenebb: az abortuszról”. Példaként hozta, hogy a kormány a veszélyhelyzet idején is a legszükségesebb – vagyis továbbra is elvégezhető – egészségügyi beavatkozások között említette a terhesség-megszakítást is egy rendeletben. A Mi Hazánk ugyanakkor bűncselekménnyé nem tenné az abortuszt, ehhez nem jó eszköz a Btk-szigorítás szerintük, a jó eszköz szerintük tudatosítani az emberekben, hogy mi történik valójában a terhességmegszakítás alatt.

 

Volt, aki félrenyomott

 

A szavazásba egyébként egy baki is belecsúszott,

 

a fideszes Pócs János véletlenül az ellenzéki képviselők többségével együtt nemmel szavazott az elutasító nyilatkozat elfogadására,

 

de mint a Fidesz-frakció sajtóosztályától megtudta az Azonnali, ez csak hiba volt, Pócs azóta jelezte eredeti szándékát, vagyis a javaslat elfogadását.

 

FOTÓ: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Ezzel péntekre is csökkent az aktív esetszám, de sajnos 8 beteg belehalt a vírusba. Grafikonokon a részletek!

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás