+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 4. hétfő, 19:35
Boris Palmer legutóbbi nyilatkozatával, amiben kétségbe vonta az idős emberek koronavírustól való megmentésének szükségességét, betelt a pártjánál a pohár. Nem indulhat ezentúl zöld színekben, és megindul ellene a kizárási eljárás, ami akár persze éveket vehet igénybe.

Boris Palmer, a sváb Tübingen zöld polgármestere nemrég azt nyilatkozta, hogy

 

olyan emberek életét mentendő történnek most a korlátozások, „akik egy fél éven belül úgyis meghaltak volna”.

 

A Sat1 magántévének a politikus Wolfgang Schäuble múlt heti interjúját kommentálta, amiben a Bundestag kereszténydemokrata elnöke arra mutat rá (alkotmányjogilag amúgy teljesen helyesen), hogy a német alaptörvényben nem az élet, hanem az emberi méltóság a legfontosabb, korlátozhatatlan alapérték, márpedig a mostani járványügyi korlátozásokat az életvédelemmel indokolja a politika.

 

Boris Palmer valóban szerencsétlenre sikeredett félmondata kiverte a német közéletben a biztosítékot – különösen saját pártjánál, a Zöldeknél. Palmer az őt ért bírálatokra a neokonzervatív Welt am Sonntagba írt cikkében úgy reagált: Németországban „a demokrácia a vitakultúra súlyos fertőzöttségében szenved”.

 

A párt szövetségi társelnöke, Annalena Baerbock hétfőn erre már bejelentette: a párt megvonja a támogatását Palmertől, ugyanis

 

a politikus „nem szép gyakorisággal, tudatosan provokálva helyezkedik szembe a zöldek alapértékeivel, amennyiben is kirekeszt embereket”.

 

A döntés egyelőre csak annyit jelent, hogy ha Palmer 2022-ben ismét elindulna Tübingenben a főpolgármesteri tisztért, nem használhatja a zöldek lógóját, nem tekintheti magát a párt jelöltjének. Robert Habeck, a párt másik szövetségi elnöke meg azt mondta: elfogyott a türelme Palmerrel. Közben mostanra több, mint száz zöld párttag szorgalmazza, hogy induljon meg Palmer kizárása.

 

A német pártok belső működése azonban nagyon demokratikus, azaz egy kizárási eljárás – ha a kizárandó nem veszi magától a kalapját – elég hosszadalmas. A német szociáldemokraták például 2010 óta próbálják meg az iszlámellenes és neoliberális nézeteiről ismert Thilo Sarrazint kitessékelni a pártból, és csak most kapott az eljárás zöld jelzést, de Sarrazin jelezte: továbbra is harcolni fog az SPD-s párttagságáért.

 

Mindig is jobbra állt a zöld irányvonaltól

 

Palmer eddig is kilógott a pártból, ugyanis 2015-től kezdve élesen bírálta a merkeli (és a Zöldek által is támogatott) humanista menekültpolitikát. 2015-ben kijelentette: „nincs mindenki számára hely“ Németországban. Ennek kapcsán írt könyvét az Azonnali itt recenzálta.

 

A ZÖLD POLITIKUS KONZERVATÍV IMIDZSEL VETT RÉSZT A HELYI ÉS ORSZÁGOS POLITIKÁBAN. ITT ÉPPEN SÖRFESZTIVÁLT NYIT MEG TÜBINGENBEN. FOTÓ: BORIS PALMER / FB

 

De már korábban is világos volt, hogy a politikus a zöldpárt jobbszárnyán van. A 2013-as választási kampányban

 

bírálta például saját pártját, amely egy szerinte túlságosan baloldali, újraelosztó adópolitika mellett kötelezte el magát,

 

és ezzel szemben azt szorgalmazta a jómódú Tübingen polgármestereként, hogy ha létre is jönne koalíció a szociáldemokratákkal és a balosokkal, a Zöldek „a gazdasági észszerűség garanciái”. A párt nem követte, a 2013-as rossz szereplést Palmer úgy értékelte: elfordult a polgárság egy része a zöldektől.

 

NYITÓKÉP: Boris Palmer / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás