+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 17:16
Beppe Grillo december közepén már szájmaszkot viselt, miután találkozott kétszer is a kínai nagykövettel. Egy olasz újság szerint ez felveti annak gyanúját, hogy Peking egyes politikusokat előzetesen már értesíthetett a vírusról.

A South China Morning Post kiderítette, hogy már november közepén megjelent a koronavírus Vuhanban, erről legalábbis a helyi hatóságoknak tudniuk és Pekinget tájékoztatniuk kellett. Azaz Peking bizonyosan decemberre már ismerte a helyzetet, még várt is bő egy hónapot a beismeréssel.

 

Ennek fényében tartja az Il Tempo olasz napilap utólagosan érdekesnek, hogy Beppe Grillo, a Kínához közelálló olasz Öt Csillag Mozgalom alapítója már december közepén szájmaszkot viselve jelent meg egy nyilvános rendezvényen a római Szenátusban. Amikor az újságírók rákérdeztek, hogy miért visel maszkot, annyit mondott: az újságíróktól és a mikrofonjaikban lévő vírusoktól fél. Az oltásellenes politikus esetében ezt akkor inkább be lehetett tudni közismert újságíró-ellenességének, ráadásul maszkokat (nem szájmaszkot, hanem például oroszlánfejet) korábban is viselt már.

 

BEPPE GRILLO MINDENKI MEGLEPETÉSÉRE MÁR DECEMBER KÖZEPÉN SZÁJMASZKOT KEZDETT EL HORDANI. FOTÓ: YOUTUBE

 

Az Il Tempo azonban megtudta: mielőtt Grillo már december közepén elkezdte volna hordani a szájmaszkot, december elején kétszer is – egyszer egy vacsora keretében – találkozott Kína római nagykövetével. Hogy miről beszélgettek, azt nem tudni. A lap azonban azt sejteti: esetleg Peking, amely jó kapcsolatokat ápol az Öt Csillag Mozgalommal, előzetesen tájékoztathatta már legalábbis az alapítót a várhatóan Európára is kiterjedő járványról.

 

Az Öt Csillag Kína-pártiságát mutatja az is, hogy Alessandro Di Battista, a párt baloldalának frontembere nemrég azt írta ki a twitterjén:

 

„Kína nyeri meg a harmadik világháborút”,

 

ezért szerinte nagyon jó, hogy Luigi Di Maionak, a pártban politizáló olasz külügyminiszternek, korábbi nápolyi pizzafutárnak köszöhetően Rómának „privilegizált kapcsolata van Pekinggel”. Az ötcsillagos politikus szerint az olasz kormánynak a Kína-kártyát „kell kijátszania”, amikor Brüsszelben követeléseket fogalmaz meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás