+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 17:16
Beppe Grillo december közepén már szájmaszkot viselt, miután találkozott kétszer is a kínai nagykövettel. Egy olasz újság szerint ez felveti annak gyanúját, hogy Peking egyes politikusokat előzetesen már értesíthetett a vírusról.

A South China Morning Post kiderítette, hogy már november közepén megjelent a koronavírus Vuhanban, erről legalábbis a helyi hatóságoknak tudniuk és Pekinget tájékoztatniuk kellett. Azaz Peking bizonyosan decemberre már ismerte a helyzetet, még várt is bő egy hónapot a beismeréssel.

 

Ennek fényében tartja az Il Tempo olasz napilap utólagosan érdekesnek, hogy Beppe Grillo, a Kínához közelálló olasz Öt Csillag Mozgalom alapítója már december közepén szájmaszkot viselve jelent meg egy nyilvános rendezvényen a római Szenátusban. Amikor az újságírók rákérdeztek, hogy miért visel maszkot, annyit mondott: az újságíróktól és a mikrofonjaikban lévő vírusoktól fél. Az oltásellenes politikus esetében ezt akkor inkább be lehetett tudni közismert újságíró-ellenességének, ráadásul maszkokat (nem szájmaszkot, hanem például oroszlánfejet) korábban is viselt már.

 

BEPPE GRILLO MINDENKI MEGLEPETÉSÉRE MÁR DECEMBER KÖZEPÉN SZÁJMASZKOT KEZDETT EL HORDANI. FOTÓ: YOUTUBE

 

Az Il Tempo azonban megtudta: mielőtt Grillo már december közepén elkezdte volna hordani a szájmaszkot, december elején kétszer is – egyszer egy vacsora keretében – találkozott Kína római nagykövetével. Hogy miről beszélgettek, azt nem tudni. A lap azonban azt sejteti: esetleg Peking, amely jó kapcsolatokat ápol az Öt Csillag Mozgalommal, előzetesen tájékoztathatta már legalábbis az alapítót a várhatóan Európára is kiterjedő járványról.

 

Az Öt Csillag Kína-pártiságát mutatja az is, hogy Alessandro Di Battista, a párt baloldalának frontembere nemrég azt írta ki a twitterjén:

 

„Kína nyeri meg a harmadik világháborút”,

 

ezért szerinte nagyon jó, hogy Luigi Di Maionak, a pártban politizáló olasz külügyminiszternek, korábbi nápolyi pizzafutárnak köszöhetően Rómának „privilegizált kapcsolata van Pekinggel”. Az ötcsillagos politikus szerint az olasz kormánynak a Kína-kártyát „kell kijátszania”, amikor Brüsszelben követeléseket fogalmaz meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel péntekre is csökkent az aktív esetszám, de sajnos 8 beteg belehalt a vírusba. Grafikonokon a részletek!

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás