+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 5. kedd, 16:06
Nemcsak a Jobbiknak nem volt látszólag álláspontja az Isztambuli Egyezmény elutasításáról, a Mi Hazánk sem nyomott igent vagy nemet, inkább tartózkodtak. Elmondjuk, miért, ahogy azt is, hogy melyik fideszes politikusnak nem sikerült jó gombot nyomnia kedden.

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a kormánypártoknak kedden máris sikerült elfogadnia az Isztambuli Egyezményt elítélő, KDNP-s politikusok által hétfőn benyújtott javaslatokat. Mivel ez maga volt a papírforma, ezért sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon miért nem szavaztak egyáltalán a nyilatkozatról a jobbikosok, míg a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk képviselői miért csak tartózkodtak az ügyben. Megkérdeztük!

 

Mi ez az egész egyezmény?

 

Mint hétfőn beszámolt róla az Azonnali,

 

a nők és a családon belüli erőszak megelőzését szorgalmazó nyilatkozathoz Magyarország a Fidesz kormányzása alatt, 2014-ben csatlakozott.

 

Viszont ahhoz, hogy kötelező erővel bírjon az egyezmény egy országban, jelen esetben nem elég a kormánynak aláírnia, hanem a parlamentnek ratifikálnia is kell azt, átültetve a rendelkezéseit a magyar jogrendbe. Ezt az ellenzék évek óta követeli, ám a kormánypártok – így most a nyilatkozatban a KDNP is – egyebek mellett azzal érvelnek ellene: az egyezmény a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő, vagyis a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során. (Arról, hogy az egyezmény ratifikálása önmagában miért nem segítene érdemben a nők elleni erőszak kezelésén, és mi az, ami viszont igen, itt írt az Azonnali.)

 

A genderszemlélet mint kifogás csak politikai hangulatkeltés a Jobbik szerint

 

Az elutasító nyilatkozatról annak címe miatt nem szavaztunk – mondta az Azonnalinak Farkas Krisztina, a Jobbik szóvivője és sajtófőnöke, aki
szerint a párt is elkötelezett az Isztambuli Egyezmény ratifikálása mellett. A dokumentum címe ugyanis egész pontosan az alábbi volt: „A gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról”.

 

Vagyis ha a Jobbik nemet nyom erre, azzal ugyan kifejezi, hogy nem szeretnék elutasítani az egyezményt, de akkor egyúttal nemet nyomnak a „gyermekek és nők védelmének fontosságáról” részre is, azaz fideszes csapdát sejtenek.

 

Igennel pedig azért nem szavaztak volna, mert akkor meg az egyezményt utasítják el, amit ugye nem szeretnének. A kérdésre, hogy ez nemcsak túlkombinálása-e a kérdésnek, mikor egyértelmű a nyilatkozat lényege, a Jobbik sajtófőnöke úgy válaszolt,

 

nem, ez szövegértés kérdése.

 

A felvetésre, hogy a kormány szerint a genderszemlélet elfogadását jelentené az egyezmény ratifikálása, úgy válaszolt Farkas Krisztina: ez politikai hangulatkeltés csak, sokkal fontosabb a nők és gyermekek elleni erőszak kérdése ennél. Egyébként a jobbikos Varga-Damm Andrea is arról beszélt a parlamentben kedden: a megállapodást fenntartásokkal is aláírhatja egy állam, jelezve, milyen passzusokat nem kíván átültetni jogrendjébe.

 

Hogyhogy tartózkodott a kérdésben a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk?

 

„Egyetértünk azzal, hogy a gendersoviniszta Isztambuli Egyezményt ne ratifikálja a magyar parlament. Ugyanakkor maga a KDNP politikai nyilatkozata egy semmitmondó és önfényező aktus a kormányzat részéről”

 

– nyilatkozta az Azonnali megkeresésére Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, aki a Mi Hazánk politikusa. A kérdésre, hogy miért nem írtak akkor egy másik elutasító nyilatkozatot, úgy válaszolt: ismerve a Fidesz-KDNP hozzáállását az ellenzéki javaslatokhoz, nem fűztek volna túl sok reményt annak elfogadásához. A politikus arról beszélt, szerintük a büntetőtörvénykönyvet kellene szigorítani az ügyben. Így ha a Mi Hazánkon múlna, azok esetén, akik nők vagy gyermekek életére törnek, a szibériai bérrabtartást is indokoltnak tartanák, mert a jelenlegi börtönviszonyok nem elég elrettentőek.

 

Dúró Dóra kritizálta azt is, hogy „mind a Fidesz, mind a balliberális tömb mélyen hallgat a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájáról, amelyben az áldozat a legártatlanabb és legvédtelenebb: az abortuszról”. Példaként hozta, hogy a kormány a veszélyhelyzet idején is a legszükségesebb – vagyis továbbra is elvégezhető – egészségügyi beavatkozások között említette a terhesség-megszakítást is egy rendeletben. A Mi Hazánk ugyanakkor bűncselekménnyé nem tenné az abortuszt, ehhez nem jó eszköz a Btk-szigorítás szerintük, a jó eszköz szerintük tudatosítani az emberekben, hogy mi történik valójában a terhességmegszakítás alatt.

 

Volt, aki félrenyomott

 

A szavazásba egyébként egy baki is belecsúszott,

 

a fideszes Pócs János véletlenül az ellenzéki képviselők többségével együtt nemmel szavazott az elutasító nyilatkozat elfogadására,

 

de mint a Fidesz-frakció sajtóosztályától megtudta az Azonnali, ez csak hiba volt, Pócs azóta jelezte eredeti szándékát, vagyis a javaslat elfogadását.

 

FOTÓ: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás