+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. május 1. péntek, 19:48
A legrosszabb forgatókönyv szerint akár meg is duplázódhat a malária miatt elhunytak száma a szubszaharai térségben, míg mindenki a koronavírusra figyel.

Vakcina híján a koronavírus a világ leggazdagabb országait is kiszolgáltatottá és sérülékennyé tette, de a legnagyobb veszélyben persze azon szegényebb országok vannak, akiknek se normális egészségügyi ellátásra, se megfelelő tesztelésre nincsen pénzük. Ők így teljesen a sötétben tapogatódzhatnak csak azzal kapcsolatban, hogy mégis mennyi koronavírus-fertőzött is lehet országaikban, de van ennél talán egy még nagyobb probléma:

 

számos – főleg afrikai országban – a koronavírus mellett évről évre több pusztító járvánnyal is szembe kell nézni.

 

Ilyen például a szúnyogok által terjesztett kórokozókkal terjedő malária, amely évente több százezer ember halálát okozza: a WHO maláriajelentése szerint 2018-ban 405, 2017-ben 416, 2010-ben pedig 585 ezer ember haláláért tehető felelőssé a járvány, mely az öt év alatti gyermekekre nézve a legveszélyesebb, a 2018-as halálozások 67 százaléka is őket érinti.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen ezért kíváncsi volt arra, hogy hogyan befolyásolhatja az új típusú koronavírus a maláriás megbetegedéseket a szubszaharai térségben – itt rögzítik ugyanis a halálesetek 94 százalékát. Az elemzés eredménye – 

 

a 2020-ra jósolt 386 ezer haláleset helyett a legrosszabb forgatókönyv esetén 769 ezren is meghalhatnak, a WHO szerint pedig 70 százalékuk 5 év alatti lehet.

 

A koronavírus terjedésétől tartva ugyanis sok helyen már elhalasztották többek között a kanyaró és a járványos gyermekbénulás elleni oltásprogramokat, a következmények pedig a WHO szerint még súlyosabbak lehetnek, ha a maláriagyógyszerekhez sem jutnak hozzá az emberek. A 769 ezer fős halálozási becslés arra a forgatókönyvre vonatkozik, ha a szubszaharai térsékben felfüggesztik a rovarirtási programokat és emellett az emberek a malária elleni gyógyszerekhez való hozzáférése drasztikusan – legalább 75 százalékkal – lecsökken.

 

Amennyiben ez megtörténne, akkor két évtizedes csúcsra ugrana a maláriában meghaltak száma egy évben. A WHO kilenc forgatókönyvet dolgozott ki a malária idei alakulásával kapcsolatban, a legenyhébb forgatókönyv – vagyis a rovarirtás felfüggesztése és a gyógyszerellátás legalább 25 százalékkal való csökkenése – is 386 ezerről 412 ezerre növelné a várható halálozásokat, de számos forgatókönyv létezik még a legsúlyosabb, 768 ezres szám, és eközött.

 

Már csak azért is járna súlyos következményekkel, ha a malária elleni küzdelmet elmosná a koronavírus, mert az elmúlt évtizedekben ebben jelentős sikereket tudtak elérni. A járvány elleni harcra 2018-ban 2,7 milliárd dollárnyi forrást gyűjtöttek, 2000 óta pedig megfeleződtek az emiatti halálozások.

 

Hogy miért lenne komoly probléma a koronavírus miatt megfeledkezni az összes többi járványról, arra Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója is figyelmeztet: „az ebolajárvány nyugat-afrikai kitörésénél már láthattuk, hogy

 

több embert veszítettünk el az előzőleg már ellenőrzés alatt tartott járványok, például a malária miatt, mint magában a vírus kitörésében”.

 

„Ne ismételjük meg ezt a COVID-19-cel” – figyelmeztetett Moeti.

 

BORÍTÓKÉP: Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás