+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. május 2. szombat, 20:45
Hétvégén annyian bringáztak a Dunakanyarban, hogy ott kábé minden járványügyi intézkedés bedőlt. Vagy a járvány, vagy mi nem vagyunk elég fontosak a kormányunknak ahhoz, hogy ezt meglépjék. De nem tudtam rájuk haragudni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Mióta szigorú karantén van, annyit bringázok, mint még soha.

 

Esténként egy-egy Mechwart liget-Rózsadomb-center-Hűvösvölgyi út-Erzsébet kilátó és haza, esetleg egy Pesthidegkút-Solymár-Üröm-Budakalász-Óbuda és haza, hétvégenként meg egy-egy kicsit hosszabb kiruccanás a dimbes-dombos Pest megyébe. Ma pont egy visegrádi kiruccanás jött, és... Budakalásznál és Szentendrénél a település közepe felé lezárás, egyébként meg az úton gyakorlatilag folyamatos sorban az autók. A MAMIL Nation (Middle Aged Man In Lycra) is kint volt persze, ötven-hatvanéves sikeres férfiak Trek Emondák, Pinarello Dogmák, Specialized S-Worksok, Wilier GTR-ek, Colnagok és Bianchik nyergében.

 

Mit ad Isten, ezeken tízkilométerenként állítani kell valamit, hiába, a Fizik és a Selle Italia nem pont azokhoz a seggekhez találta ki azokat a nyergeket. Na, de elég a gunyorosságból, a jó keringés a garanciája annak, hogy ne kezdjenek nőkről és nemzetről borongós gondolatokat nyilvánosságra hozni, mint itt most meg nem nevezendő országok meg nem nevezendő parlamenti elnökei. Az én Btwin márkájú bringámra vettem egy szélesebb ülést, így ezen 50-60 kilométerig semmi sem állítódik el, és akkor is csak benzinkút és jégkrémes hűtő közelében.

 

Mai utam Szentendre és Budakalász mellett is elvitt, mindkét helyen jöttek szembe (és mellékutcából) bringások, hogy „arra ne menjetek, le van zárva”. Nem is akartunk, mindenesetre

 

az útmenti benzinkutak és nemzeti trafikok tulajdonosai alighanem minden nap hálát adnak a hitük szerinti transzcendes entitásnak, hogy ők húzzák be azt a hasznot, amelyet egyébként a Duna-parti éttermek húznának be.

 

Hogy érzékeltessem: annyian voltak, hogy Leányfalun kiálltak radarozni a rendőrök. Ráadásul Budapestre befele sehol senkit nem ellenőriznek, tehát ha én pont Budakalász (vagy Szentendre) vesztét akarnám, akkor bemehetnék onnan az első nyugdíjasotthonig, jól elkaphatnám a koronavírust és visszamehetnék, senki, semmit nem kérdezne tőlem.

 

Hazafelé jövet a Szentendre felé vivő keskeny kerékpárúton (a mai arany fokozatú seggberúgás díjat megosztva osztom ki a kerékpárutat az eredeti keskeny formájában felújító társulat és a Lidl azon alkalmazottja között, amelyik a nyolcasával csomagolt befőttesüveg mellé ötösével csomagolta a tetőt) durva tömeg.

 

Na, igen. Nincs IKEA és Tötymörgő Totyogók GMO- és Gluténmentes Csakrális Játszóház, így többezer szülő szembesült azzal, hogy a purgyét le kell fárasztani. Innovatíve rájöttek, hogy mindez kerékpárral a legolcsóbb és a leghatékonyabb, így a tipikus kicsit hízásnak indult papa, ugyanilyen, de ettől kellemesen bögyös mama és két gyerek négyesfogatok poroszkálnak a másfél méter széles úton, meg persze néhány önjelölt Fabian Cancellara, aki itt akar ötvenes átlagot tekerni... az idióta.

 

Meg persze elég csinos irodista lányok, akik unalmukban eljutottak oda, hogy Zsoltival, a kevésbé előnyös külsejű, de kitartóan udvarló kollégával eljönnek kerékpározni. Egy meglátott szembejönni, le akart húzódni a szélére, be is borult a derékig érő gazba, de jól viselte. A fent említett kissé mulya lovag nem érzékelte az implicit lehetőséget addig tiltott területek tenyérrel illetésére a felsegítés örve alatt. Az ilyen meg is érdemli.

 

De még sorolhatnám a kedves lekezeléssel köszönő, negyvennel közlekedő triatlonos lányokat, az eperért és muskátliért kirajzott középkorú tömeget. A lényeg az, hogy

 

itt kb. minden járványügyi intézkedés bedőlt. Azt nem tudom, hogy ez így jól van-e vagy sem. Tényleg nem. Csak ha nem akarnák, hogy ez legyen, ahhoz rendőrkordon kéne, az teljesen nyilvánvaló.

 

Úgy tűnik, hogy vagy a járvány, vagy mi nem vagyunk elég fontosak a kormányunknak ahhoz, hogy ezt meglépjék. Visegrádon, a parkban üldögélve, a benzinkúton vett Natur Zitronét kortyolgatva valahogy nem tudtam rájuk haragudni. Igaz, szembeszélben is összejött egy decens 25 körüli átlag odáig, és jólesően arra gondoltam, hogy hazafelé hátszél lesz.

 

Ha semmi más nem jön össze ebből az egészből, mint az, hogy az emberek egymás baszogatása helyett egy jót bringáznak hétvégenként, már jól jártunk. Csak a járványt kéne valahogy megúszni.

 

Ha a kirándulás veszélyes, akkor azt pedig meg kéne akadályozni. És nem szegény budakalászi meg szentendrei polgárőrökkel. Hazaérve meghallgattam, hogy a kormány határozottan tiltja továbbra is a budapestiek vidékre menetelét. Igen, és még valami demokráciát ünneplő nyilatkozatot is elfogadott. Izgatottan várom a magyar Holdra szállás bejelentését, az alternatív valóságukba az is simán beleférne.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás