+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 4. hétfő, 16:40
Három óra alatt megvan az eredmény: ha negatív, szabad a mozgás Ausztriában.

Hétfőtől kezdve a bécsi repülőtéren minden Ausztriába érkező utast választás elé állítanak az osztrák hatóságok: amennyiben nincs maximum 4 napos orvosi igazolása arról, hogy nem Covid-19-fertőzött, úgy vagy kötelező jelleggel karanténba kerül 14 napra, vagy egy reptér által nyújtott szolgáltatással élve készíttethet egy helyszíni gyorstesztet 190 euróért (hétfői árfolyamon 67 ezer forintért), aminek

 

ha negatív az eredménye, az illető szabadon mozoghat az országban, kiváltva a karantént.

 

Ez azon üzletembereknek, akiknek a járvány alatt sem marad más választásuk, mint hogy sokat utazzanak, óriási könnyítést jelent.

 

A bécsi reptéri gyorsteszt a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az illető lefoglal előre egy időpontot (ezt értelemszerűen érdemes a járatérkezéshez vagy épp induláshoz igazítani, hiszen az eredményt 4 napig lobogathatja más országban is, ahol a beutazáshoz orvosi igazolás szükséges arról, hogy az illető nem fertőzött), odamegy az 1-es terminállal szemközti tesztállomáshoz, majd ott elvégzik a PCR-tesztet rajta. Az eredmények nagyjából három óra alatt vannak meg. Külön felhívják az utazók figyelmét arra, hogy olyanok, akik magukon koronavírus okozta tüneteket (láz, száraz köhögés) észlelnek, még véletlenül se teszteltessék magukat, inkább hívják fel a háziorvosukat, és maradjanak otthon.

 

A Peter Pilz által kiadott ZackZack bulvárportál mindezt úgy értékeli, hogy gyakorlatilag pénzért ki lehet váltani a karantént: a reptéren alkalmazott 95 százalékos pontosságú gyorsteszteket ugyanis számos kritika éri azért, mert gyakran, akár az esetek 30 százalékában tévesen jeleznek negatív eredményt. Az intézkedést a politika részéről egyedül a neoliberális NEOS bírálja, mégpedig azért, mert ezesetben is a magánszemélyekkel fizettetnek meg valamit, amit az állam is állhatna.

 

FOTÓ: Vienna Airport

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás