+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 28. kedd, 17:46
Két kiszivárgott dokumentum szerint mind a berlini, mind a bécsi kormány tudatosan növelni akarta a lakosságon belüli félelmet, hogy ezzel érhessen el minél szabálykövetőbb magatartást.

Egy április elejei német belügyminisztériumi dokumentum igen zord lehetőségeket vázolt fel a jelenlegi járványhelyzetben, akár azt sem zárva ki, hogy egymillió halálos áldozata lehet a vírusnak. Miközben ezen számokat számos sajtótermék át is vette, a minisztériumi dokumentum egésze csak kevés helyen volt elérhető. Az írásban ugyanis azt hangsúlyozzák: a társadalmi éberség miatt kell elsősorban a legrosszabb forgatókönyv számait hangsúlyozni, azon belül is nem annyira a főleg idősebbeket érintő halálozásra, hanem

 

a súlyosabb betegeknél is megjelenő fulladási tünetekre kell koncentrálni – ez ugyanis egy „emberi ősfélelem”.

 

Szintén a félelem növelését javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár még március közepén egy egészgégügyi minisztériumi háttérmegbeszélésen: a konzervatív politikus szerint azon híreket és értelmezéseket kell hangsúlyozni, amelyek „a haláltól és a betegségtől való félelmet” növelik a lakosságban, mert így várható el kooperáló magatartás.

 

Az ülésen Herwig Kollaritsch orvos is jelen volt, aki egyrészről meg tudta erősíteni a közszolgálati Ö1 rádióadó információját, másrészről arra hívta fel a figyelmet:

 

a félelmet kiváltó tények hangsúlyozása nem manipuláció, hanem a társadalmi éberség fokozása.

 

Március közepén ugyanis Kurz még elégedetlen volt azzal, ahogy az osztrák lakosság reagál a vírusra, mintha az csak a nagyon idős és beteg emberekre lenne veszélyes. Április végén aztán már kifejezetten optimista beszédet tartott a bécsi parlamentben, még az ellenzékét is megdicsérve, amiért közreműködött a magyarországinál jóval szigorúbb korlátozások bevezetésében és népszerűsítésében.

 

Függetlenül attól, hogy a bécsi és berlini félelemstratégiákat politikai hátsó szándékok is vezették-e, tény: hasonlóan más európai országokhoz az osztrák és a német vezető kormánypárt népszerűsége is a lassan már kéthónapos válság alatt több, mint tíz százalékpontot ugrott: Kurz ÖVP-je már az ötven százalékot súrolja alulról, azaz az egyedüli kormányzás lehetőségének közelébe került, Angela Merkel és a CDU/CSU a 2017-es eredményt is jóval túlszárnyalóan már majdnem negyven százaléknál jár.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás