Mostantól disznóból, nem borjúból készül a Schnitzel Bécsben, mert nincsenek turisták

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.29. 09:58

Május 15-én megnyithatnak a kávézók és éttermek egész Ausztriában, az üzemeltetők nem valami lelkesek az új szabályoktól.

Mostantól disznóból, nem borjúból készül a Schnitzel Bécsben, mert nincsenek turisták

Miután május 15-én Ausztria-szerte megnyithatnak az éttermek és kávézók, mindenki arra kíváncsi, mi fog történni a gyakorlatban. A szabályok viszonylag egyértelműek: a pincéreknek kötelező szájmaszkban felszolgálniuk, nem a vendég választ asztalt, hanem a pincér, egy asztalnál csak négyen ülhetnek plusz a kiskorú gyerekeik, nincs se sószóró, se borsszóró az asztalon (ezeket külön kérni kell majd a pincértől), ahogy kenyérkosárral sincs közösködés, 23 órakor pedig kötelező bezárnia mindenkinek. Ezen felül rendszeresen kell majd fertőtleníteni és szellőztetni a belső tereket, a szabályokat pedig a vendégek számára is látható módon kihelyezni.

De a legnagyobb változás nem ebben lesz.

Mint az a bécsi Kurier napilap vendéglátósoknak feltett körkérdéséből kiderül, az egyik legtöbb bécsi kávéházat – így a politikai elit találkozóhelyét, a Café Landtmannt, és számos más, turisták által is látogatott helyet, mint a Mozart, Hofburg, Museum, Residenz, Landtmann’s Parkcafé kávézók – üzemeltető Berndt Querfeld elmondása szerint a bécsiek legnagyobb privilégiuma szűnik most meg: az új rendelkezések értelmében lehetetlenné vált az a bécsi szokás, hogy a vendég kiválassza a neki leginkább szimpatikus asztalt, és ott 5,90 eurónyi fogyasztás mellett (a Landtmannban ennyibe kerül egy kávé) annyit üljön ott, amíg csak jólesik neki. 

„A bejáratnál mostantól két pincérre lesz szükség: egyre, aki azt mondja a vendégnek, hogy Grüß Gott, és egy másikra, aki az asztalhoz kíséri őt. Ez nem valami bécsies...” – panaszkodik a kávéház-üzemeltető. Annak viszont egy kicsit örül, hogy bár számításai szerint a 2020-as tervezett forgalom 45 százaléka ki fog esni a turisták és az üzleti ebédek elmaradása miatt, a közönség lényegében csak a bécsiekből fog állni. Éppen ezért a Schnitzelt mostantól nem borjúból, hanem disznóból készítik majd, a bécsi közönség ugyanis jobban szereti úgy, mondja. Igyekeznek annyira vonzóvá tenni a kínálatukat, amennyire csak lehet: lesz majd Apfelstrudel-happyhour a kerthelyiségekben, a belvárosi helyeiken pedig aperitivoztatás is.

„Dilletánsak a kormány intézkedései, mintha gyakornokok lennének a tanácsadóik” – ezt már Walter Eselböck, a Magyarországon is számon tartott burgenlandi topétterem, a Taubenkobel tulajdonosa mondja. Neki nincs azzal gondja, hogy az asztalokat bizonyos távolságra rakja egymástól, hiszen nála eddig is távolabb ültek egymástól az asztaltársaságok, mint ahogy azt most Kurzék előírják. 

„De hogy a pincér szájmaszkot hordjon? Hát, nem tudom. Olyan hatást fog kelteni, mint valami sebész, egy idegen elem a teremben.”

A Kurier megkérdezte az egyik legmenőbb bécsi hipszterpizzázó, a nápolyi pizzáikat egy diszkógömb alakú kemencében sütő Disco Volante egyik vezetőjét, Hedwig Zinöckert is. Ott eleve a koncepció része, hogy viszonylag szorosan egymáshoz ültetik le az embereket – ennek most lőttek. De Zinöcker szerint ez nem probléma, eleve nem nagyon mernek most még az ismeretlenek közel ülni egymáshoz, így ők csak a kiülős részt (ennek osztrák és bajor neve Schanigarten) nyitják meg május 15-től. De szerinte eleve kell még pár hónap, míg valaki a korábbi jó érzéssel ül be egy étterembe.

FOTÓ: A Café Landtmann Schnitzele / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek