+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. április 28. kedd, 20:48
Az eset Londonban történt, ahol egy komolyzenei kvartett rögtönzött koncertje minden lakót az utcára vonzott.

A zene sokak számára jelenthet gyógyírt a koronavírus okozta elszigeteltségre. Hogy mennyire, azt már temérdek erkélykoncertről készült felvétel és karanténdal bizonyítja. (Az utóbbiak közül össze is gyűjtöttük a legjobbakat.) Persze az egy dolog, ha az ember az erkélyéről szórakoztatja magát, és ezt a szomszédai az ablakban ülve hallgatják. És megint más, ha egy-egy ilyen rögtönzött karanténkoncert akkora népszerűségre tesz szert, hogy az már hatósági beavatkozást igényeljen. 

 

Erre láttunk példát szerdán a londoni Alexander Streeten, ahol Nagy Britannia egyik legrégebbi, 1953 óta működő vonós kvartettje, az Allegri Kvartett egyik tagja, Rafael Todes tartott koncertet a házuk udvarában, ahol úgyszint zenész családtagjaival közösen Shostakovich 4. vonósnégyesét adta elő.

 

A koncert azonban nem mindössze pár percig tarthatott, mivel a kvartettnek akkora sikere volt, hogy szinte minden helyi lakos az utcára tódult: a legtöbben csak a házuk előtt, a kertjeikből figyelték a performanszot, de voltak olyanok is, akik az úttestre is kimentek.  Ez azonban már olyan csődületet eredményezett, amit nem figyelhetett szó nélkül a londoni rendőrség: két járőr véget is vetett a rögtönzött koncertnek. Az más kérdés, hogy az intézkedő rendőrnek sem tetszett, hogy ezt kell tennie, sőt, egyenesen szabadkozni kezdett a zenészeknek: 

 

„Nézzék, tudom, mit csinálnak, és részemről ez teljesen rendben is van, de hogy ilyen sok ember összegyűljön idekint...

 

Nem élvezem a munkámnak ezt a részét, de nyilvánvaló, ha ez folytatódik, az emberek csak tovább fognak gyülekezni. Az egész utca nem csinálhatja ezt” 

 

– mentegetőzött a rendőr, majd hozzátette, hogy amúgy szerinte csodálatos, amit a zenészek tesznek, és neki is tetszik, amit hall. 

 

AZ ELSŐ VIDEÓN MAGA A KONCERT, A MÁSODIKON A BEAVATKOZÓ RENDŐR BOCSÁNATKÉRÉSE LÁTHATÓ, A HARMADIKON PEDIG A ZENÉSZEKNEK JÁRÓ TAPS HALLHATÓ.

 

A zenészcsalád – akik amúgy nem először tartottak hasonló karanténperformanszot, akkor is nagy sikert aratva – a szabadkozó rendőr kérésének eleget téve fel is függesztették a koncertet.

 

NYITÓKÉP: Rafael Todes / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ásotthalomtól Szegeden át Csongrádig mindent megtudhatsz most a csongrádi borvidékről, ráadásul olyan borokkal, amelyek léte még az egyik legtájékozottabb magyar borszakírót is meglepték!

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás