Nem más, mint a kisebbségi román elnök vette elő a magyarkártyát

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.29. 12:22

Véletlenül átment a román alsóházon a székelyföldi autonómiastatútum, erre az ország államelnöke, az erdélyi szász Klaus Johannis az ellenzéket vette elő mondván, hogy az „azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak”. Vagyis ahogy a Fidesz románozza Szabó Tímeát, úgy köszön jónapottal a román államelnök az ellenzékének.

Nem más, mint a kisebbségi román elnök vette elő a magyarkártyát

Óriásit robbant a hír a román és az erdélyi magyar sajtóban kedden, hogy a román parlament egyik háza, mégpedig a képviselőház elfogadta a székelyföldi autonómiastatútumot, amit RMDSZ-színekben képviselősködő MPP-s politikusok nyújtottak be. Ez első hallásra bár óriási hírnek tűnhet, csakhogy nem jelent még semmit, az elfogadás ugyanis hallgatólagosan történt, ami annyit jelent, hogy

a koronavírus-járvány miatti káoszban nem tárgyaltak róla 45 napig, így az automatikusan átment a képviselőkön.

Romániában eleve nincs értelme a nyugaton megszokott alsó- és felsőház megkülönböztetéseknek, ugyanis az alkotmány szerint mindkét ház ugyanolyan jogkörökkel bír, a lényeg az, hogy ha az egyik elfogad valamit, akkor arra rá kell mondja az áment a másik is. Így most a szenátuson a sor. Abban bízni, hogy elfeledkeznek róla ott is, így csendben átsurran a szenátuson is a székely autonómia ügye, sajnos nem lehet már: ha az egyik ház elfogadott valamit, azesetben a másiknak kötelessége napirendre tűzni azt, ahogy szavaztatni is róla. Vagyis előre felkészültek arra az esetre az alkotmányozás során, ha lusták lennének a politikusok.

Hihetetlen, kedves románok!

Ez azonban nem akadályozza meg a romániai román politikai elitet, hogy ügyet kreáljanak a saját lustaságukból, és a másik oldalra kenjék ezért a felelősséget. A magyarkártyát azonban most nem akárki, hanem rögtön az egyébként a magyarok szavazataival is megválasztott erdélyi szász elnök, Klaus Johannis vette elő. Szerinte ugyanis a parlamentben többséggel bíró, ám tavaly ősz óta nem kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

„Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. (...)

A nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak!”

– fogalmazott a kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Pártot (PNL) erősítő államfő nyilatkozatában. Johannis aggodalma eléggé alaptalan, mert a PSD már órákkal nyilatkozata előtt jelezte, hogy nem szavazza meg az RMDSZ-es tervezetet. Az elnöknek a mondanivalójához ezt nem is volt szükséges tudni, ő ugyanis a járványkezelésről való figyelemelterelésen túl arra kíván most rájátszani, hogy a romániai és erdélyi magyar liberálisok közül sokan az RMDSZ-t eleve egyfajta magyar PSD-nek tartják, amely nemcsak kívülről támogatta a 2016-2019 közötti PSD-kormányt és ezzel szerintük ráütötte a kisebbségi pecsétet az azóta bebörtönzött Liviu Dragnea korrupt politikájára, hanem egyfajta hídszerepet tölt be a Fidesz és a PSD között. Nem véletlenül volt nagy visszhangja annak az RMDSZ által többször is cáfolt Magyar Hang-cikknek, amely szerint Erdélyen túli PSD-s szavazóköri delegáltak voksai juttatták be az Európai Parlamentbe a magyar pártot 2019-ben.

Mint a Transindex írja, az elnök a nyilatkozatban azt is leszögezte: amíg ő az államfő, ilyen törvény nem születhet meg. „Ciolacu, vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?” – tette fel a kérdést Johannis, a PSD elnökéhez címezve, aki egyben a törvénytervezetet lustaságból átengedő képviselőház elnöke is. A videóüzenetben ráadásul a „kedves románok” köszöntését követően magyarul köszönt a PSD-nek az államelnök:

Vagyis 2020-ban, Trianon 100. évfordulóján ott tart a két ország, hogy a magyar kormánypártoknak az jött nemrég kapóra, hogy románozhatják Szabó Tímeát azért, mert kiállt mellette a budapesti román nagykövet, úgy kapóra jött a magyarozás a román kormányerőknek is.

Az autonómiaellenesség legyőzte a lustaságot

Noha a képviselőházban annyira nem zavart senkit az RMDSZ-es autonómiatervezet, hogy az hallgatólagosan lazán átment a képviselőkön, a médiabeli nyomás arra késztette Robert Cazanciucot, a felsőház ügyvivő elnökét, hogy

szerdán 14 órára összehívta a ház plenáris ülését, amelynek napirendjén mindössze egyetlen egy pont szerepel: a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete.

A román pártok pedig sorra dobják be a statementjeinket a szavazással kapcsolatban.

+ A PSD ellene fog szavazni. Marcel Ciolacu pártelnök szerint a „jelenleg nacionalizmust mímelő” Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői okolhatók azért, hogy az alsóház plénuma nem tudta a hallgatólagos elfogadásra megszabott határidő előtt megvitatni a tervezetet, mivel „fertőzötten jelentek meg a parlamentben, és emiatt nem tudtak ülést tartani abban az időszakban”.

+ A PNL ellene szavaz. Florin Roman, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője azon a véleményen van, hogy a Székelyföld autonómiastatútumáról szóló törvénytervezet hallgatólagos elfogadása a PSD és az RMDSZ közötti politikai alku eredménye. Az RMDSZ ennek fejében támogatja a PSD-t, hogy átvigye a parlamenten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos populista tervezeteit, állítja Roman.

+ A Victor Ponta exkormányfő vezette Pro Románia párt a Székelyföld autonómiastatútuma törvénytervezetének elfogadása ellen fog szavazni a szenátusban, jelentette ki Victor Ponta, az alakulat elnöke, ahogy azt is, hogy ő eleve csak kedd este értesült a tervezet létezéséről.

+ Varujan Vosganian, a jelentéktelenné vált kispárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szóvivője az Agerpres hírügynökségnek kijelentette, az alakulat szenátorai a törvénytervezet ellen fognak voksolni. Meggyőződése ugyanakkor, hogy csak a házbizottság figyelmetlenségének tudható be a tervezet hallgatólagos elfogadása.

+ A Momentum testvérpártja, a centrista USR és az RMDSZ nem jelezte még, hogyan szavaz.

BORÍTÓKÉP: Klaus Johannis / Facebook

 
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek